Κυβέρνηση των ΜΑΤ: Αντί για βιβλιοθήκη φτιάχνουν κλίμα τρομοκρατίας

Κυβέρνηση των ΜΑΤ: Αντί για βιβλιοθήκη φτιάχνουν κλίμα τρομοκρατίας

Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει μέτωπο μόνο με το φοιτητικό κίνημα. Το σπιράλ καταστολής και κατασυκοφάντησης των μελών της φοιτητικής κοινότητας αποτελεί μια από τις εκφάνσεις της μετωπικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει σε κάθε πτυχή της δημόσιας εκπαίδευσης. Το έως τώρα νομοθετικό… χαρτοφυλάκιο της υπουργού Παιδείας αντανακλά τη σύμφυση της νεοφιλελεύθερης ταξικής μεροληψίας με το αναχρονιστικό τρίπτυχο «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια». Σε αυτό το μοτίβο, οι ιεροδιδάσκαλοι συνάντησαν τους «αποσυνάγωγους» της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και η προβολή βίντεο «προγεννητικής αγωγής» στα σχολεία τα κλομπ των ΜΑΤ στα ΑΕΙ. Οι προσμείξεις αυτές πασπαλίζονται με το ψευδοαφήγημα της «αριστείας», η οποία θρυμματίζεται κάθε φορά που ένας γόνος της πρωθυπουργικής οικογένειας βολεύεται είτε σε fund είτε στην Ευρωβουλή. Ετσι, η δέσμευση του πρωθυπουργού για «ίδιες ευκαιρίες σε όλους» εξαντλείται ανάμεσα στον ψυκτικό από το Περιστέρι και τον σπουδαστή στα ΙΕΚ της παρακμής.

Μία από τις τεχνικές προπαγάνδας που χρησιμοποιεί κατά κόρον η πλειοψηφία ή τα φίλα προσκείμενα σε αυτήν πολύχρωμα δημοσιολογούντα πτηνά είναι η δολοφονία χαρακτήρα. Εν προκειμένω, οι φοιτητές που ανθίστανται στην έφοδο των ΜΑΤ στο ΑΠΘ πρέπει να αποκτήσουν a priori την ταμπέλα των «μπαχαλάκηδων». Πόσο μάλλον τώρα που η ΔΑΠ καταποντίστηκε και η Νίκη Κεραμέως εκτελεί με δεξιοτεχνία το σχέδιο έμμεσου ξηλώματος των φοιτητικών παρατάξεων. Διόλου τυχαίο που ο άλλοτε μαέστρος του «εκσυγχρονισμού» Γιάννης Πρετεντέρης προειδοποιεί σπουδαστές (!) και αστυνομικούς να αυτοσυγκρατηθούν «για να μην έχουμε νεκρό», λες και το πλακάτ έχει ίδιο αντίκτυπο με έναν εκτοξευτήρα βομβίδας κρότου – λάμψης. Ακολούθησαν ο υφυπουργός Παιδείας και πανεπιστημιακός Αγγελος Συρίγος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο πρώτος παραλλήλισε τη βία στα ελληνικά πανεπιστήμια με την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, ενώ ο δεύτερος κάλυψε πλήρως τον αυταρχισμό της ΕΛΑΣ στο ΑΠΘ. Κατάληξη αυτών ήταν οι «σφαιρικές και ολιστικές» δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο τελευταίο υπουργικό. «Μερικοί νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς που προστάτευαν τα έργα κατασκευής της νέας βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ» είπε και έθεσε το εξής δίλημμα: «Με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία; Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;».

Λίγες μέρες μετά το αποτρόπαιο σκηνικό με άντρες των ΜΑΤ να σέρνουν σαν τσουβάλι φοιτητή του ΑΠΘ και με φόντο τον σοβαρό τραυματισμό σπουδαστή από ευθεία βολή φωτοβολίδας κρότου – λάμψης, φοιτητές και καθηγητές μιλούν στο Documento απορρίπτοντας το επίπλαστο δίλημμα Μητσοτάκη και ξεκαθαρίζοντας ότι το «κλίμα τρομοκρατίας» και οι «πρακτικές επταετίας» δεν θα περάσουν.

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: «Μια δυστοπική πραγματικότητα»

Μιλώντας στο Documento ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, κάνει λόγο για «δυστοπική πραγματικότητα» και καλεί το υπουργείο Παιδείας να κατεβάσει τους τόνους: «Το συμπέρασμα των εμπειριών των τελευταίων ημερών είναι ότι η επιλογή της μόνιμης παρουσίας αστυνομικής δύναμης μέσα στο πανεπιστήμιο δεν βοηθά ούτε την ηρεμία ούτε τη διεκπεραίωση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διεργασίας ούτε εν γένει τη ζωή στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η υλοποίηση των αποφάσεων των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων διοίκησης, εν προκειμένω η υλοποίηση του έργου της βιβλιοθήκης στη Σχολή Θετικών Επιστημών, δεν μπορεί να προχωρήσει υπό την προστασία αστυνομικών δυνάμεων. Αυτή είναι μια δυστοπική πραγματικότητα. Ως εκ τούτου απευθύνω έκκληση καταρχάς στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, πρώτον να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά – δεν ξέρω για ποιες πολιτικές σκοπιμότητες– με δηλώσεις που δεν βοηθούν στη διαχείριση της ηρεμίας και δεύτερον να αναβάλει επ’ αόριστον το ούτως ή άλλως λανθασμένο μέτρο της εγκατάστασης μόνιμης αστυνομικής δύναμης στα ελληνικά πανεπιστήμια».

Οπως επισημαίνει, «θα πρέπει να αποσυρθεί η αστυνομική παρουσία από τον χώρο του πανεπιστημίου για να προβούμε στις κατάλληλες συνεννοήσεις με το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας που εμπλέκεται στην υλοποίηση του έργου».

Λάμπρος Παπανικόπουλος: «Οριακά, μας παρακολουθούν»

«Δεχτήκαμε εντελώς αναίτια επίθεση από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, χημικά, κλομπιές, κλοτσιές στο πρόσωπο και ρίψεις κρότου – λάμψης σε ευθεία βολή. Αν τον έβρισκε στο κεφάλι, θα είχαμε νεκρό στο ΑΠΘ» λέει στο Documento ο Λάμπρος Παπανικόπουλος, μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου Πληροφορικής, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα τονίζει τη στοχοποίηση φοιτητών από την ΕΛΑΣ, εξιστορώντας την αναίτια προσαγωγή του σε χρόνο και τόπο άσχετο με τις κινητοποιήσεις, απλώς και μόνο επειδή ήταν… γνώριμος των αρχών.

«Πήγα να πάρω μια γνωμάτευση στο νοσοκομείο επειδή έπεσε μια κρότου – λάμψης στο πόδι μου και καθώς ήμουν στη στάση του λεωφορείου ένιωσα κάποιον να με πιάνει από πίσω, γύρισα και ήταν πέντε τύποι της Ασφάλειας οι οποίοι με έριξαν κάτω και μου πέρασαν χειροπέδες. Ηταν οι ίδιοι που δύο βδομάδες πριν με είχαν πιάσει καθώς πήγαινα να μπω στη σχολή μου στις 8 το πρωί» λέει ο φοιτητής, προσθέτοντας ότι οι αστυνομικοί «άρχισαν να λένε στον κόσμο “αυτός εδώ πετάει μολότοφ”. Υπάρχει έντονη στοχοποίηση εδώ στη Θεσσαλονίκη. Ξέρουν ποιοι είμαστε. Οριακά, μας παρακολουθούν. Δεν πιστεύω ότι ήταν τυχαία αυτή η προσαγωγή».

Σχολιάζοντας το όργιο αστυνομικής βίας κάνει λόγο για «οργανωμένο σχέδιο προκειμένου σε δυο βδομάδες να εγκατασταθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία» και για προσπάθεια «να δημιουργηθεί κλίμα τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας, το οποίο θα σημαίνει ότι όποιος κινητοποιείται θα στοχοποιείται από την αστυνομία. Εμείς όμως δεν τρομοκρατούμαστε».

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Πρωτοφανές μεταπολιτευτικά»

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής στο ΑΠΘ και πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος σημειώνει στο Documento ότι «αυτό που συμβαίνει δεν έχει προηγούμενο μεταπολιτευτικά», ενώ αναφερόμενος στην ανεξέλεγκτη πλέον αστυνομική βία τονίζει πως ο τραυματισμός φοιτητή που παραλίγο να χάσει την ακοή του από την ευθεία ρίψη της βολίδας δεν συνιστά μεμονωμένο περιστατικό.

Υπογραμμίζει ότι «βιώνουμε μια κλιμακούμενη ένταση η οποία σίγουρα δεν σχετίζεται με την κατασκευή βιβλιοθήκης. Η βιβλιοθήκη θα μπορούσε να είχε γίνει πολύ άνετα με κάποιες κινήσεις καλής θέλησης και διαλόγου με τους φοιτητές. Σίγουρα αυτό θα ήθελε κόπο. Η δημοκρατία πάντα θέλει κόπο. Δεν κατασκευάζεται μια βιβλιοθήκη, κατασκευάζεται ένα κλίμα αυταρχισμού, κατασκευάζονται πολιτικές καριέρες, είτε βουλευτικές είτε ευρωβουλευτικές, και καταστρέφεται το πανεπιστήμιο» και προσθέτει: «Δεν υπάρχει εργολαβία κατασκευής βιβλιοθήκης αναρτημένη στη Διαύγεια. Υπάρχει μια εργολαβία καθαρισμού και διευθέτησης του χώρου».

Εξηγώντας την κατάσταση από την πλευρά των καθηγητών ο Γ. Αγγελόπουλος σημειώνει: «Ολοι οι συνάδελφοί μου ανεξαρτήτως πολιτικών απόψεων –πλην ελάχιστων εξαιρέσεων– είναι απελπισμένοι με αυτό που συμβαίνει κάθε μέρα στο πανεπιστήμιο».

Νίκος Ανδριάς Μαλάμης: «Δεν θα επιστρέψουμε στο 1967»

Ο Νίκος Ανδριάς Μαλάμης, μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, περιγράφει στο Documento μια «σκοτεινή και μαύρη εικόνα μέσα στο ΑΠΘ» σημειώνοντας: «Τον τελευταίο καιρό έχουν μετατρέψει το campus σε στρατόπεδο Ασφάλειας και ΜΑΤ».

Και αυτός προσάχθηκε αναίτια από την ΕΛΑΣ, την ώρα μάλιστα που επέστρεφε σπίτι του. «Σταμάτησε ένα αυτοκίνητο και βγήκαν από μέσα τρεις ασφαλίτες. Με πήραν στην άκρη χωρίς κανένα λόγο και μου έλεγαν “σε έχουμε δει σε βίντεο, ξέρουμε ποιος είσαι, θα έρθεις μαζί μας στην Ασφάλεια”» λέει ο φοιτητής και προσθέτει: «Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι αποτελεί οργανωμένο σχέδιο από την κυβέρνηση για να φέρει την πανεπιστημιακή αστυνομία. Είναι η απόλυτη μετατροπή του ελεύθερου και δημοκρατικού πανεπιστημίου σε χώρο που θα θυμίζει πιο πολύ φυλακή. Οσο αυτοί μας χτυπάνε, εμείς δεν λυγίζουμε. Δεν θα ανεχτούμε το ΑΠΘ να γυρίσει πίσω στο 1967».

Δημήτρης Πλιακογιάννης: «Επιταχύνουν την επιχειρημα-τικοποίηση»

«Τρέχουμε στα νοσοκομεία και βλέπουμε εικοσάρηδες με σπασμένα κεφάλια, ματωμένα σώματα και με κολάρα. Πετιούνται κρότου – λάμψης δίπλα από το κεφάλι τους. Αυτό γίνεται εδώ και δύο εβδομάδες, δεν το έχει σταματήσει κανείς. Οι επιθέσεις είναι εξαιρετικά βίαιες, κρατάνε στον χρόνο και δεν γίνεται καμιά προσπάθεια ελέγχου της αστυνομικής βίας» λέει ο Δημήτρης Πλιακογιάννης, δικηγόρος της ομάδας νομικής βοήθειας που κλήθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο φοιτητής-θύμα της δολοφονικής επίθεσης των ΜΑΤ με τη ρίψη κρότου – λάμψης, καθώς αστυνομικοί έσπευσαν προκειμένου να μάθουν τα στοιχεία του νεαρού.

Τονίζει ότι «η αστυνομία πρέπει να φύγει από τα πανεπιστήμια για να μην έχουμε χειρότερα. Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρουσία της εκεί. Η ανοχή –αν όχι στήριξη– της αστυνομικής καταστολής από την κυβέρνηση δεν περιορίζεται βέβαια σε μια αυταρχική εμμονή της ΝΔ. Αποτελεί αναγκαίο εργαλείο για την ποιοτική αναβάθμιση ενός πλαισίου διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου και επιχειρηματικοποίησης των πιο σημαντικών πλευρών του. Σε αυτό το πλαίσιο, όποια φωνή θίγει τη διάλυση των μορφωτικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, ζητά δημόσια και δωρεάν παιδεία και αρνείται τη μετατροπή της εκπαίδευσης σε πεδίο κερδοφορίας και των παιδιών μας σε πελάτες πρέπει να κατασταλεί. Η βιβλιοθήκη αποτελεί την αφορμή. Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι στο πρόσφατο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ μετέβη μαζί του και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία επέστρεψε με νομοσχέδια με βιομηχανικά διδακτορικά και μια σειρά άλλα πράγματα». Πρόσθεσε πως πέρα από αυτό «είναι φανερό ότι όλο αυτό γίνεται και για να δικαιολογήσει την ύπαρξη της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ενα λάθος να γίνει, θα έχουμε πολύ κακές εξελίξεις».

Δήμητρα Χατζηνικολάου: «Περιμετρικά υπάρχουν ένοπλοι»

«Το πανεπιστήμιο είναι σαν εμπόλεμη ζώνη. Πλέον δεν κυκλοφορούν φοιτητές μέσα στο campus. Το ΑΠΘ είναι σαν ερείπιο. Αυτό είναι τρομοκρατία. Υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις έξω από κάθε σχολή. Διμοιρίες ΜΑΤ χωρίς διακριτικά. Περιμετρικά των σχολών υπάρχουν ένοπλοι» αναφέρει στο Documento η Δήμητρα Χατζηνικολάου, φοιτήτρια Δασολογίας. Σχολιάζοντας την αύρα που μπήκε στον χώρο του πανεπιστημίου την Παρασκευή συνοδευόμενη από δύο αστυνομικές διμοιρίες έκανε λόγο για «επικοινωνιακό παιχνίδι ώστε να τρομοκρατήσουν και να πείσουν ότι χρειάζονται αυστηρότητα και καταστολή στα πανεπιστήμια. Ημασταν περίπου 150 άτομα».

Σοφία Χατζοπούλου: «Πνοή επταετίας στο ΑΠΘ»

Η Σοφία Χατζοπούλου, φοιτήτρια στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό και μέλος του φοιτητικού συλλόγου, κάνει λόγο για «τρόπο εκφοβισμού, τρομοκρατίας και καταστολής της νεολαίας που συσπειρώνεται στο πανεπιστήμιο», ενώ ζητά από το υπουργείο και την πρυτανεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς, όπως λέει στο Documento, «λειτουργούν με εντελώς αντιδημοκρατικούς όρους και δεν λογοδοτούν σε κανέναν. Πρέπει να απαντήσουν πώς θα υπάρχουμε την επόμενη ημέρα σε ένα δημοκρατικό πανεπιστήμιο γιατί, πραγματικά, αυτό που έχει έρθει στο ΑΠΘ δεν είναι πνοή δημοκρατίας αλλά επταετίας».

Καταγγέλλει επίσης την προσπάθεια εκφοβισμού των φοιτητών: «Είδαμε χημικά και κρότου – λάμψης τη στιγμή που στο πανεπιστήμιο γίνονταν μαθήματα. Είδαμε φοιτητές αιμόφυρτους στα πατώματα. Αυτό τον ρόλο θα επιτελεί και η ΟΠΠΙ και όποιος σηκώνει κεφάλι θα βρίσκεται στο νοσοκομείο ή θα προσάγεται».

Documento Newsletter