Σε διπλό άδειασμα του Νότη Μηταράκη προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών, καθώς μετά το «άκυρο» Μητσοτάκη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την έφιππη αστυνομία, ο Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε πως τελικά δεν καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία.
Δείτε επίσης: «Άδειασμα» Μητσοτάκη σε Μηταράκη για την έφιππη αστυνομία
Την ασυνεννοησία αλλά και το αμετανόητο των κυβερνητικών αποφάσεων επιβεβαίωσε ο Παύλος Μαρινάκης το μεσημέρι της Πέμπτης, όπου κατά την απάντησή του σε σχετικό ερώτημα δήλωσε επιτακτικά πως «δεν καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία» και πως «δεν υπήρξε ποτέ καμία τέτοια πρόθεση και καμία τέτοια διατύπωση».
Σημειώνεται πως ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης είπε την Τετάρτη ότι «το πλαίσιο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας επανεξετάζεται και πως θα πρέπει τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην φύλαξή τους, καθώς δεν είναι ο ρόλος της Αστυνομίας αυτός, αλλά να παρεμβαίνει σε περιστατικά αξιόποινων πράξεων».
Η πρόκληση της κοινής λογικής ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί, καθώς τις ανακοινώσεις στις οποίες προχώρησε την ίδια ημέρα ο Ν. Μηταράκης για την έφιππη αστυνομία, που διά διαρροών «άδειασε» το Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις βάφτισε «πρόταση», η οποία μάλιστα απορρίφθηκε.
«Δεν υπάρχει κανένα άδειασμα κανενός υπουργού από τον πρωθυπουργό. Υπήρξε μία πρόταση η οποία δεν έγινε αποδεκτή σχετικά με την έφιππη αστυνομία» ανέφερε ο Π. Μαρινάκης, προσθέτοντας ένα ακόμα άδειασμα υπουργού στο ενεργητικό του, μετά το «κρέμασμα» του Γιώργου Φλωρίδη για τις… προγραμματικές δηλώσεις για την άρση της ασυλίας των τραπεζιτών, τις οποίες επίσης χαρακτήρισε «προσωπικές απόψεις».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως πέρα από την πλήρη ασυνεννοησία Μαξίμου-υπουργών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε μία υπενθύμιση της αυταρχικής δραστηριότητας της αστυνομίας επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας έτσι περαιτέρω κλιμάκωση κατά του φοιτητικού κινήματος.
«Είχαμε ένα άσυλο ανομίας και τώρα έχουμε ένα αληθινό άσυλο ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Μία από τις κινήσεις είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία η οποία το λέω ρητώς δεν καταργείται. Και δεν υπήρξε ποτέ καμία τέτοια πρόθεση και καμία τέτοια διατύπωση. Αντιθέτως επανεξετάζουμε συνεχώς πως θα έχει τον καλύτερο δυνατό ρόλο και τον καλύτερο δυνατό τρόπο λειτουργίας η πανεπιστημιακή αστυνομία, σε συνεργασία με όλη την υπόλοιπη ελληνική αστυνομία. Δείτε πόσες επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων έγιναν τα τελευταία χρόνια, και θα συνεχίσουν να γίνονται. Πόσες φορές ελευθερώθηκαν πανεπιστημιακοί χώροι και δόθηκαν σε αυτούς που πραγματικά ανήκουν, τους φοιτητές και τους καθηγητές. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με πολύ μεγάλη υπομονή. Αυτό είναι το καθήκον μας στην ελληνική κοινωνία, απέναντι στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας»… υποσχέθηκε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας πως με συνεννόηση ή χωρίς, η στόχευση της κυβέρνησης και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παραμένει ο αυταρχισμός και η στοχοποίηση των φοιτητών.
Η Μπακογιάννη πάντως… χειροκροτά την κατάργηση
Μία ακόμα πιο αναλυτική διάσταση της ασυνεννοησίας που επικρατεί γύρω από την κυβέρνηση έρχεται από τη δήλωση της βουλεύτριας και αδερφής του πρωθυπουργού, Ντόρας Μπακογιάννη, που σε άλλο μήκος κύματος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δήλωσε την ικανοποίησή της για την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας που… δεν καταργείται!
Όπως ανέφερε σχετικά, «για την πανεπιστημιακή αστυνομία νομίζω ότι είναι μια σωστή απόφαση η κατάργησή της και η ανάληψη της ευθύνης από τα πανεπιστήμια και από τα ιδρύματα οι οποίοι έχουν υποχρέωση και βεβαίως από εκεί και πέρα καλούν την Αστυνομία όταν πρέπει».