Σήμα «εγρήγορσης» σε αντιδιαστολή με τις καθυστερημένες αντιδράσεις της επιχειρεί να στείλει η κυβέρνηση με την ανακοίνωση των αποφάσεων της έκτακτης συνεδρίασης της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τα εναλλακτικά σενάρια να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την προσθήκη επιπλέον πλωτής δεξαμενής στη Ρεβυθούσα, ενδεχόμενο διατήρησης αποθεμάτων στην Ιταλία, επιπλέον φορτίων LNG, και έλεγχο διαθεσιμότητας των λιγνιτικών αποθεμάτων.
Στα βήματα των Γερμανών και των Αυστριακών που ενεργοποίησαν σχέδια έκτακτης ανάγκης επιχείρησε να εμφανιστεί την Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση, με τις αποφάσεις της ωστόσο να προδίδουν την έλλειψη προετοιμασίας. Σημειώνεται πως την Πέμπτη εκπνέει το τελεσίγραφο των Ρώσων για πληρωμή των ποσοτήτων φυσικού αερίου σε ρούβλια, και παρότι μέσα στην ημέρα εμφανίστηκαν πιο μετριοπαθείς, οι ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται για ένα ενδεχόμενο διακοπής της τροφοδοσίας από την Ρωσία.
Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί έγινε γνωστό πως η συνεδριάζει εκτάκτως η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την ανακοίνωση των αποφάσεων να έρχεται αργά το απόγευμα, και να περιλαμβάνουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα μεν, αλλά γενικούς σχεδιασμούς αντίδρασης της κυβέρνησης και του υπουργείου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η σύσκεψη του υπουργείου ήταν ευρεία, και κατά τις ανακοινώσεις σε αυτή συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Δημήτρης Τσαλέμης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Ενεργειακού Σχεδιασμού και Ασφάλειας Εφοδιασμού της ΡΑΕ, Μαρία Κερκίδου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης.
Όπως αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους – οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας., ενώ έως την ερχόμενη Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.
Ακόμα, αποφασίστηκε ο ΔΕΣΦΑ να επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Κατά τις αποφάσεις, θα σχεδιαστούν τρία «σενάρια» που θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους: Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022, το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023, και συνολικά το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.
Επίσης, αποφασίστηκε πως η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, ενώ από τη μεριά της η ΔΕΗ θα πρέπει να καταθέσει έως την ερχόμενη Τρίτη στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.
Σημειώνεται πως υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε την Τετάρτη στο Βερολίνο ότι η Γερμανία βρίσκεται στο πρώτο στάδιο ετοιμότητας (σε σύνολο τριών επιπέδων έκτακτης ανάγκης) μιας πιθανής κατάστασης έκτακτης ανάγκης για προμήθεια φυσικού αερίου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι για το άμεσο μέλλον η προμήθεια αερίου είναι εξασφαλισμένη. Αντίστοιχες ανακοινώσεις έκανε και η Αυστρία το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ανακοινώνοντας πως ενεργεοποιείται το α’ επίπεδο του σχεδίου εκτάκτης ανάγκης, που έχει να κάνει με την έγκαιρη προειδοποίηση του συστήματος.