Κυβερνητικές αυξήσεις χωρίς να υπολογίσουν ακρίβεια και εργοδότες

Κυβερνητικές αυξήσεις χωρίς να υπολογίσουν ακρίβεια και εργοδότες

Στης ακρίβειας τον καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύξησε, με προσωπική του απόφαση, τον κατώτατο μισθό κατά 50 ευρώ μηνιαίως! Πρόκειται για αύξηση 7,7% στον κατώτατο μισθό όπως είχε διαμορφωθεί την 1η Ιανουαρίου 2022. Τότε είχε αυξηθεί κατά 2% σε σχέση με τις αρχές του 2019, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα είχε προχωρήσει σε αύξηση 11% (με την κατάργηση του υποκατώτατου, όσοι νέοι λάμβαναν αυτό τον μισθό-ντροπή που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Παπαδήμου με υπουργό Εργασίας τον Γιώργο Κουτρουμάνη είχαν δει αυξήσεις 27%).

Ομως η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον Κυρ. Μητσοτάκη δεν χορήγησε αύξηση επί δύο έτη επειδή, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πομφόλυγες, δεν την αντέχουν οι επιχειρήσεις. Τώρα πώς μπορεί σε συνθήκες ασφυκτικής απίσχνασης της αγοραστικής δύναμης, όπου πολλά νοικοκυριά λιμοκτονούν (το 46% των μισθωτών ζει σε συνθήκες υλικής στέρησης, ενώ η αγοραστική δύναμη όσων αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές έχει κατακρημνιστεί περίπου κατά 20%), οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντέξουν με αύξηση της τάξης του 7,7% στους κατώτατους μισθούς, μόνο ο Κυρ. Μητσοτάκης που κυβερνά με προσωπικές αποφάσεις μπορεί να το εξηγήσει.

Η χαοτική διαφορά των δύο εποχών

Τότε, τον Φεβρουάριο του 2019, ο πληθωρισμός ήταν μηδενικός. Η ακρίβεια στα τρόφιμα δεν σάρωνε τα ελληνικά νοικοκυριά. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν παγωμένοι και δεν επικρατούσε η ενεργειακή φτώχεια που επέβαλαν Μητσοτάκης – Χατζηδάκης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να εξυπηρετήσουν την αισχροκέρδεια των τεσσάρων του καρτέλ του φυσικού αερίου. Τώρα ο Κυρ. Μητσοτάκης με προσωπική απόφαση (στο φέουδο πάντα ο φεουδάρχης αποφασίζει· οι θεσμοί και οι κατοχυρωμένες διαδικασίες είναι απλώς για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των υποτελών) αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 7,7%. Προσθέτει μάλιστα και το 2% από τον Ιανουάριο, οπότε έχουμε για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αύξηση 9,7% στις κατώτατες αποδοχές. Ωστόσο, όπως άπαντες εντός του υπουργείου Εργασίας γνωρίζουν, στις μέσες αποδοχές αυτή η αύξηση περνά στο 50%. Αρα ο μέσος μισθός των περίπου 1.000 ευρώ αναμένεται να αυξηθεί περί το 4,5%.

Σχεδόν 40% η αύξηση στα αμνοερίφια

Αν μη τι άλλο, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού. Αποτελεί καλό παράδειγμα για να καταλάβουμε ότι η κατά 50 ευρώ αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου είναι ψιχία. Ας αφήσουμε στην άκρη τις αρλούμπες του γγ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρη Αναγνωστόπουλου, ο οποίος σε ραδιοφωνική συνέντευξη έκανε λόγο για αύξηση 10-15% στο πασχαλινό τραπέζι. Ας πάμε σε σοβαρές αναλύσεις.

Σε επιτόπια τιμοληψία που διενήργησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ) σε σουπερμάρκετ, εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων και στη Βαρβάκειο Αγορά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μεσοσταθμικά οι αυξήσεις κυμαίνονται από 13,1 έως 19,2%. Στο αρνί καταγράφεται αύξηση 38,3% και στο κατσίκι 32,2% (24,6% στο κοτόπουλο) με βάση τις τιμές της Βαρβακείου. Ωστόσο σε συνοικιακά κρεοπωλεία οι τιμές είναι υψηλότερες έως και κατά 6 ευρώ το κιλό για τα αμνοερίφια. Τα λαχανικά είναι ακριβότερα 10-21,4%, οι μπίρες κατά 17,5% και το τσουρέκι κατά 8,8%.

Αν λοιπόν η μέση αύξηση μισθού –και με παγωμένες τις τριετίες– είναι της τάξης του 4,5% και συγκρίνουμε τις ανατιμήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα και λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, εύλογα αναρωτιόμαστε για τον βαθμό ενσυναίσθησης του Κυρ. Μητσοτάκη σε σχέση με την κατάσταση που έχει δημιουργήσει με την ανερμάτιστη πολιτική του υπέρ των καρτέλ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter