Κυβερνητικές υποσχέσεις χωρίς σχέδιο για άνοιγμα στην εστίαση

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κλάδο της εστίασης, με την κυβέρνηση να προχωρά ουσιαστικά σε προαναγγελία μέτρων ενίσχυσης για τον πληττόμενο κλάδο, δίχως ωστόσο να τεθεί χρονικός ορίζοντας για το restart των επιχειρήσεων αυτών.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνης Γεωργιάδης, ανέφερε μιλώντας στο Mega ότι πρώτα θα λάβει χώρα η επανεκκίνηση αρκετών ακόμη κλάδων και στη συνέχεια θα έρθει η σειρά της εστίασης. «Δεν είναι θέμα των δύο επόμενων εβδομάδων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε στους εκπροσώπους της εστίασης που συμμετείχαν στη σύσκεψη ότι θα εκκινήσει νέα δράση ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης που είχαν πάνω από 30% πτώση τζίρου, με στόχο την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ποντάρει στο άνοιγμα του καιρού και συνάμα της αγοράς, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, προτείνει ενίσχυση που φτάνει, μάξιμουμ, τον τζίρο ενός μήνα.

Σε αυτές τις επιχειρήσεις, το ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019. Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις, το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Τα κριτήρια ένταξης (σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών)

Α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.

Β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

Γ) Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.

Δ) Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

Ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι:

Α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021.

Β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (Α) είτε/και το (Β) τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.

Λόγω ένταξης στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, ως δράση πανδημίας, θα εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η οικονομία χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης»

«Για όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον κλάδο της εστίασης», κάνει λόγο ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης μετά την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση και υποστηρίζει ότι «το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε σήμερα είναι μια αυτονόητη ενίσχυση που δεν διασφαλίζει όμως την ομαλή επανεκκίνηση του κλάδου μετά το πολύμηνο lockdown».

Ακολούθως υποστηρίζει: «δεν λέει κουβέντα για πραγματική επιδότηση της εργασίας. Δεν λέει κουβέντα για τη ρύθμιση και το «κούρεμα» των χρεών που έχουν ήδη συσσωρεύσει οι επιχειρήσεις. Δεν λέει κουβέντα για τη θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού και για την στήριξη των ίδιων των επαγγελματιών ως φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες διαβίωσής τους.

Κλείνοντας σημειώνει ότι: «η οικονομία χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης που θα περιλαμβάνει και μια σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση για να μπορούν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με ασφάλεια. Οι κυβερνητικές παλινωδίες, τα ημίμετρα και η εμμονική άρνηση για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ έχουν ήδη κοστίσει πολύ ακριβά στη δημόσια υγεία και την οικονομία».

Ετικέτες