Κυβερνητικό αλαλούμ με τα καφέ-μπαρ που «μένουν κλειστά» μέχρι νεοτέρας!

Δεν είναι μόνο το αλαλούμ για το αν καταργηθούν τα sms, σε ποια έκταση και πόσο, με το κάθε κυβερνητικό στέλεχος να λέει την άποψή του ως απόφαση, αλλά το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε ακούει στην εξαίρεση που αφορά την εστίαση.

Αρχικά υπήρχε η υπόσχεση πως έως στις 10 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την χρηματοδότηση ΕΣΠΑ των 330 εκατ. ευρώ της εστίασης με τις εκταμιεύσεις να γίνονται έως το τέλος του ίδιου μήνα.

Έτσι αρκετοί επαγγελματίες προγραμμάτισαν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους τη Δευτέρα, 3 Μαΐου, αλλά στη διαδικασία εντοπίστηκε ένα σημαντικό πρόβλημα και αφορά κυρίως έναν κωδικό που μένει εκτός.

Αρκετοί επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 56.30.10.04. μένουν εκτός και περιμένουν με αγωνία τις διευκρινήσεις που θα περιέχει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την επαναλειτουργία της εστίασης.

Ο λόγος είναι ότι με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, ο ΚΑΔ 56.30.10.04, δηλαδή τα καφέ μπαρ, εξαιρούνται από την επανεκκίνηση της εστίασης στις 3 Μαΐου, κάτι που έχει προκαλέσει όπως είναι λογικό σοβαρές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, ο πιο συχνός ΚΑΔ των επιχειρήσεων αυτών δεν περιλαμβάνεται σε αυτούς που θα ανοίξουν, προκειμένου να μην λειτουργήσουν τα κέντρα διασκέδασης. Έτσι, τα καφέ μπαρ δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε σε εξωτερικούς χώρους, την ίδια ώρα που καφετέριες με ΚΑΔ 56.30.10.07 μπορούν να σερβίρουν ποτά το βράδυ, λειτουργώντας ως μπαρ, ενώ το ίδιο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, ουζερί, ζυθοπωλεία.

Την ίδια στιγμή όμως, μια καφετέρια με ΚΑΔ 56.30.10.07 μπορεί να σερβίρει το βράδυ ποτά, λειτουργώντας ως μπαρ. Επίσης μια ταβέρνα με κύριο ΚΑΔ 56.10 μπορεί να σερβίρει ποτά, όπως και τα μεζεδοπωλεία, τα ουζερί, τα ζυθοπωλεία κ.λπ., όχι όμως ο συγκεκριμένος ΚΑΔ, μόνο λόγω της λέξης «μπαρ».

Η πρωτοβουλία Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης σε επιστολή που απέστειλε στον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη θέτει θέμα νόθευσης του ανταγωνισμού.

Το ίδιο αναφέρει και η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας ότι «θα έχουμε σε γειτονικά καταστήματα σερβίρισμα ποτών σε όσους έχουν 56.10 και απαγόρευση σε όσους έχουν 56.30».

Τo θέμα των αποκλεισμών που δημιουργεί το κριτήριο των ΚΑΔ θέτει και η πρωτοβουλία Estiasi Greece σε σχετική ανακοίνωσή της.

Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση, θα ανοίξουν μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν ως κύριο έναν από τους εξής ΚΑΔ:

56.10 (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία κ.λπ.)
56.30.10.03 (αναψυκτήρια)
56.30.10.06 (καφενεία χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια)56.30.10.03 (αναψυκτήρια)
56.30.10.07 (καφετέριες)
56.30.10.14 (παραδοσιακά καφενεία).

Δεν θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ:

56.21 (δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις – catering) και
56.30 (υπηρεσίες ποτών – bar)

Σημειώνεται πως θα πρέπει να πιστοποιείται από το Taxis ότι ο ΚΑΔ με βάση τον οποίο θα λειτουργεί κάθε επιχείρηση, αποτελεί την κύρια δραστηριότητα πριν την 1η Μαρτίου 2020.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεπάρκεια του «επιτελικού» κράτους

«Ακόμα περιμένουν χιλιάδες επιχειρήσεις να διορθωθεί η εξαίρεση ΚΑΔ από το άνοιγμα της εστίασης. Δεν έφτανε η ανεπαρκής στήριξη, η εστίαση έχει τώρα να αντιμετωπίσει και την παροιμιώδη ανεπάρκεια του “επιτελικού” κράτους που νοθεύει τον ανταγωνισμό και δημιουργεί νέες αδικίες» τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχία.