Κυβέρνηση σε διαρκή ραστώνη

Κυβέρνηση σε διαρκή ραστώνη

Μαξίμου και Μητσοτάκης συμπεριφέρονται σαν να παρέλαβαν τώρα την εξουσία, εκτός από τις περιπτώσεις που αφορούν την επικοινωνιακή συγκάλυψη των πεπραγμένων του πρωθυπουργού, οπότε αποδεικνύονται πολύπειροι

Το «πρωτόκολλο ασφαλείας» του πρωθυπουργού μπήκε σε εφαρμογή και μέσα στην καρδιά του Αυγούστου, από την εισβολή των ναζί Κροατών και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή έως το φιάσκο του πολύωρου αποκλεισμού χιλιάδων οδηγών στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου. Πρωθυπουργός και κυβέρνηση συμπεριφέρονται στην κυριολεξία σαν να παρέλαβαν καμένη γη από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τη μόνη διαφορά πως πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με ένα μικρό «rotation», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος ο αρχηγός της.

Διπλό αστυνομικό φιάσκο

Αντί το περιστατικό με το φλεγόμενο βυτιοφόρο της Πέμπτης να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία για τον κρατικό μηχανισμό και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να δείξουν πως… συνέρχονται, το πρόσωπο της κυβέρνησης καλύφθηκε κάτω από την αυγουστιάτικη ραστώνη. Η πολύωρη ταλαιπωρία, η αργή αντίδραση του κρατικού μηχανισμού και η αναλγησία των πρώτων ωρών από τις αρχές ήρθαν να προστεθούν στη ζοφερή εικόνα που αποκάλυψε η ανεπάρκεια που οδήγησε στα επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας και στη δολοφονία του άτυχου οπαδού της ΑΕΚ.

Εκτός όμως από το ελλιπές επιχειρησιακό σχέδιο που ξεδιπλώθηκε επάνω στις χιλιάδες οχημάτων και στους οδηγούς τους στην εθνική οδό, η κυβέρνηση έλαμψε διά της απουσίας της. Αλλωστε η δικαιολογία του υπουργού Γιάννη Οικονόμου, για την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του και το «ανεύθυνο» της ηγεσίας του, ήταν… έτοιμη από την περασμένη εβδομάδα. Ετσι, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να μείνει εκτός κάδρου επικοινωνιακής εμπλοκής, καθώς δεν ήταν καν σε θέση να απαντήσει στις κατηγορίες για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης αντίστοιχων συμβάντων, ακόμη και μετά την τραγωδία των Τεμπών.

Ο συνήγορος των διαβόλων

Μία ημέρα πριν από το φιάσκο της εθνικής οδού η εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη έπειτα από δέκα ημέρες αφωνίας για τη δολοφονία Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια έδωσε ακόμη ένα στίγμα αναλγησίας και ανεπάρκειας, αυτήν τη φορά του ίδιου του πρωθυπουργού. Επιμένοντας στη γραμμή της «οπαδικής βίας» που βολεύει την κυβέρνησή του αλλά και τους κατηγορούμενους, ο Ελληνας πρωθυπουργός αγνόησε μέχρι και τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν που μιλούσε για «καρκίνο» και ζητούσε «να μην τους λέμε οπαδούς».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να χλευάσει και να εμπαίξει σύσσωμη την ελληνική κοινωνία ανακοινώνοντας ως «μέτρα» τις διατάξεις του νόμου που η κυβέρνησή του ψήφισε πριν από ενάμιση χρόνο, ενώ ο μιντιακός βραχίονας της κυβέρνησης σπεύδει να πανηγυρίσει που οι παράγοντες του ποδοσφαίρου –και καναλάρχες που καλλωπίζουν την εικόνα της κυβέρνησης– έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την εφαρμογή της ψηφισμένης νομοθεσίας.

Ουσιαστικά πολίτες και κόμματα γίναμε μάρτυρες μίας ακόμη απολύτως επικοινωνιακής επιχείρησης του Μεγάρου Μαξίμου εστιασμένης απολύτως στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, που φρόντισε πρώτα να ολοκληρώσει τις διακοπές του και έπειτα να… κάνει πως ασχολείται με τα προβλήματα.

Εκτός όμως από το εξωφρενικό του αδιατάρακτου των διακοπών του πρωθυπουργού, η θερινή του ανάπαυλα βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς κριτικής και για την καλεσμένη του, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Και αυτό διότι μπορεί ο εγχώριος Τύπος να αντιμετωπίζει το ζήτημα με την προσφιλή του κουτσομπολίστικη προσέγγιση, όμως ο ξένος θέτει το ζήτημα σε σοβαρότατη βάση η οποία παραμένει αναπάντητη από το Μαξίμου.

Εύλογα δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν η επικεφαλής της Κομισιόν να παραθερίζει στην εξοχική κατοικία ενός πρωθυπουργού που ελέγχεται για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων στα σύνορα αλλά και για το μεγαλύτερο ναυάγιο της Ευρώπης των τελευταίων χρόνων. Και αν τα παραπάνω θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ως πολιτική κριτική ενόψει μιας χρονιάς ευρωπαϊκών εκλογών, το γεγονός πως αυτή η κριτική σε διεθνές επίπεδο αφορά τον Κυρ. Μητσοτάκη δεν απαντάται από τη μόνιμη επωδό «αυτοί που κριτικάρουν είναι συριζαίοι».

Φυγή προς τη ΔΕΘ

Δύο μήνες σχεδόν μετά την επανεκλογή της κυβέρνησης, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έχουν ήδη αναγκαστεί να «σπρώξουν» την επικαιρότητα –και την προσμονή των πολιτών– στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στην προσπάθεια να αλλάξουν τη βαριά για την κυβέρνηση ατζέντα της επικαιρότητας. Ακόμη και αυτή η προσπάθεια όμως στέφθηκε ήδη με αποτυχία, καθώς την ώρα που η ακρίβεια στα τρόφιμα και ο πληθωρισμός απληστίας επελαύνουν ενώ οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τραβούν ξανά την ανηφόρα, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να διαψεύσει δημοσιεύματα για παροχές που τροφοδοτούνταν ακόμη και από μέσα από το Μαξίμου.

«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα τους όλο τον τελευταίο χρόνο και απέκρουσε στην πράξη τις μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουμε να εξακολουθούμε να το κάνουμε για το αμέσως επόμενο διάστημα. Θα υπάρχουν γι’ αυτά τα θέματα πολύ συγκεκριμένες εξαγγελίες στην ομιλία μου στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης» είναι η αποστροφή Μητσοτάκη που διακινείται για να… φτιάξει κλίμα.

Είναι ήδη όμως ξεκάθαρο πως αυτά για τα οποία θα πρέπει να δώσει λόγο στις 9 Σεπτεμβρίου από το βήμα της ΔΕΘ είναι πολύ περισσότερα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter