Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Σενάρια για το τέλος των Πανελλαδικών με… ολίγη από Μπαμπινιώτη

Στο τραπέζι φέρνει ακόμη και την κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έχοντας ως αιχμή του δόρατος το νέο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το οποίο έχει κατεβάσει εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές και μαθητές στους δρόμους, φαίνεται ότι προωθεί… από το παράθυρο τη συζήτηση ακόμη και για ολοκληρωτική ή μερική αλλαγή των εξετάσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του κυριακάτικου «Βήματος».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναμένεται να τεθεί προς εξέταση η θέσπιση του Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου, βάσει του οποίου θα συνεκτιμώνται οι βαθμοί του απολυτηρίου των τριών τάξεων του Λυκείου σε ένα ποσοστό, για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ακολουθεί μία μορφή «αποδυναμωμένων εξετάσεων πανελλαδικής εμβέλειας». Η επιλογή των προς εξέταση θεμάτων εξετάζεται να γίνεται μέσω της νέας Τράπεζας Θεμάτων.

Προωθεί τις αλλαγές ο Μπαμπινιώτης

Στο κυριακάτικο «Βήμα», οι πληροφορίες για τις αλλαγές που επεξεργάζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, συνοδεύονται από άρθρο του ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας, Γιώργου Μπαμπινιώτη, φιλικά προσκείμενου στη ΝΔ.

Στο άρθρο του με τίτλο «Ανάσταση τού Λυκείου»: Η πιο μεγάλη μεταρρύθμιση», ο καθηγητής σημειώνει μεν ότι το ισχύον σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων είναι «αναντίρρητα αντικειμενικό», χαρακτηρίζοντάς το επίσης ως «άδικο, απάνθρωπο και αναξιόπιστο, πανάκριβο και ψυχοφθόρο».

Ο καθηγητής επανήλθε εκφράζοντάς την πρότασή του, στο ίδιο μήκος κύματος με τα όσα φέρεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είπε χαρακτηριστικά στο «Πρώτο Πρόγραμμα»: «οι δυνατότητες που έχει ένα παιδί στα τρία χρόνια της απόδοσής του και τις επιδόσεις του στο Λύκειο. Έτσι λειτουργεί όλη η Ευρώπη. Έτσι λειτουργούν μεγάλα πανεπιστήμια στο εξωτερικό. Σου ζητάνε, δηλαδή, το απολυτήριό σου και τη βαθμολογία σου στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Εκεί λοιπόν έχουν μια εικόνα σου και οι σχολές οι οποίες έχουν πολύ περιορισμένο αριθμό και δεν μπορούν να το ανοίξουν και κάνουν και μια πρόσθετη εξέταση σε κάποια αντικείμενα, εφόσον χρειάζεται».

 

«Στην πραγματικότητα, η παιδεία σήμερα σταματάει στο Γυμνάσιο-Το

Διαβάστε επίσης: Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Σε πλήρη εφαρμογή το δόγμα «νόμος και τάξη» – Απαντούν με δυναμικές κινητοποιήσεις οι φοιτητές

Αποστολή στη Θεσσαλία: Ξεχειλίζει η οργή για τον ΜητσοΘΑκη – «Το κράτος μας ξέχασε, δεν υπάρχει πια ζωή»

Αγρότες: Αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις – Πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα με το βλέμμα στην Αθήνα