Απίστευτα ψέματα και αιτιολογίες προέταξε ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης για να δικαιολογήσει την ακρίβεια στην αγορά. Από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα ως την ακρίβεια στα τρόφιμα και συγκεκριμένα στα σούπερ μάρκετ.
Προσπαθώντας να καλύψει την κυβερνητική άρνηση να μειώσει τους έμμεσους φόρους, να επιβάλει του νόμους της αγοράς, τους κανόνες του ανταγωνισμού και τον έλεγχο στις τιμές των τροφίμων αυτή τη φορά ο κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε το χρέος, τις συντάξεις και τις αμυντικές δαπάνες. «Οι φρεγάτες, τα αεροπλάνα στοιχίζουν» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης (βίντεο κάτω) για να αιτιολογήσει την πολιτική άρνηση της κυβέρνησης να ελέγξει τις τιμές αλλά και να μειώσει τον ΦΠΑ.
Ως τώρα η κυβέρνηση, παρά τα περί του αντιθέτου παραδείγματα σε πολλές χώρες προέτασσε ότι δεν προχωρά σε μείωση του ΦΠΑ σε σειρά τροφίμων γιατί δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο.
«Οι φρεγάτες και τα αεροπλάνα στοιχίζουν»
Σήμερα προέταξε τις αγορές των φρεγατών και των μαχητικών αεροσκαφών (Belharra και F35), προσπαθώντας να αγγίξει ένα λεπτό σημείο της ψυχολογίας των Ελλήνων για να δικαιολογήσει στον πολίτη και σε μια οικογένεια πως δεν μπορεί να προμηθευτεί τα βασικά τρόφιμα για να ζήσει.
Την ίδια ώρα διατηρεί χαμηλούς μισθούς και υπόσχεται αυξήσεις- ψίχουλα που δεν καλύπτουν (εννοείται) την τεράστια αύξηση των τιμών. Το ίδιο κάνει και με τους συνταξιούχους. Αντί για μια γενναία πολιτική ελέγχου των τιμών διαφημίζει μια μείωση 5% σε ορισμένα προϊόντα σε μια προσπάθεια διαχείρισης των αντιδράσεων!
Βεβαίως στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης θυμήθηκε την αρχική θέση της κυβέρνησης για το ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και στην προσπάθεια να δικαιολογηθεί τα μπουρδούκλωσε ακόμα περισσότερο.
Μαζεύουν χρήμα για προπαγάνδα και απευθείας αναθέσεις
Η κυβέρνηση επιθυμεί μέσω των υψηλών τιμών στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ να πετύχει μεγάλα κέρδη στους προμηθευτές/επιχειρηματίες αλλά και να γεμίζει τα ταμεία με το ΦΠΑ δημιουργώντας μεγάλα πλεονάσματα. Από τα πλεονάσματα αυτά σκορπίζει χρήματα για προπαγάνδα αλλά και για απευθείας αναθέσεις (και όχι μόνον)
Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση αποφάσισε σπασμωδικά –το θυμόμαστε- σε μεγάλες αγορές εξοπλιστικών ικανοποιώντας παράλληλα τον «ξένο παράγοντα» κάτι που την φέρνει πολύ ψηλά στις δαπάνες του ΑΕΠ όπου απαιτείται ένα 2% από την Ατλαντική Συμμαχία. Στην Ελλάδα πάντως για το προηγούμενο έτος βρισκόμαστε κάπου στο 3,6% πολύ πιο ψηλά από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκή Ένωση: €240 δισ. σε αμυντικές δαπάνες το 2022 – Διπλάσια αύξηση 13,3% από τον μέσο όρο για την Ελλάδα
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ανοίξεις το ψυγείο και θα είναι άδειο ή μισοάδειο, να θυμηθείς πως το κάνεις για να πληρώσεις τα… εξοπλιστικά!
Λογικό η κυβέρνηση να βρίσκεται σε αδιέξοδο προσπαθώντας να εξηγήσει την ταξική της πολιτική με πυροτεχνήματα!
Διαβάστε επίσης:
O ελληνοτουρκικός διάλογος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Κύρτσος: Οι καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών καλύπτονται από Στουρνάρα και κυβέρνηση Μητσοτάκη
Δημοσκόπηση: Κάτω από τον πήχη το νέο κόµµα Αχτσιόγλου – Χαρίτση