Κάθε άλλο παρά σήμα ασφάλειας και σοβαρού σχεδιασμού συνεχίζει να εκπέμπει η κυβέρνηση, καθώς κυβερνητικά στελέχη εξακολουθούν να «συγκρούονται» μέσω των δηλώσεών τους, αποκαλύπτοντας άλλες φορές αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, και άλλες παροιμιώδη ασυνεννοησία. Παράλληλα, το αφήγημα του «τέλους της πανδημίας» ενισχύεται, με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φέρεται έτοιμος να το κηρύξει για πολλοστή φορά.
Το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Υγείας ακολούθησε τις «διαρροές» της Δευτέρας, κάνοντας λόγο για σκέψεις χαλάρωσης ορισμένων μέτρων, δείχνοντας αυτά της απαγόρευσης της μουσικής, αλλά και της πληρότητας των γηπέδων.
«Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, υπό την έννοια ότι η μεταδοτικότητα της “Όμικρον” δείχνει ότι έχει μία κυκλική πορεία με συγκεκριμένο χρόνο και επομένως τα πάρα πολύ περιοριστικά μέτρα, λόγω της μεταδοτικότητας, δεν έχουν απόδοση. Θεωρούμε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι επαρκή μέτρα και δεν χρειάζονται επιπλέον, αλλά από εκεί και πέρα υπήρξαν και κάποια μέτρα τα οποία ελήφθησαν, κυρίως, με γνώμονα την εορταστική περίοδο» δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης στον ΣΚΑΪ, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον ίδιο σταθμό.
«Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για την οποιαδήποτε χαλάρωση. Υπάρχει αύριο η συνεδρίαση της Επιτροπής» ανταπάντησε -επί της ουσίας- ο Γιάννης Οικονόμου, εκφράζοντας έτσι το «άδειασμα» του Μεγάρου Μαξίμου στον υπουργό Υγείας. Μάλιστα, σε άλλο σημείο ανέφερε με νόημα πως «Πρέπει να είναι κανείς λίγο ακόμα προσεκτικός. Νομίζω κάθε εβδομάδα θα αξιολογούνται τα δεδομένα», στέλνοντας εμμέσως μήνυμα στον Θ. Πλεύρη και ζητώντας να μην εκπέμπονται «λάθος μηνύματα».
Υπενθυμίζεται πως μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Θ. Πλεύρης είχε πρωταγωνιστήσει και πάλι σε ένα ακόμα επεισόδιο ασυνεννοησίας, αυτή τη φορά με τη Νίκη Κεραμέως σε ρόλο συμπρωταγωνίστριας. Η υπουργός Παιδείας υποστήριξε πως για την απόφαση του 50%+1 στα σχολεία αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή των Ειδικών, με τον υπουργό Υγείας να δηλώνει αργότερα πως η απόφαση πάρθηκε πλειοψηφικά. Η πραγματικότητα βέβαια δικαίωσε τον Θ. Πλεύρη σε αυτή την περίπτωση, αφού το επιβεβαίωσαν δημόσια και μέλη της Επιτροπής, όπως και το γεγονός πως η απόφαση εν τέλει για το άνοιγμα των σχολείων με αυτόν τον τρόπο ήταν πολιτική και άνηκε στην κυβέρνηση.
Ασμένως το απόγευμα της Τρίτης και υπό το βάρος των πληροφοριών για νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν με διαρροές να προδικάσουν τις αποφάσεις της Επιτροπής των Ειδικών που συνεδριάζει την Τετάρτη, γνωστοποιώντας πως η κυβέρνηση εισηγείται την παράταση των ισχυόντων μέτρων, για μία έως και για δύο εβδομάδες.
Την Τρίτη ωστόσο, ένα άλλο κυβερνητικό στέλεχος φρόντισε να στείλει ένα ακόμα «λάθος μήνυμα». Ο Στέλιος Πέτσας, δήλωσε (και πάλι στον ΣΚΑΪ) πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μην ισχύσει η επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ σε όσους πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν κλείσει ραντεβού έως τις 16 Ιανουαρίου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Ο υπουργός Εσωτερικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση χρόνου για την εφαρμογή του μέτρου, την ώρα μάλιστα που συζητείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας στους πολίτες άνω των 50 ετών αλλά και η μείωση της διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε επτά μήνες.
Και αυτή την πληροφορία ήρθε να την διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δηλώνοντας πως «δεν θα δοθεί καμία απολύτως παράταση στην εφαρμογή των προστίμων για τους άνω των 60 που επιμένουν να μην εμβολιαστούν» λίγη ώρα αργότερα. Παρόλα αυτά, η «πρόταση» αυτή είναι ενδεικτική των προθέσεων μέρους της κυβέρνησης. Σε συνδυασμό με δημοσιεύματα του συστημικού Τύπου για σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για «κούρεμα» μέρους των επιστρεπτέων προκαταβολών σε πληττόμενες επιχειρήσεις, ρίχνουν ακόμα περισσότερο νερό στο μύλο της εκλογολογίας που έχει πλέον ανάψει για τα καλά.
Το αλαλούμ συνεχίζεται
Αλλοπρόσαλλα συνεχίζουν να είναι και τα μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων και την ανάγκη τέστινγκ στον πληθυσμό. Επί δύο ημέρες, κυβερνητικά στελέχη πανηγυρίζουν για τον εντοπισμό περισσότερων από 25.000 «εν δυνάμει κρουσμάτων» στα σχολεία, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να σπεύδει να υμνήσει την ανάγκη ελέγχου του πληθυσμού, παρότι δεν κάνει παρά ελάχιστα για να τον διασφαλίσει. Άλλωστε, σε δύο γραμμές εμφανίστηκαν τη Δευτέρα και η υπουργός Παιδείας με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με τον δεύτερο να δηλώνει το πρωί πως θα προσληφθούν 850 αναπληρωτές, και αργότερα η πρώτη να ανακοινώνει περί τις 4.800 προσλήψεις, στην πλειονότητά τους βέβαια τρίμηνων συμβάσεων.
Ειδικά στο πεδίο του ανοίγματος των σχολείων, παρότι η κυβέρνηση είχε διά στόματος πρωθυπουργού ρίξει μεγάλο βάρος εδώ και εβδομάδες, επιδόθηκε σε ρεσιτάλ προχειρότητας και έλλειψης προετοιμασίας. Η ανεπάρκεια των τεστ στην αγορά προκάλεσε ένταση και αγωνία σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, αλλά και στους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες, που στοχοποιήθηκαν ως υπαίτιοι από την κυβέρνηση. Οι εικόνες έξω από τα σχολεία με τους γονείς να κάνουν τεστ στα παιδιά τους στα προαύλια δεν περιποιούν τιμή για ένα «επιτελικό κράτος», ενώ τα χιλιάδες κρούσματα που εντοπίστηκαν δεν καθησυχάζουν όπως εκπέμπουν από την κυβέρνηση, αλλά βυθίζουν σε αγωνία για το τι θα επακολουθήσει. Μία ακόμα επιβεβαίωση της κυβερνητικής αναλγησίας ήρθε από το γεγονός πως δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία πρόβλεψη για άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς των οποίων τα παιδιά θα νοσήσουν.
Ταυτόχρονα όμως, η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στην τακτική του να φορτώνει στους πολίτες το κόστος του ελέγχου τους και την ταλαιπωρία, αρνούμενη τη συνταγογράφησή τους, ακόμα και μετά τη δημόσια παραίνεση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Χαρακτηριστική μάλιστα και η επανεμφάνιση του βουλευτή Κωνσταντίνου Κυρανάκη, που σε πλήρη κυβερνητική γραμμή δήλωσε πως «δεν υπάρχει λόγος» να κάνουν οι πολίτες PCR. Την ίδια ώρα ωστόσο, ο συνάδελφός του Ανδρέας Κουτσούμπας, ζητούσε σε τοπικό κανάλι της Κεντρικής Ελλάδας τη συνταγογράφησή του. Η σειρά εξευτελιστικών δηλώσεων του Άδωνη Γεωργιάδη μπορεί να έφτασε να χλευάζεται έως και στον κυπριακό Τύπο, όμως επιβεβαιώνεται πως ο υπουργός Ανάπτυξης απλώς έχει αναλάβει να εκφράσει τις απόψεις του Μεγάρου Μαξίμου, εξακολουθώντας να προστατεύει τα συμφέροντα των μεγάλων κλινικών. Η γύμνια των επιχειρημάτων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης έρχεται πλέον καθημερινά από κάθε γωνιά της χώρας, με δήμους, συλλόγους και φορείς που με τις συμφωνίες που κατάφεραν για διαγνωστικούς ελέγχους τεκμηριώνουν απόλυτα την αισχροκέρδεια που υπερασπίζεται ο υπουργός.
Στο πλαίσιο αυτής της προστασίας στα ιδιωτικά συμφέροντα, θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί πως την Τρίτη η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας εκτέθηκαν και αναφορικά με την πολυδιαφημισμένη «σύμπραξη» του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η εγκύκλιος που ήρθε στη δημοσιότητα για τις 300 κλίνες ιδιωτικών κλινικών στο ΕΣΥ αποκάλυψε πως η κυβέρνηση έδωσε στους κλινικάρχες τη δυνατότητα να επιλέγουν ποιους ασθενείς θα νοσηλεύσουν, με την αξιωματική αντιπολίτευση και γιατρούς να καταγγέλλουν πως η επιλογή γίνεται για ασθενείς «χωρίς την παρουσία συμπτωμάτων πολύ σοβαρής νόσου».
Την ίδια ώρα, η ΠΟΕΔΗΝ έκανε γνωστό πως τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν την συνεχιζόμενη έξαρση νοσηλειών με 10.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με τον περσινό χειμώνα, καθιστώντας τις όποιες κορώνες για «ηπιότητα της Όμικρον» κενό γράμμα για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Η δε πίεση για το προσωπικό των νοσοκομείων αυξάνει περαιτέρω, καθώς η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους και για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, απειλώντας πλέον ανοιχτά με την απόλυσή τους τον προσεχή Μάρτιο.
Προεκλογικές τροχιοδεικτικές βολές
Μέσα σε αυτό το χαοτικό πεδίο της πανδημίας, πλήθος πολιτικών και παραπολιτικών δημοσιευμάτων αναφέρονται πλέον σε πιθανές ημερομηνίες που φέρεται να σκέφτεται ο πρωθυπουργός για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Την ίδια ώρα, άλλα τόσα είναι τα δημοσιεύματα για τους εκλογικούς καταλόγους και τις περιφέρειες που θα κατέβουν διάφορα πρόσωπα της γαλάζιας πολυκατοικίας.
Το μπαράζ δημοσιευμάτων σημαντικού μέρους φιλοκυβερνητικών αρθρογράφων και μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες, τόσο για τις υποψηφιότητες διαφόρων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες εκλογές, όσο και στα σενάρια ανασχηματισμού στα οποία και πάλι βουλευτές φέρονται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, μόνο ως τυχαίο δεν θα πρέπει να εκληφθεί. Είναι ξεκάθαρο πως, είτε με τα σενάρια εκλογών, είτε με αυτά ενός «εκλογικού ανασχηματισμού», αυτό που επιχειρείται είναι να δοθούν μηνύματα στην κοινοβουλευτική ομάδα -και όχι μόνο- του κόμματος, ώστε να μην υπάρξει κανένα «ατύχημα» στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου. Η έκτακτη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Χατζηνικολάου το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης αναμένεται να δώσει τον τόνο για την τακτική του προσεχούς διαστήματος, ενώ στην κυβέρνηση την αντιμετωπίζουν και ως «σημείο επανεκκίνησης», ό,τι και αν αυτό σημαίνει.
Εδώ θα πρέπει να αξιολογηθεί και η «στροφή» που επιχείρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης για την ακρίβεια, την οποία πλέον εμφανίζεται να αναγνωρίζει, παρότι μόλις πριν λίγες εβδομάδες διαπίστωνε πως «με εξαίρεση την ενέργεια, δεν υπάρχουν αυξήσεις». Τα συνεχή αρνητικά μηνύματα που έρχονται από την οικονομία, με το ράλι τιμών, την υψηλότατη ανεργία των νέων και το μπαράζ φόρων που έρχεται το προσεχές διάστημα, ανάγκασε τον υπουργό Ανάπτυξης να κάνει λόγο έως και για μειώσεις του ΦΠΑ σε προϊόντα, δίνοντας νέα πνοή στη στρατηγική προεκλογικών παροχών.
Σε αντιδιαστολή λοιπόν με αυτά που αφορούν την πανδημία και τη διαχείρισή της, το μήνυμα της «εκλογικής ετοιμότητας» είναι το μόνο καθαρό που εκπέμπει η κυβέρνηση και οι μηντιακοί της βραχίονες, μαζί με αυτό της εξυπηρέτησης των οικονομικών συμφερόντων που ακόμα την αγκαλιάζουν. Σε κάθε περίπτωση, μοιάζει πλέον αδύνατο να πείσει πως οι εκάστοτε αποφάσεις που λαμβάνει δεν υπολογίζουν το πολιτικό -και ειδικά το εκλογικό- κόστος.