Κυβερνητικές αερολογίες μετά τις θεωρίες Βορίδη για… «Τούρκους πράκτορες»

Κυβερνητικές αερολογίες μετά τις θεωρίες Βορίδη για… «Τούρκους πράκτορες»

Να στηρίξει την απόλυτη αντίφαση του να αναπαράγει ο υπουργός Επικρατείας (και «αντ’ αυτού» του Κυριάκου Μητσοτάκη) θεωρίες περί εμπρησμών από Τούρκους πράκτορες (ενώ την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός καταφέρεται εναντίον της συνωμοσιολογίας) επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που δεν άδειασε τον Μάκη Βορίδη για το «νερό στον μύλο» των θεωριών συνωμοσίας. Επίσης, καμία απάντηση δεν έδωσε και για το ποιος ενημερώνεται από την ΕΥΠ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Να πάρει αποστάσεις αλλά χωρίς να φέρει σε δύσκολη θέση του υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη επιχείρησε ο Παύλος Μαρινάκης το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών ερωτήθηκε για τα όσα είπε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού στη Βουλή σε συνέντευξή του, περί εμπρησμών και Τούρκων πρακτόρων.

«Τώρα το αν είναι Τούρκοι πράκτορες που βάζουν φωτιές ή είναι κτηνοτρόφοι ή κάποιος που είναι μανιακός και παράφρων εμπρηστής, γιατί του αρέσει να βλέπει φωτιές αυτό δεν μπορώ να το αξιολογήσω. Ξέρω ότι απασχολεί την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, μεταξύ άλλων, ο Μ. Βορίδης. Ωστόσο, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που από βήματος Βουλής, κάλεσε την Τετάρτη σε υπευθυνότητα, «χωρίς εύκολες απαντήσεις απ’ όλους και για όλα, χωρίς παραπληροφόρηση και θεωρίες συνωμοσίας και πολύ περισσότερο χωρίς ο πόνος να γίνει κομματικό σύνθημα».

«Απευθύνεται η έκκληση του πρωθυπουργού και στον υπουργό του; Υπάρχουν σενάρια Τούρκων πρακτόρων; Έχει τέτοια ενημέρωση το Μέγαρο Μαξίμου;» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε το documentonews.gr στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με την απάντηση του Παύλου Μαρινάκη να προδίδει την αμηχανία που έφερε στο πρωθυπουργικό γραφείο ο υπουργός με τα λεγόμενά του.

«Νομίζω ότι εδώ πέρα ο υπουργός είπε ότι “δεν μπορώ να το ξέρω”, μίλησε υποθετικά και δεν υιοθέτησε καμία τέτοια οποιαδήποτε θεωρία, είτε είναι θεωρία συνωμοσίας, είτε είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβαίνει για τον οποιονδήποτε μπορεί να ευθύνεται για μία πράξη εμπρησμού, όποια επαγγελματική ιδιότητα κι αν έχει, όποιο κίνητρο κι αν έχει» αποκρίθηκε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, και επιδιδόμενος στη συνέχεια σε μία γενική περιγραφή της ευθύνης της κυβέρνησης να νομοθετεί για τα αδικήματα του εμπρησμού, για το έργο των ανακριτικών αρχών, της Δικαιοσύνης και των κρατικών αρχών.

«Εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος μπορεί να είναι ο υπαίτιος μιας πράξης, ούτε να υιοθετούμε την οποιαδήποτε θεωρία» συμπλήρωσε ωστόσο, παίρνοντας με αυτόν τον τρόπο… μετρημένες αποστάσεις από τις δηλώσεις Βορίδη, επιχειρώντας στη συνέχεια να μας «χρεώσει» παράφραση των όσων ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε.

«Αλλά νομίζω ότι παραφράζετε αυτό το οποίο είπε ο υπουργός διότι μίλησε υποθετικά και είπε στο τέλος ότι δεν μπορεί να το γνωρίζει. Και αλίμονο αν μπορούσαμε εμείς να γνωρίζουμε τον ηθικό ή τον φυσικό αυτουργό μιας οποιασδήποτε πράξης, πριν καλά-καλά αυτό το κρίνει η Δικαιοσύνη» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναγκάζοντάς μας να επανέλθουμε, αλλά και να θέσουμε ένα επιπλέον ερώτημα για τις ενημερώσεις του πρωθυπουργικού γραφείου από την ΕΥΠ.

«Επιτρέψτε μου να επιμείνω. Αυτά τα λόγια είναι του υπουργού, εγώ σας διάβασα motamo το τι είπε ο κ. Βορίδης. Θα ήθελα να ρωτήσω επιπλέον: Είπε ότι ξέρω ότι απασχολεί την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Πέρσι, με τα όσα έγιναν με την ΕΥΠ, ο πρωθυπουργός επέμενε πως δεν μπορεί να γνωρίζει το τι κάνει η ΕΥΠ και δεν είναι αρμόδιος εκείνος να γνωρίζει. Τώρα πως ο υπουργός Επικρατείας λέει ότι ξέρει με τι ασχολείται η ΕΥΠ;» ρωτήσαμε ξεκάθαρα τον εκπρόσωπο του Μεγάρου Μαξίμου, που και πάλι επέλεξε να καταφύγει σε γενικότητες, δίχως περαιτέρω εξηγήσεις.

«Δεν ανέφερε ο υπουργός συγκεκριμένα κάποια υπόθεση που απασχολεί επιχειρησιακά σχέδια της ΕΥΠ. Είναι δεδομένο ότι συνολικά όποια υπηρεσία μπορεί να εμπλέκεται στο συγκεκριμένο ζήτημα, στη διερεύνηση τόσο σοβαρών αδικημάτων, προφανώς θα εμπλέκεται. Οποιαδήποτε υπηρεσία. Δηλαδή είναι δεδομένο, για παράδειγμα, ότι το αρμόδιο τμήμα της ελληνικής αστυνομίας διερευνά με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο σε συνεργασία με τα στελέχη και τις ανακριτικές αρχές του πυροσβεστικού σώματος συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτό είναι κάτι δεδομένο» προσπάθησε να καλύψει τον υπουργό Επικρατείας για την «ενημέρωσή» του από την ΕΥΠ, συνεχίζοντας και πάλι με μία γενική περιγραφή της λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών.

«Από εκεί και πέρα, προφανώς και κάθε υπηρεσία του κράτους κάνει τη δουλειά της απρόσκοπτα, όπως προβλέπει ο νόμος. Εμείς αυτό που θέλουμε, εκπροσωπώντας τους πολίτες, να είμαστε όσο το δυνατόν να έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αποτελέσματα, και τέτοιες υποθέσεις, όπου υπάρχουν και με τον όποιον νομικό χαρακτηρισμό δοθούν να προχωράνε γρήγορα, για να αποδίδεται η Δικαιοσύνη γρήγορα. Αυτό είναι η δική μας δουλειά. ΑΠό εκεί και πέρα δεν θα υποκαταστήσουμε σε καμία περίπτωση τη δουλειά καμίας αρχής, ούτε γίνεται αυτό, ούτε θα μπορούσε να γίνει, ούτε της Δικαιοσύνης» κατέληξε ο Π. Μαρινάκης, χωρίς απάντηση, τόσο στα πρώτα ερωτήματα για τα «σενάρια» Βορίδη, όσο και για το πλαίσιο ενημέρωσης της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Documento Newsletter