Μοσχοπουλιέται η ασφαλιστική εταιρεία που έδωσε κοψοχρονιά ο Μητσοτάκης στο αμερικανικό fund CVC, ζημιώνοντας την ΕΤΕ αλλά και το δημόσιο
Τέσσερα χρόνια μετά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) στο αμερικανικό fund CVC Capital Partners, που λόγω του εξευτελιστικού τιμήματος είχε προκαλέσει τότε θύελλα αντιδράσεων, το CVC την πουλάει στην Τράπεζα Πειραιώς. Είναι μεγάλος ο πειρασμός μιας σύγκρισης ανάμεσα στους όρους, στα τιμήματα και στις συμπεριφορές των εκάστοτε πωλητών τότε και τώρα –της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έβαλε τη διοίκηση του ΤΧΣ να υπογράψει τη συμφωνία πώλησης επειδή αρνήθηκε το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας από τη μια και του CVC από την άλλη– καθώς δείχνει ότι, σε αντιδιαστολή με τον ιδιώτη που φροντίζει τα οικονομικά του συμφέροντα, η παρούσα κυβέρνηση ενήργησε σε βάρος των συμφερόντων της ΕΤΕ και του δημοσίου.
Στα τέλη Ιανουαρίου, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις για την πώληση των εταιρειών Μπάρμπα Στάθης και Hellenic Healthcare Group, έγινε γνωστό ότι το αμερικανικό fund, που έως πρότινος αντιπροσώπευε τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Ελλάδα, διαπραγματεύεται την πώληση και της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Πειραιώς. Από την περασμένη Τρίτη μάλιστα ο επικεφαλής της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου βρίσκεται στο Λονδίνο για τις τελικές λεπτομέρειες. Τη μέρα που έφτανε στο Λονδίνο το CVC άφησε να διαρρεύσει ότι έχει δεχτεί προτάσεις και από τρεις μεγάλες κεντροευρωπαϊκές ασφαλιστικές τις οποίες σκοπεύει να εξετάσει αν η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του για το τίμημα. Εβγαλε δηλαδή από το μανίκι του ένα εναλλακτικό σενάριο, ασκώντας πίεση στον Χρ. Μεγάλου ώστε να αποδεχτεί τους όρους του.
Ετσι, μετέτρεψε την Εθνική Ασφαλιστική σε «πολύφερνη νύφη», σε αντιδιαστολή με ό,τι είχε κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019-20, όταν επέλεξε να πουλήσει την εταιρεία στο CVC στη βάση μίας και μοναδικής προσφοράς που το fund είχε κάνει στον σχετικό διαγωνισμό, παρότι ήταν κατά κοινή ομολογία υπερβολικά χαμηλή. Τότε το CVC πρόσφερε μόνο 480 εκατ. ευρώ για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι 718 εκατ. που έδιναν για το 75% της εταιρείας οι Κινέζοι της Fosun το 2018, ακριβώς έναν χρόνο πριν. Την κινεζική προσφορά είχαν μπλοκάρει τότε Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε βρει εναλλακτική λύση, καθώς το 2019 είχε εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού απόφαση που επέτρεπε, αντί της πώλησης, την εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο χρηματιστήριο.
Σημεία και τέρατα
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως, αντί να προωθήσει τη δημόσια εγγραφή, επέλεξε να δώσει την Εθνική Ασφαλιστική στο CVC Capital Partners. Ακόμη χειρότερα, κατά την παρατεταμένη διαπραγμάτευση που ακολούθησε επί έναν ολόκληρο χρόνο, επέτρεψε –ενδεχομένως και να προέτρεψε– να γίνουν σημεία και τέρατα. Η Εθνική Τράπεζα –ανήκε τότε κατά 40% στο δημόσιο– βρέθηκε συγκεκριμένα να προσλαμβάνει ως σύμβουλό της για την πώληση την ελεγκτικο-απολογιστική PwC που ήταν ήδη ο σύμβουλος του αγοραστή CVC, η οποία ανέλαβε να «μαγειρέψει» τα στοιχεία. Ετσι, η Εθνική Ασφαλιστική εμφανίστηκε στα βιβλία της Εθνικής Τράπεζας, αντί του 1,08 δισ. ευρώ που ήταν η καθαρή της θέση, με αξία 580 εκατ. ευρώ, δεν έγινε αντιληπτή η ζημιά της ΕΤΕ και του δημοσίου από την πώλησή της στο CVC και δεν προκλήθηκε σκάνδαλο.
Τελικά, σκάνδαλο έγινε κυρίως επειδή το CVC, με το πλεονέκτημα που του έδιναν οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πίεσε περαιτέρω τη διοίκηση της ΕΤΕ και την υποχρέωσε μέσα από μια πολύπλοκη συμφωνία να ρίξει κι άλλο το τίμημα.
Το CVC πήρε το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής το 2021 πληρώνοντας στην Εθνική Τράπεζα μόλις 221,5 εκατ. ευρώ και ανέλαβε την υποχρέωση να δώσει άλλα 125 εκατ. ευρώ το 2026 –δεν θα τα καταβάλει όμως το ίδιο αλλά η θυγατρική του Ethniki που συνέστησε στο Λουξεμβούργο, η οποία έχει τις μετοχές της Εθνικής Ασφαλιστικής– και άλλα 90 εκατ. ευρώ έως το 2026 υπό την προϋπόθεση της επίτευξης κάποιων στόχων πωλήσεων τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων από την Εθνική Τράπεζα αλλά και των δικών του στόχων για την απόδοση των κεφαλαίων του.
Η συμφωνία αυτή ήταν τόσο υπέρ του CVC που ακόμη και οι ξένοι τραπεζίτες οι οποίοι μετείχαν στο ΔΣ του ΤΧΣ αρνήθηκαν να την επικυρώσουν και η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να δώσει ασυλία στα μέλη του ΔΣ για να την υπογράψουν.
Εκτοτε και μέχρι σήμερα το CVC έχει εισπράξει από την Εθνική Ασφαλιστική 135 εκατ. ευρώ (από διανομές μερισμάτων που αποφάσισε το ίδιο το 2022 και το 2023, ακόμη κι όταν η Εθνική Ασφαλιστική είχε ζημιές) και 48 εκατ. ευρώ από την πώληση του ιστορικού κτιρίου της Εθνικής Ασφαλιστικής επί των οδών Κοραή και Σταδίου, το οποίο μέσω Dimand έχει ήδη καταλήξει στην Τράπεζα Πειραιώς. Δηλαδή το CVC έχει πάρει πίσω από την Εθνική Ασφαλιστική 193 εκατ. ευρώ από τα 221 που έδωσε για να την αγοράσει.
Κέρδος σχεδόν μισό δισ.
Την περασμένη Πέμπτη η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει στο CVC €469 εκατομμύρια για το 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Καταλήγοντας, βάσει των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το CVC έδωσε το 2021 μόλις 221 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα πουλήσει το 70% στην Τράπεζα Πειραιώς (το 2026 θα πληρώσει το 70% των 125 εκατ. ευρώ που οφείλει η θυγατρική του Ethniki Λουξεμβούργου στην ΕΤΕ) αποκομίζοντας έτσι από την αγοραπωλησία καθαρό κέρδος 430 εκατ. ευρώ σε μια τετραετία και θα διατηρήσει το 20% τής εκ νέου ανατιμημένης χάρη στη συγκεκριμένη συναλλαγή ασφαλιστικής εταιρείας για να το πουλήσει αργότερα βγάζοντας κι άλλα, σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας, του δημοσίου –που το 2021 ήταν βασικός μέτοχος της ΕΤΕ– και των φορολογουμένων.
Διαβάστε επίσης:
Ας μην τρελαινόμαστε, απλά να το συνηθίσουμε