Μπορεί στο Μαξίμου να έχουν πέσει οι ρυθμοί των πολιτικών διαδικασιών λόγω θέρους, όμως στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού γίνεται έντονη συζήτηση πέρα από την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και για τις πρώτες δημοσκοπήσεις που θα βγουν τον Σεπτέμβρη.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η μεγάλη πολιτική φθορά που προέκυψε από τις ευρωεκλογές, όπου η Νέα Δημοκρατία έχασε περίπου 1.000.000 ψήφους, διαμόρφωσε δυσχερές πολιτικό κλίμα. Για αυτό άλλωστε από τις πρώτες μέρες μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης προσπάθησε να διαχειριστεί (ανεπιτυχώς) την εσωστρέφεια που παρήχθη, μιλώντας για την «ατζέντα της καθημερινότητας». Η πραγματικότητα όμως δεν φαίνεται να αντιστοιχείται με τις προθέσεις του πρωθυπουργού, καθώς η κυβέρνηση αντί να ανακάμψει τους τελευταίους μήνες φαίνεται ότι έχει υποπέσει σε ένα σπιράλ συνεχούς φθοράς, που πλέον δημιουργεί σοβαρά προβλήματα μακροπρόθεσμα και στην κυβέρνηση, αλλά και στο πολιτικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Την ίδια στιγμή η τεράστια ακρίβεια έχει οδηγήσει τα νοικοκυριά σε απελπισία, ενώ το αίσθημα της ανασφάλειας διευρύνεται ολοένα και περισσότερο στους πολίτες. Παράλληλα, στο πεδίο της υγείας, ο Άδωνης Γεωργιάδης αντί να βρει λύσεις, συγκρούεται καθημερινά πλέον με τους γιατρούς.
Το επιχείρημα περί μεγάλης διαφοράς εξαντλείται
Στο Μαξίμου βάζουν σαν δημοσκοπικό πήχη το 30%, διότι αλλιώς δεν μπορεί να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία, μετά και το κακό αποτέλεσμα προ διμήνου. Παράλληλα, οι ένοικοι του Μαξίμου γνωρίζουν ότι το επιχείρημα της μεγάλης εκλογικής και δημοσκοπικής διαφοράς από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαντλείται, καθώς δεν γίνεται να κυβερνάς για μεγάλο διάστημα αυτοδύναμα, της στιγμή που κοινωνικά φθείρεσαι καθημερινά.
Σε αυτή την εξίσωση, εάν προσθέσουμε και τις γαλάζιες ομαδοποιήσεις που πιέζουν το Μαξίμου, καταλαβαίνουμε ότι τα αδιέξοδα του πρωθυπουργού μεγαλώνουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τις τελευταίες μέρες ακούγεται ολοένα και περισσότερο το ενδεχόμενο να υπάρξει ξανά κοινή εμφάνιση του Κώστα Καραμανλή με τον Αντώνη Σαμαρά, μετά και την κοινή εκδήλωση που έγινε στο πολεμικό μουσείο (1/7). Σε αυτό το πλαίσιο στο Μαξίμου θεωρούν την ερχόμενη ΔΕΘ σταθμό για την πορεία της κυβέρνησης. Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να βρει τρόπο να διαχειριστεί τη μεγάλη κοινωνική απογοήτευση, καθώς εάν δεν αντιστραφεί το πολιτικό κλίμα, τότε ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να έχουμε πολιτικές εξελίξεις.
Διαβάστε επίσης
Politico: Η Ελλάδα αφήνει ανεξέλεγκτες τις υπηρεσίες κατασκοπείας για τις παραβιάσεις του Predator