Την εφαρμογή στην πράξη του δόγματος «νόμος και τάξη», το οποίο η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει πριν από τις εκλογές του 2019, πιστοποιούν οι δεκάδες καταγγελίες που έχουν καταγραφεί και αφορούν περιστατικά άγριας αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: σύμφωνα με στοιχεία του Συνήγορου του Πολίτη, η αύξηση που παρατη-ρείται στις καταγγελίες προσεγγίζει το 75%, ενώ από έρευνα στο διαδίκτυο προκύπτει ότι οι περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί ή καταγραφεί σε βίντεο τους τελευταίους 20 μήνες ξεπερνούν τις 40. Το νέο, υπό την ηγεσία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αποκρουστικό πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας περιλαμβάνει από ομοφοβικές και σεξιστικές επιθέσεις μέχρι άγριους ξυλοδαρμούς πολιτών, γεγονότα στα οποία πρωταγωνιστούν κυρίως οι ανεκπαίδευτοι άντρες της επανασυσταθείσας πρώην ομάδας ΔΕΛΤΑ, η οποία επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη βαφτίστηκε ΔΡΑΣΗ.
Στελεχωμένη επί το πλείστον με νεαρούς, οι οποίοι προσλαμβάνονται χρησιμοποιώντας μόρια που έχουν εξασφαλίσει από τη θητεία τους στα ειδικά σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί, μαζί με την ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ), το πλέον βίαιο σώμα της αστυνομίας και είναι εκείνη που σε πλείστες όσες περιπτώσεις ε-μπλέκεται σε αναίτιους ξυλοδαρμούς πολιτών, υπό την πλήρη κάλυψη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της. Αυτό εξάλλου έχουν επισημάνει και συνδικαλιστές αστυνομικοί όπως ο Σπήλιος Κρικέτος, ο οποίος ξεκαθάρισε δημοσίως ότι αποστολή της αστυνομίας δεν είναι να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και εξέφρασε την ελπίδα να ληφθούν μέτρα. «Αυτές δεν είναι εικόνες αστυνομίας, είναι αλητείας. Εχουμε και εμείς παιδιά που βγαίνουν στον δρόμο και μπορεί να ξέχασαν να στείλουν το sms. Δεν θα τα ξυλοφορτώσουμε. Φταίνε και οι επικεφαλής αυτών των αστυνομικών. Ο,τι και να έκανε ο πολίτης δεν δικαιολογούνται αυτές οι εικόνες» υπογράμμισε.
Σε κάθε περίπτωση, τα περιστατικά που κατά καιρούς έχουν καταγραφεί είναι ενδεικτικά της δράσης των αντρών της αστυνομίας την τελευταία διετία και αποκαλυπτικά του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει να πολιτεύεται. Μπροστά στην πλήρη αδυναμία της να διαχειριστεί την πανδημία και προκειμένου να εξυπηρετήσει το καλοστημένο αφήγημα για περισσότερη τάξη και ασφάλεια, η κυβέρνηση δεν έχει επενδύσει απλώς στην αστυνομοκρατία, αλλά αποκλειστικά σε αυτήν.
Ιανουάριος – Μάρτιος 2021
Τα πρόσφατα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, όπου δικυκλιστές της ΕΛΑΣ καταγράφηκε να χτυπούν πολίτες και να διεμβολίζουν το πλήθος, αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου. Αλλωστε η βία και σε πολλές περιπτώσεις η εγκληματική δράση της εν λόγω αστυνομικής ομάδας βαίνει κλιμακούμενη. Το ημε-ρολόγιο της δράσης της ΕΛΑΣ δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Πρόσφατα προκάλεσε αποτροπιασμό η εικόνα αστυνομικών να σέρνουν ημίγυμνο διαδηλωτή έξω από την πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπι-στημίου, ενώ ανάλογης σκληρότητας ήταν η επίθεση που δέχτηκε επίσης στη Θεσσαλονίκη υποψήφιος διδάκτορας ο οποίος κινούνταν προς το πανεπιστήμιο προκειμένου να εργαστεί. Ο νεαρός δάρθηκε και κατηγορήθηκε για αντίσταση κατά της αρχής, γεγονός που δεν θα είχε γνωστοποιηθεί αν μια θαρραλέα γυναίκα δεν είχε φροντίσει να καταγράψει τις εικόνες με το κινητό της τηλέφωνο.
Λίγες ημέρες νωρίτερα αστυνομικοί της ΥΑΤ είχαν επιτεθεί άγρια σε φωτορεπόρτερ ο οποίος κάλυπτε συ-γκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, ενώ για πογκρόμ είχε κατηγορήσει την ΕΛΑΣ και ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Νίκος Μαρκάτος, με αφορμή τον τραυματισμό τουλάχιστον τεσσάρων φοιτητών οι οποίοι είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο κατόπιν επέμβασης της ομάδας ΔΡΑΣΗ. Ο Ν. Μαρκάτος είχε καταγγείλει μεταξύ άλλων ότι αστυνομικός έσπασε με πυροσβεστήρα τα δόντια φοιτητή. Αλησμόνητη θα μείνει βεβαίως και η προσαγωγή του φωτορεπόρτερ του Documento Μάριου-Ραφαήλ Μπίκου, ο οποίος κάλυπτε διαμαρτυρία στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας για την υπόθεση Κουφοντίνα. Ο Μπίκος είχε προσαχθεί βιαίως, χωρίς εξηγήσεις και παρά το γεγονός ότι είχε επιδείξει στους αστυνομικούς τα έγγραφα που πιστοποιούσαν πως βρίσκεται στο σημείο για λόγους εργασίας, ενώ οι αστυνομικοί είχαν αρνηθεί, παραβιάζοντας κατάφωρα τη νομοθεσία, να δώσουν τα στοιχεία τους ώστε ο προσαχθείς να ζητήσει αν το επιθυμούσε την πειθαρχική και ποινική τους δίωξη.
Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2020
Η κλιμάκωση της βίαιης δράσης της αστυνομίας είχε γίνει αντιληπτή ήδη από το τέλος του 2020. Σε αυτό το διάστημα οι άντρες του Χρυσοχοΐδη είχαν χτυπήσει βάναυσα τα μέλη μιας οικογένειας στα Σεπόλια, τα δύο παιδιά και τη μητέρα, ενώ από την ένταση ο πατέρας υπέστη σοβαρό ισχαιμικό επεισόδιο, το οποίο ευτυχώς δεν στάθηκε μοιραίο για τη ζωή του. Την ίδια ημέρα, τη 17η Νοεμβρίου, επίθεση δέχτηκε και ο ρεπόρτερ του Documento και του koutipandoras.gr
Αντώνης Ρηγόπουλος, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή δήθεν δεν φορούσε μάσκα προστασίας από τον κορονοϊό, παρά μόνο την απολύτως αναγκαία αντιασφυξιογόνα μάσκα που φορά κάποιος όταν καλύπτει επεισόδια. Η αυθαιρεσία και στη συγκεκριμένη περίπτωση πιστοποιήθηκε από το γεγονός ότι το πρόστιμο διαγράφηκε κακήν κακώς, αφού το περιστατικό είχε επίσης καταγραφεί σε βίντεο.
Τον Οκτώβριο η αστυνομία είχε προχωρήσει στη σύλληψη μαθητών που κρατήθηκαν επί τέσσερις ημέρες στη ΓΑΔΑ, ενώ έκανε χρήση χημικών εναντίον μαθητών σε εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι. Εξάλλου, προχώρησε στην επικίνδυνη διάλυση της μεγαλειώδους συγκέντρωσης έξω από το εφετείο την ημέρα έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή, ενώ στις 6 Δεκεμβρίου είχαν συλληφθεί πολίτες και δικηγόροι οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αλγεινή εντύπωση είχε προκαλέσει και το μένος με το οποίο αστυνομικός της ΥΑΤ είχε καταστρέψει ανθοδέσμη την οποία πολίτης είχε αποθέσει στο μνημείο του Γρηγορόπουλου.
Αξέχαστη ασφαλώς είναι και η πρωτοφανής επίθεση αστυνομικών σε καφετέρια στο Γαλάτσι, όπου, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έκαναν χρήση χημικών ανάμεσα στους θαμώνες, προκάλεσαν υλικές ζημιές στην επιχείρηση και κατά τις καταγγελίες χτύπησαν μητέρα με το παιδί της. Από το περιστατικό σημειώθηκαν τέσσερις τραυματισμοί πολιτών.
Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2020
Περιστατικά βίας καταγράφηκαν και το περασμένο καλοκαίρι. Σοβαρότερο όλων υπήρξε πέραν πάσης αμφι-βολίας ο ξυλοδαρμός και βασανισμός του Βασίλη Μάγγου στον Βόλο από άντρες της ΥΑΤ, ενώ εντύπωση είχε προκαλέσει και η καταδρομική επίθεση αντρών της ομάδας ΔΙΑΣ σε συγκέντρωση κατά του νόμου για τον περιορισμό των δημόσιων συναθροίσεων. Αστυνομικοί είχαν προχωρήσει επίσης στον άγριο ξυλοδαρμό του stand up κωμικού Αλέξανδρου Τιτκώβ και του συντρόφου του μουσικού Θωμά Λάλου κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής συγκέντρωσης στην πλατεία Βικτωρίας. Για καλή τους τύχη το περιστατικό καταγράφηκε επί-σης σε βίντεο, με αποτέλεσμα να προκληθεί γενική κατακραυγή. Ωστόσο οι αστυνομικοί είχαν προλάβει να αποδώσουν στους δύο νεαρούς κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, οι οποίες δεν στοιχειοθετούνταν σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισής τους και όπως προέκυπτε από το υλικό στα μέσα ενημέρωσης που είχε διαρρεύσει. Παράλληλα, είχε καταγγελθεί ότι αστυνομικοί χτύπησαν στην πλατεία Βικτωρίας έγκυο πρόσφυγα.
Τον Σεπτέμβριο του 2020 αστυνομικοί της ΥΑΤ είχαν εξαπολύσει επίθεση και σε βάρος προσφύγων και με-ταναστών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ειρηνικά μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας, ενώ τραυματισμούς είχαν καταγγείλει και Κούρδοι διαδηλωτές οι οποίοι γνώρισαν την αστυνομική βία κατά τη διάρκεια συγκέντρωσής τους μπροστά από τη Βουλή.
Ιανουάριος – Μάιος 2020
Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας αστυνομικοί είχαν πραγματοποιήσει επιθέσεις σε νεαρούς, οι οποίοι νομίμως είχαν συγκεντρωθεί στην άνω πλατεία της Αγίας Παρασκευής και την πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, με τις εικόνες να κάνουν επίσης τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα είχε καταγγελθεί ο ξυλοδαρμός δύο 24χρονων από αστυνομικούς στα Σεπόλια. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο ένας έφερε χτύπημα από αμβλύ όργανο στο κεφάλι.
Σκηνές αστυνομικής βίας όμοια της οποίας δύσκολα μπορεί να ανασύρει κανείς από τη μνήμη του είχαν καταγραφεί και στη Χίο και τη Λέσβο όταν δυνάμεις της ΥΑΤ είχαν κάνει απόβαση προκειμένου να καταστείλουν τις διαδηλώσεις κατοίκων που διαμαρτύρονταν για την κατασκευή κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων. Κάμερες είχαν καταγράψει τότε τους αστυνομικούς να σπάζουν αυτοκίνητα, ενώ για τα γεγονότα είχε κατατεθεί από δικηγόρους μήνυση, με την οποία κατηγορούσαν την αστυνομία για απρόκλητη χρήση βίας.
Το ίδιο διάστημα η αστυνομία είχε προχωρήσει στη σύλληψη φοιτητών έξω από το Οικονομικό Πανεπι-στήμιο, οι οποίοι αθωώθηκαν από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, αλλά και σε ρίψη χημικών μέσα στον σταθμό Πανόρμου του μετρό. Παράλληλα, άντρας της Ασφάλειας είχε καταγραφεί να σηκώνει όπλο μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, αστυνομικός είχε χαστουκίσει ανήλικο στο Μενίδι, ενώ άντρες της ΔΙΑΣ είχαν τραμπουκίσει θεραπευόμενους εξαρτημένους από ουσίες, οι οποίοι συμμετείχαν σε κλειστό πρόγραμμα ψυχολογικής απεξάρτησης του 18 Ανω, την ώρα που επέστρεφαν από το γυμναστήριο, το οποίο καθημερινά επισκέπτονταν μαζί με τον θεραπευτή τους. Σύμφωνα με την καταγγελία, την οποία είχε καταγράψει το Documento, οι αστυνομικοί είχαν ζητήσει την εξακρίβωση των στοιχείων των θεραπευομένων και τους υποχρέωσαν σε σωματικό έλεγχο με το επιχείρημα ότι αναζητούσαν μέλη του Ρουβίκωνα.
Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2019
Οι διαθέσεις της ΕΛΑΣ είχαν διαφανεί ήδη από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Μεταξύ άλλων άντρες της αστυνομίας είχαν καταγγελθεί για σεξιστική επίθεση σε βάρος φοιτήτριας, από την οποία είχαν ζητήσει να κατεβάσει το παντελόνι της, ενώ παρόμοια επίθεση σε βάρος της κόρης του είχε καταγγείλει και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης. Σοβαρή καταγγελία είχε κάνει και ο ηθοποιός Γιώργος Χατζηγεωργίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του στο newsit.gr, αστυνομικοί τον είχαν σταματήσει μπροστά από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαρ. Τρικούπη και τον εξευτέλισαν βγάζοντάς του το πουκάμισο και τη φανέλα, ενώ επιχείρησαν να του πάρουν το κινητό τηλέφωνο και του έσκισαν μια τσάντα στην οποία είχε έγγραφα.
Την ίδια περίοδο σημειώθηκαν ακόμη: ο ξυλοδαρμός του Λάμπρου Γούλα στα Εξάρχεια, κατά τη διάρκεια του οποίου αστυνομικός εμφανίζεται να του είπε «έτσι γαμ… οι χακί στα Εξάρχεια, έχουμε χούντα, ρε, το κατάλαβες;». Η έφοδος της αστυνομίας σε κλαμπ της Ιεράς οδού κατά την οποία περίπου 300 άνθρωποι υποχρεώθηκαν με βίαιο τρόπο να ξαπλώσουν στο έδαφος, ενώ νεαρή είχε καταγγείλει ότι γυναίκα αστυνομικός της έπιασε το στήθος. Ο ξυλοδαρμός φοιτητή ο οποίος κατέγραφε με το κινητό του επεισόδια στα Εξάρχεια και ο τραυματισμός νεαρής στο κεφάλι το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 2019. Η επίθεση δυνάμεων της ΥΑΤ σε αλληλέγγυους και γονείς συλληφθέντων με χρήση χημικών στο προαύλιο των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων.
Στις 18 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου η αστυνομία είχε εισβάλει στο σπίτι του σκηνοθέτη Δημή-τρη Ινδαρέ στο Κουκάκι και είχε ξυλοφορτώσει τον ίδιο και τα παιδιά του με το επιχείρημα ότι οι δύο γιοι του συμμετείχαν σε κατάληψη οικίας η οποία βρίσκεται δίπλα στο σπίτι του. Ο ισχυρι-σμός της ΕΛΑΣ δεν αποδείχθηκε βεβαίως ποτέ, αφού στο υπό κατάληψη κτίριο δεν βρέθηκαν στοιχεία που να πιστοποιούν την παρουσία των δύο νεαρών. Τέλος, είχε σημειωθεί η εισβολή α-στυνομικών στους κινηματογράφους Αελλώ και Village στην Αθήνα όπου ανήλικοι παρακολου-θούσαν την ταινία «Τζόκερ».
Χρυσοχοΐδης με ΠΑΣΟΚ, Χρυσοχοΐδης με ΝΔ
«Η κυβέρνηση των αδέξιων δεξιών που σκέφτεται με λογικές της δεκαετίας του ’50 επιχειρεί με γιουρούσια και ματατζήδες να αντιμετωπίσει το έγκλημα»
Προ εκλογών του 2009
«Οταν ένας πολίτης υποστεί χειροδικία, όταν κάνει την καταγγελία, θα περάσει 1-1,5 χρόνος μέχρι να πάρει απόφαση που θα τον δικαιώνει ή όχι. […] Δικαίωση σημαίνει ότι ο αστυνομικός αυτός θα καταδικαστεί. Θα αλλάξει η πειθαρχική διαδικασία ώστε ο αστυνομικός να λογοδοτεί έγκαιρα και γρήγορα»
Νοέμβριος 2009, συνέντευξη στη ΝΕΤ
«Τα κόμματα, οι πολιτικοί, η πολιτική, οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερες. Δεν ενοχοποιούμε κανέναν. Είναι λάθος. Ωστόσο η αστυνομία έκανε λάθος. Με δική μας εντολή η αστυνομία βρίσκεται εκεί, αλλά πρέπει να υπάρχει σοβαρότητα, επαγγελματισμός και σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στα ατομικά δικαιώματα»
Νοέμβριος 2009, απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Θ. Πλεύρη (ΛΑΟΣ)
«Δεν μπορείς να συλλαμβάνεις 15-20 χρονών παιδιά επειδή είναι αναρχικοί. […] Δεν είναι κολάσιμο ποινικά αν κάποιος εμφορείται από αναρχικές ιδέες. […] Εδωσε πουθενά η αστυνομία λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα;»
2010, συνέντευξη στον Αλ. Παπαχελά
«Θα καταργήσουμε τα χημικά. Ολοι θα φέρουν διακριτικά. Θα τα ξαναδούμε όλα απ’ την αρχή: κλούβες, ΜΑΤ, κάθε αστυνομική επιχειρησιακή τακτική»
Δεκέμβριος 2013, Twitter
«Οποιος χτυπά αναίτια, δεν έχει θέση στην Ελληνική Αστυνομία. Οποιος χτυπά ανήλικα, δεν χωρά πουθενά»
26.01.2020, Twitter
«Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να λειτουργήσει η αστυνομία στο πλαίσιο του συντάγματος και των νόμων»
Ιούλιος 2020, Σκάι
«Πιστεύω, και νομίζω ελάχιστοι θα διαφωνήσουν, πως καλύτερα να υπάρξουν εκατό ανυπόστατες καταγγελίες, παρά να αποκρυβεί ένα πραγματικό περιστατικό αστυνομικής βίας»
Ιούλιος 2020, Twitter