Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά αυτό δεν μπορεί να ισχύει για τα μέλη της κυβέρνησης και τα πολιτικά πρόσωπα. Αν ένας υπουργός κατηγορείται για κάτι, οφείλει να δίνει σαφείς απαντήσεις και να μην πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Πολύ δε περισσότερο, αν οι κατηγορίες τον συνδέουν με παραβάσεις του κοινού ποινικού.
Τις τελευταίες 48 ώρες, δύο υπουργοί, εμφανίζονται από τα πραγματικά γεγονότα, ως ύποπτοι για πιθανή σχέση με εγκληματικές πράξεις. Το πιθανότερο να είναι αθώοι (αυτό τουλάχιστον ευχόμαστε), να πρόκειται για μια μεγάλη παρεξήγηση και συνωμοσία που προκύπτει από την αλληλουχία τυχαίων γεγονότων, αλλά αυτό μπορούν και κυρίως οφείλουν να το απαντήσουν οι ίδιοι.
Για τον Τάκη Θεοδωρικάκο, πρώην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και νυν Ανάπτυξης, δημοσιοποιήθηκαν από το Documento στοιχεία δικογραφίας που έχει διαβιαστεί στη Βουλή. Σε αυτή τη δικογραφία, υπάρχουν στιχομυθίες ενός μαφιόζου και του αστυνομικού Κ.Π, όπου γίνεται η παραδοχή πως ο Τάκης Θεοδωρικάκος συνδέεται με την Greek Mafia. Πολύ βαριά στοιχεία και ακόμη βαρύτερες οι κατηγορίες που εκστομίζονται από αστυνομικό που δηλώνει ότι είναι στα κόλπα.
Για τον άλλο, πρώην Υπουργό της κυβέρνησης, Λευτέρη Αυγενάκη, υπάρχει φωτογραφικό υλικό το οποίο έχει δημοσιευτεί σε πολλά site πλέον και όχι μόνο στο Documento, που τον εμφανίζει στο γραφείο του λίγο πριν αποχωρήσει ενώ πίσω του δεν υπάρχει ο πίνακας που κοσμεί επί πολλά χρόνια το Υπουργικό γραφείο και ανήκει στο Υπουργείο. Σε μια άλλη φωτογραφία από το ισόγειο του Υπουργείου, εμφανίζονται τα συσκευασμένα αντικείμενα του κυρίου Αυγενάκη, λίγο πριν μεταφερθούν. Ανάμεσα σε αυτά είναι και ένας συσκευασμένος πίνακας. Προκύπτει εύλογα το ερώτημα, αν ο Λευτέρης Αυγενάκης, πήρε μαζί του φεύγοντας και τον πίνακα.
Κάθε τίμιος πολίτης, πολύ δε περισσότερο τίμιος Υπουργός, αμέσως μετά την αποκάλυψη αυτών των στοιχείων θα έδινε εξηγήσεις (τονίζω ξανά ότι αυτό είναι υποχρέωσή του και όχι επιλογή του γούστου του) για να αποδείξει πως είναι αθώος.
Τι έκανε ο Υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος; Με ανακοίνωσή του, ενημερώνει τους πολίτες, ότι ο εν αποστρατεία Στρατηγός της ΕΛΑΣ που καταθέτει εναντίον του, έχει μηνυθεί από τον ίδιο. Απαντάει δηλαδή σε κάτι για το οποίο ούτε ζητήθηκαν απαντήσεις, ούτε αφορά την ουσία των καταγγελιών. Η δικογραφία δεν σχηματίστηκε γιατί κάποιος κατέθεσε εναντίον του Τάκη Θεοδωρικάκου, αλλά γιατί στο τηλέφωνο του μαφιόζου που κατασχέθηκε μετά τη δολοφονία του, υπήρχαν ηχητικά και γραπτά μηνύματα, που εμπλέκουν τον Υπουργό ως σχετιζόμενο με τη μαφία και άνθρωπο που την εξυπηρετούσε. Δεν έχουμε δηλαδή κάποιες υποκειμενικές κρίσεις ή ακόμη και καταγγελίες μέσω κατάθεσης αλλά πραγματικά στοιχεία τα οποία δεν αμφισβητούνται.
Ο Υπουργός θα μπορούσε κάλλιστα να πει ότι ο αστυνομικός που μιλάει με τον μαφιόζο και τον εμφανίζει ως άνθρωπο της μαφίας λέει ψέματα. Ότι ίσως θέλει να φανεί σημαντικός και σχετιζόμενος με τον υπουργό. Ή ότι για όλα αυτά είναι έτοιμος να δώσει εξηγήσεις όπου χρειαστεί και κυρίως στη Βουλή.
Αντί να κάνει κάτι από όλα αυτά, μας διαβεβαίωσε ότι έχει μηνύσει έναν στρατηγό ο οποίος έχει καταθέσει για παρέμβαση του Θεοδωρικάκου όταν ήταν υπουργός και όχι για τις συνομιλίες με το μαφιόζο.
Έχει σημασία ότι η συγκεκριμένη δικογραφία ήταν επί επτά μήνες στα συρτάρια της Βουλής και όχι μόνο δεν κλήθηκε για εξηγήσεις ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον έκανε και Υπουργό. Στο ενδιάμεσο έκανε και μερικές μηνύσεις για να μπορεί να λέει «έχω κάνει μηνύσεις εγώ».
Από την άλλη, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος θα περίμενε κάποιος να απαντήσει επίσημα και γρήγορα για τα στοιχεία που αφήνουν υπόνοιες ότι τα πήρε όλα και έφυγε, δεν έχει δώσει καμιά απάντηση. Το πιθανότερο είναι να μεθοδευτεί η επιστροφή του πίνακα και να δηλώσουν ότι ο πίνακας ήταν πάντα εκεί και υπήρξε κακή πρόθεση των δημοσιογράφων να τον συκοφαντήσουν.
Να θυμίσω μόνο ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αυγενάκης γίνεται πρωταγωνιστής ρεπορτάζ που αφορά θέματα του κοινού ποινικού δικαίου. Πριν μερικά χρόνια, οι κοριοί της ΕΛΑΣ, είχαν καταγράψει συνομιλίες του με ποινικό, ο οποίος κανόνιζε την φιλοξενία του σε πολυτελές ξενοδοχείο και του έκανε δώρα πουκάμισα για να τον δελεάσει. Ο Αυγενάκης μετά την αποκάλυψη δεν έδωσε απαντήσεις, αλλά μήνυσε το Documento.
Για να επιστρέψουμε στον Τάκη Θεοδωρικάκο, σήμερα το Documento με τον Βαγγέλη Τριάντη και το in.gr με τον δημοσιογράφο Βασίλη Λαμπρόπουλο, αποκαλύπτουν κατάθεση συνεργάτη του Υπουργού, στην οποία παραδέχεται παρεμβάσεις του για να τοποθετηθούν αστυνομικοί στην ευαίσθητη υπηρεσία των Εσωτερικών Υποθέσεων, παρότι δεν έχουν τα προσόντα. Οι παρεμβάσεις αυτές, σύμφωνα πάντα με τον συνεργάτη του Θεοδωρικάκου, έγιναν μεν αλλά γιατί το ζήτησε το Μαξίμου.
Αυτή η παραδοχή στην κατάθεση δίνει και την εξήγηση, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ενοχλείται ούτε από τις εγκληματικές πράξεις στις οποίες πιθανόν εμπλέκονται οι υπουργοί του, ούτε από τις απαντήσεις που δεν δίνουν. Έχουν την κάλυψη του Μαξίμου και μιας κυβέρνησης κοινού ποινικού δικαίου.
Διαβάστε επίσης:
Μαξίμου: Πλήρης κάλυψη σε Θεοδωρικάκο για τη δικογραφία της Greek Mafia που «λιμνάζει» στη Βουλή
Greek Mafia: Τα μηνύματα που καίνε τον Θεοδωρικάκο και το Μαξίμου
Greek Mafia: Βόμβες για Θεοδωρικάκο, Μητσοτάκη
Πήρε τα… πόμολα μαζί και τον πίνακα φεύγοντας ο Αυγενάκης (Photos)
ΠΑΣΟΚ: Μόνος στο σπίτι ο Νίκος Ανδρουλάκης – Πλήθος οι αμφισβητίες του προέδρου από όλες τις τάσεις