Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ρωγμές «μέσα», ζόφος «έξω»

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ρωγμές «μέσα», ζόφος «έξω»
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: "Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών", Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στην αυγουστιάτικη παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή περί «αδιανόητου» και «κάθαρσης αντί απορρήτου» ήρθε να προστεθεί και η δεκεμβριανή του Αντώνη Σαμαρά. Διεθνή ΜΜΕ όπως οι «New York Times» τοποθετούν την ελληνική κυβέρνηση στο επίκεντρο των διεθνών διαστάσεων του σκανδάλου των παρακολουθήσεων μέσω παράνομων λογισμικών.

Ο πρωθυπουργός φεύγει τρέχοντας από τη Βουλή αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα αν παρακολουθείται από την ΕΥΠ ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Καθεμία από τις παραπάνω εξελίξεις θα αρκούσε για να προκαλέσει τρομακτική κρίση σε κάθε κυβέρνηση, όμως αυτή ήταν απλώς η τελευταία εβδομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εσχάτως συμπληρώνονται τέσσερις μήνες συνεχών καταιγιστικών αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που τάχα μου «δεν ενδιαφέρει τους πολίτες».

Ζάλη από τον Σαμαρά

Η εμφάνιση Σαμαρά και οι επιλογή του να ταυτιστεί με τον έτερο πρώην πρωθυπουργό απαιτώντας αμέσως απαντήσεις στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, παρότι προδιαγεγραμμένη, προκάλεσε πανικό στο Μαξίμου. Το εάν οι παρεμβάσεις των δύο πρώην ηγετών της ΝΔ θα έχουν συνέχεια είναι ένα ερώτημα που διατρέχει όλο το πολιτικό φάσμα. Ομως και μόνο τα όσα έχουν ήδη δηλώσει είναι αρκετά για να προσφέρουν σε «γαλάζια» στελέχη την… ομπρέλα ώστε να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους.

Για αρκετούς βουλευτές μάλιστα η αναφορά του Αντ. Σαμαρά πως οι παρακολουθήσεις «δεν έχουν σχέση με την κουλτούρα και τη λογική της Νέας Δημοκρατίας» κρίθηκε σκληρότερη από αυτήν του Κ. Καραμανλή. Παράλληλα, άπαντες εξέλαβαν τη συνολική παρέμβαση του Μεσσήνιου ως ένα πολιτικότατο μανιφέστο θέσεων ακραία δεξιότερων από της κυβέρνησης σε σειρά από ζητήματα, που σε συνδυασμό με την αιμορραγία της ΝΔ προς τα δεξιά της –ειδικά στη βόρεια Ελλάδα– προκαλεί επιπρόσθετο προβληματισμό.

Η παρακολούθηση Φλώρου

Αρκετά είναι πλέον τα «γαλάζια» στελέχη που εάν το πρωί της περασμένης Πέμπτης είχαν αμφιβολίες για τις μέχρι τώρα κυβερνητικές απαντήσεις για το σκάνδαλο, μετά το φιάσκο της εμφάνισης και της… εξαφάνισης Μητσοτάκη έχουν λιγότερες, κλίνοντας πλέον πιο κοντά στις βαριές ευθύνες του. Το γεγονός πως επί μία εβδομάδα και μετά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Βουλή μένει αναπάντητο το εάν παρακολουθείται ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Κωνσταντίνος Φλώρος είναι κάτι που δεν μπορεί να αντέξει η συντηρητική παράταξη.

Ενδεικτικά, όπως δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας στο Documento: «Εάν παρακολουθείται για λόγους εθνικής ασφαλείας αυτός που είναι επιφορτισμένος με τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας, τότε χτυπάνε όλα τα αλάρμ. Πρέπει να γίνει άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης». Η φράση του δίνει το στίγμα των θέσεων αρκετών συναδέλφων του που λένε στα πηγαδάκια όσα εκείνος επιλέγει να πει δημόσια.

Τα εκδοτικά συγκροτήματα της χώρας το ένα μετά το άλλο ρίχνουν το φως του προβολέα στον πρωθυπουργό για τις ευθύνες του στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Ο όμιλος Μαρινάκη έχει την κυβέρνηση «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», αφού μετά το αρχικό σφυροκόπημα κυκλοφόρησε πως «τα βρήκαν», κάτι στο οποίο συνέτειναν οι εκδοτικές και διευθυντικές αλλαγές.

Παράλληλα, η «Καθημερινή» φαίνεται να κάνει πιο σταθερά βήματα, με μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου πότε για διαφάνεια και πότε για άμεση προκήρυξη εκλογών.
Από τη μία μπορεί κανείς να θεωρήσει πως πρόκειται για κινήσεις τακτικής. Την ίδια ώρα, όμως, οι πιέσεις που προκαλούν οι έρευνες έγκριτων ξένων Μέσων εν πολλοίς αναγκάζουν τα ελληνικά ΜΜΕ τουλάχιστον να στρέψουν το βλέμμα στις αποκαλύψεις τους, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των «New York Times».

Το δημοσίευμα εξανέμισε τη δέσμευση Μητσοτάκη ότι δεν γνωρίζει «ούτε ποιος διακινεί ούτε ποιος χρησιμοποιεί» το Predator. Το γεγονός ότι το πρόσωπο που υπέγραψε τις άδειες είναι ακόμη ένας εκλεκτός του Κυρ. Μητσοτάκη, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννης Σμυρλής, προβληματίζει ακόμη περισσότερο.

Η Βουλή σε παρακμή

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η εμφάνιση Μητσοτάκη στη Βουλή ύστερα από ενάμιση μήνα «αποφυγής» της συνέπεσε με τις αποκαλύψεις του Documento για την παρακολούθηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, την αποκάλυψη των «New York Times» για τις άδειες του ελληνικού ΥΠΕΞ στην Intellexa για εξαγωγή του Predator και την προσφυγή του Νίκου Ανδρουλάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τα παραπάνω αποτελούν τον καμβά επάνω στον οποίο η κυβέρνηση νομοθετεί τη συγκάλυψη του σκανδάλου.

Προφανώς, όπως φάνηκε και από την ψηφοφορία, οι «γαλάζιοι» δηλώνουν ακόμη πιστοί – τουλάχιστον στα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα. Για άλλους η διαμόρφωση των ψηφοδελτίων, για άλλους διάφορες «υποσχέσεις» για δουλειές στις περιφέρειές τους και για λίγους η προσμονή έστω και μιας «μικρής αλλά δυναμικής απόδειξης» τους κρατούν ακόμη στο άρμα του πρωθυπουργού. Πολλοί δε απλώς φοβούνται τις παρακολουθήσεις και τις… πομπές τους.

Ομως από την κοινοβουλευτική διαδικασία καταγράφηκε ακόμη ένα θύμα, η κοινοβουλευτική τάξη, με σοβαρά πλήγματα και για τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, που εμφανίστηκε ως απλό παρακολούθημα του Κυρ. Μητσοτάκη.

Μισή κοινοβουλευτική ομάδα παρούσα, βουλευτές όπως η Φωτεινή Πιπιλή σε έξαλλη κατάσταση, ομιλίες copy paste και –φυσικά– η απόδραση του πρωθυπουργού χωρίς απαντήσεις συνιστούν μια πρωτοφανή παρακμή για το κοινοβούλιο, αποκλειστικής ευθύνης Μητσοτάκη.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter