Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Οριστική ρήξη με την κοινωνική αντιπολίτευση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Οριστική ρήξη με την κοινωνική αντιπολίτευση

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ρωγμές στις σχέσεις κοινωνίας – κυβέρνησης και κίνδυνο κρίσιμης φθοράς ενόψει ευρωεκλογών

Συνθήκες πολιτικής δυσαρέσκειας σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας δημιουργούνται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ολοένα περισσότερες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες έρχονται σε αδιέξοδο λόγω των κυβερνητικών επιλογών. Την ίδια στιγμή οι εσωτερικές αντιθέσεις βρίσκονται σε λεπτές ισορροπίες, καθώς όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα προς τις ευρωεκλογές.

Την περασμένη Παρασκευή (8/3) ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα σε μεγάλες μερίδες του πληθυσμού και κυρίως στη νέα γενιά να δημιουργείται καθεστώς ανασφάλειας, καθώς πλέον το κριτήριο για να σπουδάσει κάποιος στα –ουσιαστικά– ιδιωτικά ΑΕΙ είναι να έχει οικονομική δυνατότητα. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση αποδομεί ολόκληρο το αφήγημα που συγκρότησε από το 2016 περί αξιοκρατίας και αριστείας. Τώρα πλέον θεσμοθετήθηκε ότι το σημαντικότερο κριτήριο για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι να διαθέτεις λεφτά.

Για πολλές εβδομάδες οι φοιτητές και φοιτήτριες κατέβαιναν με μαζικούς όρους στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα για να δείξουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης. Το ίδιο έγινε και τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, καθώς δεκάδες χιλιάδες φοιτητές πλημμύρισαν την Αθήνα και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας με βασικό σύνθημα «Αυτό το αντικοινωνικό νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά». Η δυσαρέσκεια των νέων ανθρώπων με την κυβερνητική επιλογή της ιδιωτικοποίησης της παιδείας αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα στο Μαξίμου να επικρατεί πονοκέφαλος για το ενδεχόμενο να εκφραστεί και εκλογικά.

Αλλωστε απέναντι στην κυβέρνηση, πέρα από τους φοιτητές, έχουν ταχθεί και οι αγρότες, οι μελισσοκόμοι και γενικότερα οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα, οι οποίοι νιώθουν απροστάτευτοι από τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν (κόστος παραγωγής, ακρίβεια). Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει τονίσει πως δεν θα πάρει νέα μέτρα για τους αγρότες, καθώς «δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια». Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί πάντως με αγρότες από τη Θεσσαλία αύριο Δευτέρα 11/3.

Συγκάλυψη

Ακόμη ένα στοιχείο που συσσωρεύει οργή στους πολίτες είναι η κυβερνητική διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών. Στις δημοσκοπήσεις που έχουν βγει στη δημοσιότητα η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση εμποδίζει τη διαδικασία διαλεύκανσης της υπόθεσης. Μάλιστα, οι μετρήσεις γίνονται τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν δίνει καθαρές απαντήσεις για τη διαδικασία του μπαζώματος του σημείου της τραγωδίας στα Τέμπη, παρά μόνο μιλάει για «επιχειρησιακές πρωτοβουλίες». Η απαξίωση των θεσμών, που αποτυπώθηκε και στο ψήφισμα-χαστούκι του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου, διαμορφώνει συνθήκες φθοράς στην κυβέρνηση, καθώς οι πολίτες διακρίνουν έντονα στοιχεία αλαζονείας και έπαρσης.

Στην υποβάθμιση των θεσμών προστέθηκε και το σκάνδαλο με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων, καθώς η ευρωβουλευτής Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου έστελνε ηλεκτρονικά μηνύματα σε Ελληνες αποδήμους του εξωτερικού που είχαν εγγραφεί στους καταλόγους της επιστολικής ψήφου.

Διαρροές προς δεξιά

Αλλος ένας παράγοντας πολιτικής φθοράς για την κυβέρνηση είναι η διαρροή ψηφοφόρων προς τα εκ δεξιών της κόμματα. Σε αυτό, πέρα από τις κοινωνικές αντιδράσεις από συντηρητικές μερίδες της κοινωνίας για τον νόμο που αφορά την ισότητα στον πολιτικό γάμο, κυρίαρχο ρόλο έχει διαδραματίσει η εκκλησία. Εάν και δημόσια το Μαξίμου διαμηνύει ότι «η εκκλησία έχει την αυτονομία της και δεν υπάρχει καμία ένταση», στο παρασκήνιο επικρατεί έντονος εκνευρισμός. Ειδικά μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να εορταστεί η Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη και όχι στη Μητρόπολη της Αθήνας, όπως γινόταν από το τέλος της Κατοχής και μετά. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη από την Ιερά Σύνοδο ώστε να αποκλειστεί η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία από την πολύ σημαντική θρησκευτική γιορτή.
Το επόμενο διάστημα «γαλάζια» στελέχη θα αρχίσουν μαζικές εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα ώστε να υπάρχει επανασυσπείρωση της «γαλάζιας» βάσης. Σε αυτό το σχέδιο θα εμπλακεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που θα περιοδεύσει σε πολλές περιοχές.

Προσωπική ατζέντα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να μην έχει κρίσιμη πολιτική φθορά στις ευρωεκλογές και για προσωπικούς λόγους. Εδώ και πολύ καιρό στο παρασκήνιο πολλαπλασιάζονται οι φωνές που λένε για συνέχιση της πολιτικής πορείας του πρωθυπουργού στο εξωτερικό.Υπό αυτό το πρίσμα μεταφράζονται πολλές κινήσεις σε ό,τι αφορά τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας.
Για παράδειγμα, δύο χρόνια μετά την αποστολή όπλων προς την Ουκρανία, την οποία έμαθε η ελληνική κοινή γνώμη από τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, ο Μητσοτάκης μετέβη εν κρυπτώ στην Ουκρανία για να συναντήσει τον πρόεδρο Ζελένσκι. Μάλιστα, την ίδια μέρα πήγε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για να στηρίξει με θέρμη την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ώστε να επανεκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός κατά τα κόμματα της αντιπολίτευσης ακολουθεί προσωπική ατζέντα, αλλάζοντας το δόγμα της χώρας στα μείζονα γεωπολιτικά ζητήματα.

Ολα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ακρίβεια, η οποία έχει αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, δημιουργούν συνθήκες μεγάλης πίεσης προς την κυβέρνηση. Επισημαίνεται ότι οι διαφορετικές ομαδοποιήσεις στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης αναμένουν τα αποτελέσματα ώστε να γίνουν ανακατατάξεις στον εσωτερικό καταμερισμό δύναμης.

Διαβάστε επίσης: Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οργίζομαι με τα περί μπαζώματος στα Τέμπη – Κάνουμε έρευνα για Ασημακοπούλου» (Videos)

ΣΥΡΙΖΑ: Σφοδρή κριτική για τη μη καταβολή δώρου Πάσχα – «Η κυβέρνηση δείχνει πια το πραγματικό της αντιλαϊκό πρόσωπο»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οργίζομαι με τα περί μπαζώματος στα Τέμπη – Κάνουμε έρευνα για Ασημακοπούλου» (Videos)

Ο Μητσοτάκης «άναψε» τον παλιό πυρσό της ΝΔ για να καλέσει τους ακροδεξιούς!

Μητσοτάκης: Ευρωεκλογές και… θεωρίες συνωμοσίας στο προσυνέδριο της ΝΔ

Documento Newsletter