Με το πρόσωπο της υβρίστριας της κυβέρνησης Τσίπρα που συνεχίζει να ανελίσσεται με οβιδιακούς ρυθμούς στον κρατικό μηχανισμό, της Ειρήνης Αγαπηδάκη, να πρεσβεύει τον «εκλογικό» ανασχηματισμό στις γενικές και ειδικές γραμματείες της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστράτευσε αποτυχημένους πολιτευτές, «εκλεκτούς» κυβερνητικών παραγόντων, έως και ανθρώπους που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στη δούλεψη της τρόικας.
Αναμφίβολα, η μετακίνηση της Ειρήνης Αγαπηδάκη από την «προσωποπαγή» και πολυδιαφημισμένη Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στη Γενική Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, σε συνδυασμό με την αποχώρηση της Σοφίας Νικολάου από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής μοιάζουν οι σημαντικότερες αλλαγές που συντελέστηκαν στον «αιφνιδιαστικό» ανασχηματισμό που πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε γενικές και ειδικές γραμματείες.
Τα δύο πρόσωπα μπορεί ωστόσο να είναι τα πιο «πολυδιαφημισμένα», όμως δεν αποτελούν τις μόνες σημαντικές αλλαγές στις γραμματείες. Μεταξύ των νέων προσώπων, βρίσκονται τουλάχιστον τρεις αποτυχημένοι πολιτευτές, ακυρώνοντας για ακόμα μία φορά τις «δεσμεύσεις» του Κ. Μητσοτάκη πως δεν θα στελεχώσει τον κρατικό μηχανισμό με τέτοια στελέχη. Επίσης, άξια αναφοράς είναι η τοποθέτηση της Μαριαλένας Αθανασοπούλου στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν μέλος της τρόικας, αρχικά από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και στη συνέχεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Στα ίδια πρότυπα κινείται και η τοποθέτηση της Ελένης Γιώτη στη Γενική Γραμματεία Ενίσχυσης της Απασχόλησης, άρτι αφιχθείσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ακόμα, ενεργή είναι και η εκπροσώπηση της «ομάδας Μεγάρου Μαξίμου», με την προώθηση του Παναγιώτη Αλεξόπουλου στη νεοϊδρυθείσα Ειδική Γραμματεία Δημοσιονομικών Ελέγχων, που μέχρι σήμερα έτρεχε το πρόγραμμα «Μαζί» για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου και του Εμμανουήλ Μαστρομανώλη στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, εκλεκτός του Γιώργου Γεραπετρίτη. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι και η προώθηση του συζύγου της Αριστοτελίας Πελώνη, Γιάννη Μαστρογεωργίου, για τα μάτια του οποίου ιδρύεται Ειδική Γραμματεία Προοπτικής Διερεύνησης.
Η ανακοίνωση των αλλαγών αυτών μπορεί να ήρθε αιφνιδιαστικά το πρωί της Δευτέρας, όμως η κίνηση αυτή αναμενόταν, καθώς αυτό ήταν το τελευταίο ημερολογιακό όριο για όσους και όσες επιθυμούν να πολιτευτούν. Από τα πρόσωπα που αποχωρούν, τρία είναι τα πρόσωπα που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να πολιτευτούν. Συγκεκριμένα, εκτός της Σοφίας Νικολάου, πρόκειται για την μέχρι πρότινος γενική γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Αθηνά Καλύβα, και την μέχρι πρότινος γενική γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Βίκυ Λοΐζου.
Κοινή συνισταμένη όλων των αλλαγών, η αποστολή προώθησης σειράς «μεταρρυθμίσεων», όπως το ξήλωμα του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και η προώθηση των αντιπεριβαλλοντικών σχεδίων της κυβέρνησης, των αντεργατικών νομοθεσιών που έχουν ήδη θεσπιστεί και η εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Από τρολ… επικεφαλής Δημόσιας Υγείας
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι το πρόσωπο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε για τη θέση της «Εθνικής Συντονίστριας για το σχέδιο για τα προσφυγόπουλα», με τον Απόστολο Δοξιάδη στο πλευρό της. Στο πρόσωπό της ο πρωθυπουργός στήριξε πολλά για την προώθηση του προφίλ του αναφορικά με τα προσφυγόπουλα, ενώ μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο ίδρυσε σχετική Γενική Γραμματεία. Παρότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που με την αντιπολιτευτική της τακτική και τις υβριστικές της αναρτήσεις εξέθεσε τον Κ. Μητσοτάκη, η Ειρ. Αγαπηδάκη συνεχίζει να ανελίσσεται στους κρατικούς μηχανισμούς, αναλαμβάνοντας σήμερα τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας.
Σημειώνεται επίσης πως η ίδια αντικαθιστά τον Παναγιώτη Πρεζεράκο, ένα πρόσωπο που τις προηγούμενες εβδομάδες επιχειρήθηκε να στοχοποιηθεί από κύκλους της κυβέρνησης και του συμπολιτευόμενου Τύπου, ως εκείνος που παρέλαβε την επίμαχη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η προώθηση της Ειρήνης Αγαπηδάκη στη θέση του τέως γενικού γραμματέα είχε αρχίσει να διαρρέει από τον κυβερνητικό Τύπο αρκετές εβδομάδες πριν ανακύψει το ζήτημα της μελέτης, ενώ αρκετές ήταν οι αναφορές στις κακές σχέσεις του σημερινού υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη με τον Π. Πρεζεράκο.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, η ίδια αντέδρασε στα ερωτήματα που διατυπώθηκαν δημόσια στο twitter για 2.118 εξαφανισμένα προσφυγόπουλα και στο σχετικό χάσταγκ #Μητσοτακη_που_ειναι_τα_παιδια, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά για διασπορά ψευδών ειδήσεων «και θεωριών συνωμοσίας», στοχοποιώντας όσους πολίτες αναφέρθηκαν στο θέμα που ανέδειξε η ερευνητική ομάδα Lost in Europe ως «τρολ».
Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο στην πορεία της, είναι το γεγονός πως μόλις πριν από δύο εβδομάδες, με άρθρο του στην Καθημερινή, ο Απόστολος Δοξιάδης ασκούσε κριτική για κυβερνητικά στελέχη που είναι «από μέτρια έως άθλια, παλαιοκομματικοί, παλιτικάντες, ανίκανοι, φαύλοι, με αρκετούς και αρκετές να βάζουν συστηματικά τρικλοποδιές στα άξια στελέχη». Μάλιστα, αναρωτιώταν, «με τέτοιο πολιτικό υλικό, όμως, πώς θα γίνουν οι βαθιές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, στην υγεία, στη Δικαιοσύνη, στα πανεπιστήμια, και σε άλλους ζωτικούς χώρους;».
Με την τοποθέτηση Αγαπηδάκη στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, προφανώς, οι απορίες του λύθηκαν.
Αποχωρεί με βαριές σκιές διαφθοράς
Αξιοσημείωτη είναι και η αποχώρηση της Σοφίας Νικολάου, για την οποία ήταν γνωστό πως στις επόμενες εκλογές επιθυμεί να πολιτευτεί. Άλλωστε, αυτό φαίνεται και από τις μέχρι σήμερα δημόσιες παρεμβάσεις της, οι οποίες σε τίποτα δεν θυμίζουν τους χαμηλούς τόνους και την «αποπολιτικοποίηση» που συχνά διαπνέει τέτοιες θέσεις.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάιο, αντιπροσωπεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής για σειρά συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών για τις φυλακές της χώρας, με την κατηγορία για ζημιά του Δημοσίου που ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ. Κατά τους καταγγέλλοντες βουλευτές, Παύλο Πολάκη, Χρήστο Σπίρτζη και Θεόφιλο Ξανθόπουλο, η γενική γραμματέας ζημίωσε εν γνώσει της το Δημόσιο, αφού, σκοπίμως και κατ’ εξακολούθηση, προχωρούσε σε «σαλαμοποίηση» των έργων ώστε να μπορεί να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις.
Από την τρόικα με… αγάπη
Τον Ιούλιο του 2015, ήταν εκείνη που καθόταν στο πλευρό του Νικόλα Τζιαμαρόλι, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής και διεθνών σχέσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αρμόδιου συντονιστή για την Ελλάδα. Την περίοδο της διαπραγμάτευσης του τρίτου μνημονίου απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Μαριαλένα Αθανασοπούλου πήρε «μεταγραφή» από την αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον ESM, σχηματίζοντας το διαβόητο -τότε- «κουαρτέτο» της τρόικας, μαζί με την τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντέλιας Βελκουλέσκου, και τον ομόλογό της της ΕΚΤ, Ράμους Ρέφετ.
Τα προηγούμενα χρόνια, η Μαρ. Αθανασοπούλου βρισκόταν στις τάξεις της τρόικας με την πλευρά του ΔΝΤ, στο πλευρό της Ντορίν Ματέσκου και του Ματίας Μος. Τον περσινό Φεβρουάριο πήρε τη θέση της αναπληρώτριας επικεφαλής αποστολής για την Ελλάδα, ενώ πλέον, περνάει την «περιστρεφόμενη πόρτα» της κυβέρνησης, προσχωρώντας στον κρατικό μηχανισμό ως Ειδική Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους.
Ένα ακόμα στέλεχος των ευρωπαϊκών θεσμών που προωθείται είναι αυτό της Έλενας Γιώτη, που από το 2014 αποτελεί στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά Διευθύντρια του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Σήμερα επιστρέφει στον κρατικό μηχανισμό για τη θέση της Γενικής Γραμματείας Ενίσχυσης της Απασχόλησης.
Αποτυχημένοι πολιτευτές και «εκλεκτοί»
Ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να έχει δεσμευτεί προεκλογικά πως δεν θα στελεχώσει τον κρατικό μηχανισμό με αποτυχημένους πολιτευτές, όμως σήμερα δεν είναι η πρώτη φορά που παραβιάζει τη δέσμευσή του. Έτσι, στη Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης προωθεί την υποψήφια βουλεύτριας Β’ Αθηνών στις εκλογές του 2019, Ολυμπία Αναστασοπούλου. Στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης προωθεί τον υποψήφιο βουλευτή Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, Δημήτρη Γαλαμάτη, και στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής τον υποψήφιο Φωκίδας στις εκλογές του 2015, Κωνσταντίνο Παπαθανασίου.
Εκτός των τριών αποτυχημένων πολιτευτών, αξιοσημείωτη είναι η προώθηση του Εμμανουήλ Μαστρομανώλη, ο οποίος από την αρχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη διαφημίζεται ως «εκλεκτός» του Γιώργου Γεραπετρίτη. Μέχρι πρότινος αποτελούσε το «νομικό δίδυμο» του Μεγάρου Μαξίμου, μαζί με την Νατάσα Υφαντή, και σήμερα αναλαμβάνει τη θέση της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας.
Στη θέση του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων προωθείται ένα ακόμα εκλεκτό πρόσωπο, των κύκλων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Πέτρος Βαρελίδης. Αν και πρόκειται για στέλεχος με μακρά πορεία στον τομέα του, η εξέλιξη αυτή προκαλεί απορίες, αφού μόλις τον περασμένο Νοέμβριο τοποθετήθηκε ως μέλος της επιτροπής του Tαμείου Απανθρακοποίησης των Νησιών, το οποίο πολυδιαφημίστηκε από την κυβέρνηση.
Δύο ακόμα πρόσωπα που προωθούνται μετά τον σημερινό ανασχηματισμό, είναι αυτά του Ηρακλή Μοσκώφ και του Κωνσταντίνου Αραβώση. Ο πρώτος, αναλαμβάνει την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Σημειώνεται πως πρόκειται για τον άνθρωπο που από την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά τοποθετήθηκε στη θέση του Εθνικού Εισηγητή, επικεφαλής του γραφείου για την καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων, με απόφαση Βαγγέλη Βενιζέλου.
Ο δεύτερος είναι από τα πρόσωπα που διαφημίζονταν προεκλογικά ως ένας από την «ομάδα σοφών» του Κ. Μητσοτάκη, από τους αφανείς πρωτεργάτες των αντιπεριβαλλοντικών νομοθετημάτων Χατζηδάκη, αναλαμβάνει σήμερα τη Γενική Γραμματεία Δασών, που μόλις συστάθηκε.
Και στο βάθος… ΠΑΣΟΚ
Τα δύο πρόσωπα που κλείνουν το… δεκατριάρι δεν αποτελούν νέες εισόδους στην κυβέρνηση, όμως για ξεχωριστούς λόγους αξίζουν ειδικής μνείας, με το παρελθόν τους στο ΠΑΣΟΚ να τους ενώνει.
Την Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων αναλαμβάνει η Άννα Στρατινάκη, το πρόσωπο της οποίας ενεπλάκη και με το σκάνδαλο του «Σκόιλ Ελικικού». Παρόλα αυτά, εκείνη κατάφερε να παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας, ενώ εκεί έχει αφήσει το στίγμα της και από την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά, με χαρακτηριστική τη συμβολή της στις ομαδικές απολύσεις της περιόδου εκείνης. Σημειώνεται πως ήταν γενική γραμματέας Εργασίας από την περίοδο υπουργίας Γιώργου Κουτρουμάνη, ενώ έχει αποτελέσει και σύμβουλο της Φώφης Γεννηματά.
Ο έτερος «ΠΑΣΟΚος» είναι ο άνθρωπος που μέχρι σήμερα κρατούσε το τιμόνι της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, την ώρα που η σύζυγός του, Αριστοτελία Πελώνη κατέχει μία εκ των θέσεων των κυβερνητικών εκπροσώπων. Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου είναι το πρόσωπο που το 2018 επέλεξε ο Κ. Μητσοτάκης να αναλάβει την ηγεσία του ιδρύματος Κων. Καραμανλής, το οποίο αποτέλεσε αιτία προσβολής για αρκετά στελέχη της παράταξης. Σημειώνεται πως στο βιογραφικό του υπάρχουν θεσμικές θέσεις στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ, καθώς και χρόνια καριέρας στο πλευρό της Άννας Διαμαντοπούλου.
Διαβάστε επίσης
Ανασχηματισμός στις θέσεις Γενικών Γραμματέων της κυβέρνησης – Τι αλλάζει