Κυβερνητικές δικαιολογίες για τις καθυστερήσεις στην απόδοση ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς

Κυβερνητικές δικαιολογίες για τις καθυστερήσεις στην απόδοση ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς

Το όψιμο «ενδιαφέρον» του πρωθυπουργού για την ένταξη των παιδιών μεταναστών δεύτερης γενιάς επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Πέμπτη, αφού την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακηρύσσει την ανάγκη ένταξής τους, η αναμονή για απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας ξεπερνά τα πέντε έτη, με την κυβέρνηση να νίπτει τας χείρας της για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή ακόμα και του δικού της νόμου.

Στην ομιλία του στο Συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό – Η Μεγάλη Πρόκληση» το πρωί της Τετάρτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε να κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του, απευθύνοντας «επιχειρήματα» στοχευμένα κυρίως στους πιο ακραίους ψηφοφόρους του και με έντονο το στοιχείο της εκμετάλλευσης των μεταναστών. Όμως δεν έμεινε εκεί, αφού προσπάθησε να πείσει για την ανάγκη ένταξης των μεταναστών δεύτερης γενιάς, με το επιχείρημα της «εμπειρίας μας από το πρώτο κύμα των Αλβανών μεταναστών», την ώρα που οι καθυστερήσεις απόδοσης ιθαγένειας σπάνε κάθε ρεκόρ. Για το θέμα ρώτησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο το documentonews.gr.

Διαβάστε επίσης: Ο Μητσοτάκης «κλείνει το μάτι» στην Ακροδεξιά με πρόσχημα τη λύση του δημογραφικού

Το σημαντικότερο ίσως σημείο στην ομιλία του πρωθυπουργού για το δημογραφικό, ήταν αναμφίβολα η αναφορά σε ένα ζήτημα που εδώ και χρόνια δημογράφοι εντός και εκτός Ελλάδας τονίζουν και καλούν σε εφαρμογές πολιτικών, αναφερόμενος στην ένταξη μεταναστών, ξεκαθαρίζοντας φυσικά πως αναφέρεται στους «νόμιμους». Στις επίμαχες αναφορές του, δίνοντας την αίσθηση πως απευθύνεται στον πιο σκληρό πυρήνα του ξενοφοβικού ακροατηρίου στο οποίο έτσι κι αλλιώς απευθύνεται η παράταξή του, προέταξε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν «φαινόμενα σοδειών που δεν μαζεύονται, μεγάλα έργα τα οποία κινδυνεύουν σήμερα να καθυστερήσουν, επειδή πολύ απλά λείπουν από τη χώρα εργατικά χέρια» για να πείσει για την ανάγκη ένταξης των ανθρώπων που η νομοθεσία ορίζει αυτό τους το δικαίωμα.

Όμως μία άλλη του αναφορά εκθέτει τον ίδιο και την κυβέρνηση του. Ειδικότερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ένταξη αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία, με παράδειγμα αυτό των Αλβανών μεταναστών και τα παιδιά τους, τονίζοντας πως «η δεύτερη γενιά των οικογενειών αυτών έχουν πια ως πατρίδα τους την Ελλάδα και τόπο καταγωγής τη χώρα των γονιών τους. Και η εικόνα των μαθητικών μας παρελάσεων θα αποδεικνύει ότι πράγματι αξίζουν να αποκαλούνται Έλληνες όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας».

Μία ημέρα νωρίτερα όμως, ρεπορτάζ της Καθημερινής κατέγραφε πως τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών, που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας ή έχουν τελειώσει το σχολείο, ακόμα και το πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, περιμένουν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Το ρεπορτάζ καταγράφει τεράστιες καθυστερήσεις στις υπηρεσίες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και πως δεν εφαρμόζεται ούτε ο νόμος 4735/2020 που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται πως από 1/9/2015 έως και 31/3/2022 έχουν κατατεθεί 116.500 αιτήσεις απόκτησης ιθαγένειας από παιδιά δεύτερης γενιάς και εκκρεμούν προς εξέταση 18.882 αιτήσεις, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

«Ο πρωθυπουργός για το δημογραφικό αναφέρθηκε στην ένταξη στην ελληνική κοινωνία των νόμιμων μεταναστών, όπως είπε, χωρίς προκαταλήψεις και ακραίες λαϊκιστικές κορώνες και πως η δεύτερη γενιά των οικογενειών αυτών έχουν πια ως Πατρίδα τους την Ελλάδα και τόπο καταγωγής τη χώρα των γονιών τους. Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Καθημερινή» αποκάλυψε πως παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών περιμένουν περισσότερο από μια πενταετία για να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, ειδικά σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία και πως δεν εφαρμόζεται καν ο νόμος που ψηφίσατε το 2020. Ποιος έχει την ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση;» ήταν η ερώτηση που έκανε το documentonews.gr στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με τον Γιάννη Οικονόμου να αποφεύγει γρήγορα το ζήτημα.

«Αν υπάρχουν καθυστερήσεις ή πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν στην εφαρμογή των νόμων, αυτό το βλέπουμε και το παρατηρούμε συχνά σε μια σειρά από νόμους που ψηφίζονται και που συναντούν εμπόδια στην εφαρμογή τους. Η ελληνική Πολιτεία είναι εδώ να τα αντιμετωπίζει αυτά τα εμπόδια και να εφαρμόζονται οι νόμοι, όπως πρέπει» ανέφερε λακωνικά ο Γ. Οικονόμου, δίχως περαιτέρω εξηγήσεις, για να συνεχίσει γενικόλογα για τις δράσεις της κυβέρνησης με στόχο τη νεολαία.

«Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός, χθες, στην ομιλία του για το δημογραφικό, ανέδειξε όλες τις πτυχές του θέματος. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, πολύ πιο συνδεδεμένο με το μέλλον της Πατρίδας, θα έλεγα υπαρξιακό. Είναι ένα θέμα, το οποίο κανείς πρέπει να το δει πολυδιάστατα και να αξιοποιήσει κάθε λύση, κάθε δυνατότητα, κάθε ιδέα που υπάρχει για να αντιμετωπίσει πτυχές αυτού του προβλήματος. Σας ανέφερα προηγουμένως μια σειρά από παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, το προηγούμενο διάστημα, που αφορούν κυρίως τη νέα γενιά, τα νέα ζευγάρια, τους νέους ανθρώπους, καθώς και τον προγραμματισμό του σχεδίου μας και για την επόμενη τετραετία», παραπέμποντας στις προεκλογικές καλένδες τις όποιες δράσεις.

«Οι πολιτικές ένταξης για τους μετανάστες σε πολλά επίπεδα είναι πολιτικές που μπορεί να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης πτυχών του δημογραφικού προβλήματος σε μια σειρά από ζητήματα που αντανακλάται η προβληματική του και σε αυτό», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης:

Ο πρωθυπουργός ανακάλυψε το… δημογραφικό

Documento Newsletter