Κυβερνητικά «πυροτεχνήματα» για τα εξοπλιστικά με φόντο τις βόμβες της Ουκρανίας

Κυβερνητικά «πυροτεχνήματα» για τα εξοπλιστικά με φόντο τις βόμβες της Ουκρανίας

Στην προσπάθεια εξαγωγής μικροπολιτικού οφέλους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις πολλαπλές επιπτώσεις που αυτή προκαλεί επιμένει η κυβέρνηση, που την ώρα που επιχαίρει για τους εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων ευρώ και δηλώνει δικαιωμένη για τις επιλογές της, παραδέχεται πως οι οικονομικές επιπτώσεις αποτελούν μία άσκηση που «δεν είναι εύκολη», προαναγγέλλοντας ακόμα περισσότερες δυσκολίες.

Δικαιωμένη δηλώνει η κυβέρνηση, διά στόματος Γιάννη Οικονόμου, από τις πολιτικές της επιλογές «που υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα διασφαλίζοντας την πατρίδα και τους ανθρώπους της» με ειδική αναφορά στην Κύπρο, καθώς και ειδικότερα, για τους εξοπλισμούς 7 δισ. ευρώ στους οποίους έχει προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα. Επίσης, δικαιωμένη δηλώνει και για τις επιλογές των Ευρωπαίων ηγετών «ανάμεσά τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης», σημειώνοντας πως «θέτουν ως προτεραιότητα τη στρατηγική ευρωπαϊκή αυτονομία ως απάντηση στο σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται απέναντι στους ταραξίες -εν ενεργεία και δυνητικούς- που υπάρχουν στην ήπειρό μας».

«Οι διεθνείς εξελίξεις δικαιώνουν επίσης τις επιλογές για την ενίσχυση της άμυνας μας και την οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών. Αυτό που απέδειξε η κρίση στην Ουκρανία είναι ότι καταρχήν μόνος σου πρέπει να δείξεις ότι μπορείς να υπερασπιστείς την εθνική σου κυριαρχία και τα εθνικά σου δίκαια. Η ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα, η δύναμη του Κράτους και το σφρίγος της κοινωνίας, είναι ο θεμέλιος λίθος της εθνικής ανεξαρτησίας» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, με το βλέμμα στην αντιπαράθεση εντός των τειχών του προηγούμενου διαστήματος για τις υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες.

Ωστόσο, παρά τη «διορατικότητα» που επικαλείται για τις αποφάσεις της, την ίδια στιγμή παραδέχεται πως οι οικονομικές επιπτώσεις παραμένουν ανεξέλεγκτες, κάνοντας λόγο για άσκηση που «δεν είναι εύκολη».

«Οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης προφανώς μας ανησυχούν, γι’ αυτό λαμβάνουμε όλες τις παραμέτρους υπόψη μας. Η άσκηση που έχουμε να επιλύσουμε δεν είναι εύκολη. Από τη μία, πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνία και από την άλλη, χωρίς να παρεκκλίνουμε δημοσιονομικά. Έρχονται ακόμη περισσότερες δυσκολίες» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη. Επίσης, ακόμα και για το περιβόητο «επίδομα Πάσχα» στο οποίο αναφέρεται το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση συνεχίζει να γενικολογεί και να αναφέρεται σε «εξάντληση κάθε εργαλείου που υπάρχει» για να στηρίξει τους πιο ευάλωτους, υποστηρίζοντας πως «σύντομα θα υπάρξουν περισσότερες ανακοινώσεις».

Αναφορικά δε με το «πλαφόν» στο οποίο έχουν αναφερθεί υπουργοί της κυβέρνησης, ο Γ. Οικονόμου φρόντισε να τοποθετήσει εξαιρετικά χαμηλά τον πήχη, αποσαφηνίζοντας πως απλώς αναφέρονται στην ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών έναντι της αισχροκέρδειας, και όχι για κάποιο δίχτυ ασφαλείας στις έξωθεν εξελίξεις.

«Δεν πρόκειται περί πλαφόν τιμής, πρόκειται για μια ρύθμιση που πολύ σύντομα θα κατατεθεί και στη Βουλή, που σκοπό έχει να προστατέψει τους καταναλωτές από κινήσεις αισχροκέρδειας. Δηλαδή από κινήσεις αποκόμισης κέρδους οι οποίες δεν ερμηνεύονται και δεν δικαιολογούνται ακόμα και από τις μεγάλες αυξήσεις τιμών. Τι έχουμε παρατηρήσει; Ότι βεβαίως έχουμε μεγάλη αύξηση τιμών. Αλλά η κοινή λογική λέει ότι δεν είναι δυνατόν αυτές να μεταφέρονται στον Έλληνα καταναλωτή» σημείωσε, ενώ ακολούθως δεν άφησε περιθώρια προσμονής ουσιαστικής δράσης της κυβέρνησης.

«Όπου λοιπόν παρατηρούνται τέτοιου είδους φαινόμενα, ενεργοποιώντας ή και επικαιροποιώντας ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν και αξιοποιήθηκαν και την περίοδο της πανδημίας ορισμένες φορές, δίνουμε στην ελληνική πολιτεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, εργαλεία προκειμένου να παρέμβουν και να εξασφαλίσουν με τον τρόπο αυτό το σωστό τρόπο λειτουργίας της αγοράς» ανέφερε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Documento Newsletter