Όλο το προηγούμενο διάστημα το Μαξίμου ανέφερε ότι η 88η ΔΕΘ θα αποτελέσει ένα «σημείο επανεκκίνησης» για την κυβέρνηση, η οποία έχει αποσυντονιστεί πλήρως, ειδικά μετά το ηχηρό χαστούκι των ευρωεκλογών. Τρεις μέρες μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, όχι μόνο δεν φαίνεται να αλλάζει το κλίμα προς το καλύτερο για την κυβέρνηση, αντιθέτως εντείνεται η δυσαρέσκεια και μάλιστα από διαφορετικές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες.
Συγκεκριμένα, πολλά κοινωνικά στρώματα είναι στα «κάγκελα», καθώς θεωρούν ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε καμία περίπτωση δεν λύνουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, ξενοδόχοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι, γιατροί, μισθωτοί και μικρομεσαίοι αντιδρούν μέσα από τις ενώσεις και τα σωματεία τους, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα «κοροϊδία».
Αντιδράσεις από ΟΕΝΓΕ
Ηχηρή είναι η αντίδραση από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η οποία κατακεραυνώνει τον πρωθυπουργό για την προαναγγελία κινήτρων σε γιατρούς για τις ακριτικές περιοχές. Χαρακτηριστικά, η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας μιλάνε με ψευδή στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι τα οικονομικά κίνητρα που ανακοινώθηκαν όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, αλλά στην ουσία αποτελούν μείωση των επιδομάτων και χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας στις άγονες περιοχές.
Δυσαρέσκεια και από τους ένστολους
Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων μέσα από οργισμένη ανακοίνωση αναρωτιέται ποιος «νοσηρός νους» έπεισε τον πρωθυπουργό να εξαγγείλει την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των ενστόλων. Επίσης, γίνεται λόγος για εμπαιγμό και μιλάνε για δυναμικές κινητοποιήσεις
Αντιδράσεις και για τις εξαγγελίες για το Aibnb
Προβληματισμός επικρατεί και στους ξενοδόχους της χώρας, καθώς θεωρούν ότι τα μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση δεν θα περιορίσουν αυτό το φαινόμενο, ενώ από την ομιλία του Μητσοτάκη έλειπαν οι αναφορές και τα μέτρα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνιών.
Μούδιασμα σε αγρότες και κτηνοτρόφους
Ταυτόχρονα, μούδιασμα επικρατεί και στον αγροτικό κόσμο, καθώς δεν ανακοινώθηκαν ριζικά μέτρα για την αντιμετώπιση του τεράστιου κόστους παραγωγής, λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, των χαμηλών τιμών των αγροτικών προϊόντων κα. Επίσης, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον αποκλεισμό τους από τα μέτρα στήριξης.
Αντιδράσεις και από τρίτεκνους
Τέλος, και για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους τρίτεκνους υπάρχουν αντιδράσεις, καθώς όπως λένε εκπρόσωποί τους τα μέτρα είναι αποσπασματικά και αφηρημένα. Συγκεκριμένα, οι τρίτεκνοι της Εύβοιας αναφέρουν ότι «δυστυχώς, για άλλη μια φορά τα τελευταία 25 χρόνια το τεράστιο δημογραφικό ζήτημα αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, χωρίς σαφή προσανατολισμό, με επιδοματική πολιτική και χωρίς ουσιαστικό σχέδιο παρά μόνο με ημίμετρα.
Αυτό που ζητούμε εδώ και χρόνια είναι η με νόμο θεσμική και οικονομική εξομοίωση τριτέκνων και πολυτέκνων, όπως συνέβη με το νόμο 1910/1944 και με τον νόμο 860/1979. Οι αποσπασματικές παροχές δεν επιλύουν το πρόβλημα. Θα αναμένουμε την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων από την αρμόδια υπουργό και θα τοποθετηθούμε έπειτα αναλυτικά».
Διαβάστε επίσης
Αχαρνών: Επέμβαση της ΕΚΑΜ στην πολυκατοικία όπου άνδρας απειλούσε να ανατιναχτεί (Photos – Video)