Κυβερνητικό μπάχαλο – Οι φαρμακοποιοί αδειάζουν την Κεραμέως: Δεν υπάρχει η δυνατότητα για 2 τεστ τη βδομάδα

Ο Β΄αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Δαγρές αποκαλύπτει το κυβερνητικό μπάχαλο με τα self tests.

Ο Γιάννης Δαγρές μεταξύ άλλων, μιλώντας αποκλεισιτκά στην avgi.gr, καταγγέλλει ότι το σύστημα είναι σχεδιασμένο να αποδέχεται μονάχα 1 τεστ την εβδομάδα ανά ΑΜΚΑ, συνεπώς ένας μαθητής ή καθηγητής δεν έχει δυνατότητα να προμηθευτεί σε μία εβδομάδα άνω του ενός.

Όπως αναφέρει μάλιστα « Η μόνη πιθανή εναλλακτική σε μία τυχόν απόφαση της κυβέρνησης να διεξάγει ένας δικαιούχος, πχ. καθηγητής ή μαθητής Λυκείου, 2 τεστ ανά εβδομάδα, είναι να αναγκαστεί να πληρώσει το δεύτερο τεστ από την τσέπη του, θέλει δεν θέλει.»

Υπενθυμίζεται ότι χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε ανακοινώσει ότι βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο.

Ο Β΄ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών αναφέρεται στα κενά του συστήματος ενώ τονίζει ότι δεν υπάρχει επαρκή προμήθεια self test. «Πρέπει να διεξαχθεί και άλλος ανάλογος διαγωνισμός και η διαδικασία των διαγωνισμών να επαναληφθεί συνολικά 4 φορές μέχρι να ικανοποιηθεί η εγγύηση προμήθειας της ικανής ποσότητας τεμαχίων που απαιτείται».

Διαβάστε επίσης: Εμμονή στην ιδιωτική εκπαίδευση; – Αφήνουν σπουδαστές των ΕΠΑΛ και των Ειδικών Σχολείων χωρίς Self-test

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιάννη Δαγρέ:

Ερώτηση: Οι μαθητές φαίνεται να πρέπει να πραγματοποιούν δύο self test την εβδομάδα, προκειμένου να έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στις τάξεις του Λυκείου που επαναλειτουργούν από την Δευτέρα 12 Απριλίου. Ωστόσο, είναι ασαφές το πόσα self test θα έχουν διαθέσιμα ανά εβδομάδα. Ποιον αριθμό θα διαθέτουν τα φαρμακεία ανά ΑΜΚΑ και ανά εβδομάδα στους πολίτες;

Γ.Δ.: Το σύστημα είναι σχεδιασμένο να αποδέχεται μονάχα 1 τεστ την εβδομάδα ανά ΑΜΚΑ. Δηλαδή ένας μαθητής ή καθηγητής δεν έχει δυνατότητα να προμηθευτεί σε μία εβδομάδα άνω του ενός self test, από εκείνα που χορηγούνται δωρεάν στον κόσμο. Η μόνη πιθανή εναλλακτική σε μία τυχόν απόφαση της κυβέρνησης να διεξάγει ένας δικαιούχος, πχ. καθηγητής ή μαθητής Λυκείου, 2 τεστ ανά εβδομάδα, είναι να αναγκαστεί να πληρώσει το δεύτερο τεστ από την τσέπη του, θέλει δεν θέλει.

Ερώτηση: Πέραν του αν υπάρχει διαθέσιμο απόθεμα self test για τον απλό πελάτη του φαρμακείου, υπάρχει κανονική τιμολόγηση; Ποια είναι και από πού;

Γ.Δ.: Τα rapid test που μπορεί ο πολίτης να προμηθευτεί από τη Δευτέρα 5-4 από τα φαρμακεία όλης της χώρας, δεν υπόκεινται σε κρατική διατίμηση ή άλλου είδους κρατικό έλεγχο τιμών.

Ερώτηση: Οι οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στο self-testing.gov.gr αναφέρουν σαφώς την περίπτωση που ένα συγκεκριμένο τεστ θεωρείται «μη έγκυρο» και ζητούν την επανάληψή του. Ποια πρόνοια υπάρχει για την προμήθεια επιπλέον self test σε πολίτες που είχαν μη έγκυρο αποτέλεσμα και πρέπει να το επαναλάβουν;

Γ.Δ.: Δεν υπάρχει δυστυχώς αυτή τη στιγμή καμία πρόνοια ούτε για την περίπτωση που κάποιος πολίτης διεξάγει λάθος το τεστ. Το σύστημα δεν έχει παραμετροποίηση ή πρόβλεψη ούτε για αυτή την περίπτωση, ανεξάρτητα αν είναι μεγάλη πιθανότητα να συμβούν λάθη, εύλογα και ανθρώπινα, από πολλούς πολίτες που πρώτη φορά στη ζωή τους καλούνται να χειριστούν ευαίσθητα ιατρικά εξαρτήματα αυτοελέγχου, που κανονικά προορίζονται για γρήγορο, ατομικό προσυμπτωματικό έλεγχο, αλλά πάντα με επίβλεψη ή άμεση εμπλοκή επιστήμονα Υγείας, που θα φέρει κανονικά και την ευθύνη της διαδικασίας.

Ερώτηση: Συνολικά, θεωρείτε ότι οι διαδικασίες που προέβλεψε η κυβέρνηση εξασφαλίζουν επαρκή προμήθεια self test για μία οικογένεια δύο εργαζόμενων γονέων σε κρίσιμους τομείς (λιανεμπορίου, τουρισμού, μεταποίησης, επισιτισμού, μεταφορών) με παιδί στο Λύκειο, όπου δεν μπορούν έστω να του διαθέσουν αυτά που αναλογούν στους ίδιους;

Γ.Δ.: Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει διαγωνισμό προμήθειας 10.000.000 self test. Από αυτά, τα 1.900.000 είναι εκείνα τα λανθασμένα για μαζική τροφοδοσία ατομικώς σε μονοδόσεις, που διατέθηκαν αρχικά στα φαρμακεία από το απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Θεωρητικώς, η διαδικασία αυτή, για να θεωρείται ολοκληρωμένη, περιλαμβάνει 40.000.000 τεμάχια ανά μήνα, ήτοι 4 φορές για κάθε έναν από τους 10 εκατ. πολίτες της Ελλάδας, επί 4 εβδομάδες, δηλαδή έναν μήνα.

Για δύο μήνες που έχει εξαγγελθεί, μιλάμε για 80 εκατ. τεμάχια, παρόλο που μπορεί να θεωρηθεί επακρής μία τέτοια διαδικασία, ακόμα και αν μαζικώς διεξάγουν ατομικό self test το 50% του πληθυσμού, ήτοι 40 εκατ. άτομα.

Συνεπώς, τα τεμάχια που έχουν προϋπολογιστεί από τον τωρινό μοναδικό διαγωνισμό προμήθειας της περασμένης εβδομάδας, δηλ. τα 10.000.000, αντιστοιχούν στο 25% μόλις του συνόλου του πλέον αισιόδοξου σεναρίου που περιγράφτηκε παραπάνω.

Άρα, για να ολοκληρωθεί ο κύκλος όλης της διαδικασίας, στο αισιόδοξο και χαλαρό σενάριο, κανονικά πρέπει -και εντός των ημερών- να διεξαχθεί και άλλος ανάλογος διαγωνισμός και η διαδικασία των διαγωνισμών να επαναληφθεί συνολικά 4 φορές μέχρι να ικανοποιηθεί η εγγύηση προμήθειας της ικανής ποσότητας τεμαχίων που απαιτείται.

Πηγή: avgi;gr