Τέσσερα μέτωπα – φωτιά πανικοβάλλουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τέσσερα μέτωπα – φωτιά πανικοβάλλουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ενώ αγρότες και φοιτητές έστειλαν την κυβέρνηση για damage control, η Ευρώπη δίνει ηχηρό ράπισμα για το κράτος δικαίου και η μάχη στη Βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν έχει τελειώσει

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς οι συνεχείς κινητοποιήσεις των αγροτών και των φοιτητών δίνουν έκφραση στην κοινωνική δυσαρέσκεια, η οποία το τελευταίο διάστημα διευρύνεται. Μάλιστα, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, καθώς την Τετάρτη και την Πέμπτη, 14-15 Φεβρουαρίου, θα πάει στην ολομέλεια της Βουλής και το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο που έχει προκαλέσει έντονες τριβές στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης.

Δείτε επίσης – Μητσοτάκης: Αδιάλλακτος προς αγρότες και φοιτητές – Απειλές για «ανοιχτούς δρόμους» και κοινωνικό αυτοματισμό

Σε αυτό το ψηφιδωτό των ζητημάτων που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση προστέθηκε και το ψήφισμα-κόλαφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο αποτυπώνει την έντονη ανησυχία για το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές λειτουργίες στην Ελλάδα.

Η αρχή των αγροτικών κινητοποιήσεων έδειξε με εμφατικό τρόπο την αλαζονεία της κυβέρνησης, που θεωρεί ότι το 41% των εθνικών εκλογών αποτελεί και λευκή επιταγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ξεκίνησε ο ξεσηκωμός των αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης σε μια δήλωση-μνημείο αλαζονείας χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις «υποκινούμενες».

Επειτα από κάποιες μέρες, όταν ο αγώνας των αγροτών άρχισε να λαμβάνει πανελλαδικά χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση προσπάθησε να επισπεύσει μια γραμμή «ενσωμάτωσης» των αγροτικών αιτημάτων, με αποκορύφωμα την τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή (2/2), ο οποίος σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «οι αγρότες είναι η καρδιά της παράταξής μας». Ομως οι αγρότες δεν πείστηκαν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να πάρουν απόφαση να δυναμώσουν ακόμη περισσότερο τον αγώνα τους, με κλείσιμο κεντρικών οδών αλλά και με κάθοδο στην Αθήνα με τρακτέρ.

Η όξυνση των αγροτικών κινητοποιήσεων θορύβησε το Μαξίμου, το οποίο έφερε στην επιφάνεια ένα βασικό εργαλείο του νεοφιλελεύθερου ατομικισμού, τον κοινωνικό αυτοματισμό. Χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του». Ομως, επειδή σε λίγους μήνες έρχονται οι ευρωεκλογές και στα ποιοτικά δεδομένα των δημοσκοπήσεων η κυβέρνηση δέχεται κρίσιμη πολιτική φθορά, το Μαξίμου θέλει να διαχειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Γι’ αυτό ενώ τα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης άρχισαν να λένε παντού ότι «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά με ανοιχτούς δρόμους», ενεργοποιήθηκαν και οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές στο αγροτικό κίνημα, με σκοπό να ζυμώσουν τη γραμμή της «σύγκλισης» κυβέρνησης – αγροτών.

Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει και η συνάντηση την Τρίτη μεταξύ του Κυρ. Μητσοτάκη και των εκπροσώπων των αγροτών. Το παρασκήνιο για την οριστικοποίηση της συνάντησης είναι πυκνό, καθώς η κυβέρνηση θέλει να ξέρει ποια θα είναι η σύνθεση των αντιπροσώπων ώστε να προσαρμόσει τη στρατηγική της. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα προσφέρει μικρές βελτιώσεις όσον αφορά το αγροτικό πετρέλαιο και το ρεύμα. Με αυτόν τον τρόπο θέλει να δεσμεύσει τους αγρότες ώστε να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, άρα και τον κίνδυνο για μεγαλύτερη φθορά για την κυβέρνηση.

Οι φοιτητές έσπασαν το αφήγημα περί «μειοψηφιών»

Πέρα από τη διαχείριση των αγροτικών κινητοποιήσεων η κυβέρνηση πιέζεται έντονα και από την καθημερινή ενδυνάμωση του φοιτητικού κινήματος. Συγκεκριμένα, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα το αφήγημα του Μαξίμου υποστήριζε ότι οι φοιτητές που αντιδρούν είναι «μειοψηφίες και οπισθοδρομικοί», τις τελευταίες μέρες γίνονται συλλαλητήρια με δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Παράλληλα, εκατοντάδες σχολές είναι υπό κατάληψη, με την κυβέρνηση να πετάει στις πρυτανικές αρχές το μπαλάκι των ευθυνών για να γίνει η εξεταστική.

Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση είχε υποτιμήσει το φοιτητικό κίνημα, καθώς πολλοί θεωρούσαν ότι το νομοσχέδιο θα περάσει χωρίς μαζική αντίδραση. Στην Αθήνα όμως διαδήλωσαν πάνω από 15.000 φοιτητές, δείχνοντας ότι οι νέοι αφήνουν μέσα από τον αγώνα τους κοινωνικό αποτύπωμα.

Ψήφισμα-κόλαφος για το κράτος δικαίου

Πέρα από τα μέτωπα του αγροτικού και φοιτητικού κινήματος, πανικό έχει προκαλέσει στο Μαξίμου και το ψήφισμα-καταδίκη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο χτυπάει «κόκκινο συναγερμό» για το κράτος δικαίου και την ποιότητα της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση μιλάει για «ευρωπαϊκές συνωμοσίες» και για εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς που θέλουν συκοφαντήσουν τη χώρα. Μάλιστα ο Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι στην ΕΕ θέλουν να αποδομήσουν την Ελλάδα, η οποία «υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα επιτυχίας και αναφοράς στο εσωτερικό της ΕΕ».

Η γραμμή περί «ευρωπαϊκής συνωμοσίας» δείχνει από μόνη της τον τρόμο που επικρατεί στο Μαξίμου και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τα σενάρια για συνέχιση της πολιτικής καριέρας του σε διεθνείς οργανισμούς απομακρύνονται, διότι η κυβέρνησή του ταυτίζεται σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο με τον αυταρχισμό και τη συρρίκνωση του κράτους δικαίου.

Φόβος για οργανωμένη διαφωνία στη Βουλή

Την ερχόμενη Πέμπτη η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ακόμη ένα μέτωπο, καθώς θα διεξαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια. Πλέον οι συγκρούσεις και οι αντιθέσεις των τελευταίων μηνών θα αποτυπωθούν. Οι «γαλάζιοι» βουλευτές που δεν θα στηρίξουν το νομοσχέδιο είναι πάνω από 40. Ολο το τελευταίο διάστημα τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά, ώστε οι διαφωνούντες να επιλέξουν την «αξιοπρεπή στάση» της αποχής, όπως είχε αναφέρει ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να αποτυπωθεί οργανωμένη πολιτική διαφωνία που θα ενδυνάμωνε τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ολομέλεια και θα εκφράσει την έντονη διαφωνία του σε σχέση με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

 

Documento Newsletter