Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία: Οι αριθμοί που… κυνηγάει ο Ντράγκι σε Γερουσία και Βουλή

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι βιώνει την μεγαλύτερη κρίση στους 17 μήνες του σχετικά βραχέως βίου της, με το Κίνημα Πέντε Αστέρων να απειλεί να αποχωρήσει, καθώς θεωρεί λιγοστά τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Σήμερα, λαμβάνει χώρα ψηφοφορία στην ιταλική Γερουσία για να δοθεί εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της. Ακόμα και αν τελικά δεν στηρίξουν τα Πέντε Αστέρια τον Ντράγκι –αν και πληροφορίες στον ιταλικό Τύπο κάνουν λόγο για θετική ψήφο από τους οπαδούς του Γκρίλο- η κυβέρνηση Ντράγκι μπορεί να συγκεντρώσει τις ψήφους για να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, αρκεί να υπερψηφίσουν τα ακροδεξιά κόμματα Λέγκα και Forza Italia, που έχουν όμως δηλώσει ανοιχτά ότι η χώρα πρέπει να πάει σε πρόωρες εκλογές. Προφανώς, η αποχώρηση ενός κόμματος από την κυβέρνηση θα έχει αρνητικό πολιτικό αντίκτυπο, για αυτό και υπάρχουν ήδη φωνές στην ιταλική Βουλή που καλούν τον Ντράγκι να συστήσει νέα κυβέρνηση, με νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Γερουσία

Η κατάσταση στη Γερουσία, στην οποία η κυβέρνηση, ακόμη και αν οι 61 γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων αποσύρονταν, θα μπορούσε να υπολογίζει στη συγκατάθεση άλλων 238 ψήφων (από τις συνολικά 321), εξαιρουμένων των 6 γερουσιαστών που δεν είναι πάντα παρόντες: η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει 51, η ομάδα του Λουίτζι ντι Μάιο έχει 11 , η Italia Viva του Ματέο Ρέντσι 15, η Λέγκα 61, το Δημοκρατικό κόμμα 39, και άλλες 61 έδρες από τα υπόλοιπα κόμματα.

Βουλή

Εάν οι 104 ψήφοι ολόκληρης της ομάδας των Πέντε Αστέρων δεν ψηφίσει την Πέμπτη στη Βουλή, η κυβερνητική πλειοψηφία θα μπορούσε να σωθεί και πάλι από 450 βουλευτές (Αδερφοί της Ιταλίας 82, ΝτιΜάιο 53, Ρέντσι 30, Σαλβίνι 131, Δημοκρατικό κόμμα 97, 57 από τους λοιπούς) σε σύνολο 630 βουλευτών. Οι αντιπολίτευση μετρά 61 ψήφους (εκ των οποίων 37 από τους Αδερφούς της Ιταλίας, το μόνο κόμμα που έχει ομάδα), ενώ 15 πρώην βουλευτές των Πέντε Αστέρων των λοιπών, που είναι μη μέλη κάποιας συνιστώσας, άλλοτε υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες της εκτελεστικής εξουσίας και άλλοτε όχι.