Κυβερνητική «επίθεση αγάπης» στη «γαλάζια» ΚΟ – Υπουργικά «μασάζ» και τραπεζώματα για να εξευμενίσει τους «αντάρτες»

Με μια συντονισμένη επιχείρηση υπό τον τίτλο «επίθεση αγάπης» προσπαθεί το Μέγαρο Μαξίμου να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα. Υπουργικά «μασάζ» και τραπεζώματα είναι τα δύο βασικά μέσα πολιτικού εξευμενισμού των βουλευτών που είτε άγχονται για την πολιτική τους επιβίωση λόγω των χαμηλών δημοσκοπικών πτήσεων είτε κουράστηκαν να ζεσταίνουν τον πολιτικό «πάγκο» του υπουργικού σχήματος ή αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να αξιοποιήσουν τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου για να εκφράσουν την κοινωνική οργή που εισπράττουν στις εκλογικές τους περιφέρειες.

 

Φιάσκο η ενημέρωση Κεραμέως

Στα πρότυπα των σεμιναρίων που είχαν διεξαχθεί στην Πειραιώς πριν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στην ολομέλεια της Βουλής, ο γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης επανενεργοποίησε τη διαδικασία των κοινοβουλευτικών ενημερώσεων που είχε εγκαινιάσει ο προκάτοχός του και σημερινός υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας. Την περασμένη Τρίτη η υπουργός Νίκη Κεραμέως κλήθηκε να ενημερώσει την ΚΟ για τις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας, χωρίς όμως ικανοποιητική προσέλευση. Λιγότεροι από 50 βουλευτές έδωσαν το παρών, ενώ παρευρέθηκαν μόλις τρεις (Νικήτας Κακλαμάνης, Βασίλης Γιόγιακας και Χρήστος Μπουκώρος) από όσους συνυπέγραψαν την ερώτηση στον Κωστή Χατζηδάκη.

Κατά τις πληροφορίες, η πολύωρη διαδικασία κύλησε ομαλά και σε καλό κλίμα, με μόνη εξαίρεση τον εκνευρισμό που προκάλεσε σε κάποιους βουλευτές το ύφος του διοικητή του ΕΦΚΑ Αλέξανδρου Βαρβέρη, ο οποίος… κούνησε το δάχτυλο σε μέλη της ΚΟ. «Πρέπει να μπολιαστεί το κυβερνητικό έργο με τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις των βουλευτών» ανέφεραν αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές, οι οποίες διαβεβαίωναν πως οι επαφές με τους υπουργούς είχαν ξεκινήσει αρκετές μέρες νωρίτερα, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να διευκρινίσουν ότι η εν λόγω συνάντηση δεν έχει καμία σχέση με την επίμαχη ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν αντίστοιχες κοινοβουλευτικές συναντήσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη και την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

 

Η αγάπη περνάει από το στομάχι

Το δεύτερο σκέλος της επιχείρησης αφορά τα λεγόμενα υπουργικά τραπεζώματα. Ετσι λοιπόν υπουργικά στελέχη έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε μπαράζ παράθεσης δείπνων σε μέλη της ΚΟ. Την αρχή έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στο Θεραπευτήριο στα Ανω Πετράλωνα. Τη σκυτάλη πήρε ο Αδ. Γεωργιάδης που έκανε το τραπέζι στα «γαλάζια» μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στο roof garden της Αθηναϊκής Λέσχης. Την περασμένη Τετάρτη σειρά είχε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος τραπέζωσε τους βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στην παραδοσιακή ταβέρνα του Παγκρατίου Καραβίτης.

 

Το πηγαδάκι της «ανταρτοπαρέας»

Μέχρι στιγμής η επιχείρηση του Μεγάρου Μαξίμου δεν φαίνεται να αποδίδει τους προσδοκώμενους πολιτικούς καρπούς, καθώς μπορεί κάποιοι εξ όσων συνυπέγραψαν την ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να θορυβήθηκαν από τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν προτίθενται να κάνουν βήμα πίσω. Κατά τις πληροφορίες, όσοι επιμένουν στο «αντάρτικο» σκοπεύουν είτε με μικρότερο εύρος συλλογής υπογραφών είτε κατά μόνας να καταθέσουν ερωτήσεις ή και επίκαιρες ερωτήσεις για να αναδείξουν μείζονα κοινωνικά προβλήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό ο Κ. Χατζηδάκης ή –5046c στόχος της ΕΥΠ– να ξαναβρεθεί στο στόχαστρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν πέρασε απαρατήρητο το «αντάρτικο» πηγαδάκι που σχηματίστηκε στο εντευκτήριο της Βουλής την Πέμπτη από τους Θανάση Δαβάκη, Μάξιμο Χαρακόπουλο και Ευριπίδη Στυλιανίδη, ενώ στην «ανταρτοπαρέα» προστέθηκε στη συνέχεια και ο Χρ. Μπουκώρος. «Καλώς τους αρχηγούς της ανταρσίας» φέρεται να φώναξε ένας εκ των βουλευτών που συνέθεσαν την «ανταρτοπαρέα», προκαλώντας έντονα γέλια στην αίθουσα.

 

«Θέλουν να κοντύνουν τον Σαλμά»

Οργιάζουν οι φήμες που θέλουν τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Μ. Σαλμά (φωτογραφία) να οδεύει προς άλλο κόμμα και συγκεκριμένα στη Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Μιλώντας στο Documento, συνεργάτες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας διέψευσαν αυτό το ενδεχόμενο, τονίζοντας πως όσοι διακινούν τέτοια σενάρια «θέλουν να τον κοντύνουν πολιτικά». «Θα κινηθεί αυτόνομα, ενώ δεν αποκλείεται να ιδρύσει δικό του σχηματισμό» πρόσθεσαν οι συνεργάτες, δίνοντας με αυτό τον τρόπο μια νέα εκδοχή για το τι προτίθεται να πράξει ο Αιτωλοακαρνάνας βουλευτής. Μάλιστα εξήγησαν ότι εάν και εφόσον οι σκέψεις αυτές πάρουν σάρκα και οστά, το κόμμα αυτό θα έχει κεντρώο ιδεολογικό πρόσημο με στόχευση την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολλών και την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Διαβάστε επίσης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Σκάνδαλο με 200.000 άχρηστες κάρτες και εκατομμύρια… «χαζά» εισιτήρια

Τι αλλάζει στη Μέση Ανατολή με τη δολοφονία Νασράλα – Θέμα χρόνου η ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο;

Γαλλία: Σε δίκη η Μαρίν Λεπέν για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων

Η Βρετανία κλείνει και τον τελευταίο σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δίνει μισό δισ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν προκαλώντας την Κίνα