Κυβέρνηση-Μέτρα κατά της ακρίβειας: Ομολογία ανεπάρκειας με δικαιολογίες περιορισμένης ευθύνης

Κάτω από τον πήχη των αναγκών και των προσδοκιών της κοινωνίας και συνοδευόμενα από την ομολογία ανεπάρκειας να αντιμετωπίσουν την ασφυκτική συγκυρία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ήταν τελικά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, παρά τις προσπάθειες πρωθυπουργού και υπουργών να πείσουν για μία ακόμα φορά πως δεν έχουν ευθύνες και πως «η κρίση είναι εισαγόμενη».

Την ελάχιστη επιρροή που δύνανται να έχουν απέναντι στην καλπάζουσα ακρίβεια τα νέα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν οι υπουργοί το πρωί της Πέμπτης, με αυτά που αφορούν την βενζίνη να αποδεικνύονται πενιχρά, το «δώρο Πάσχα» περιορισμένο σε σχέση με το παρελθόν, και την προσέγγιση της κυβέρνησης που «δίνει ότι μπορεί» να τρομάζει σχετικά με τις δυνατότητες στήριξης το προσεχές διάστημα.

Από το τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη το βράδυ της Τετάρτης είχε διαφανεί η αδυναμία της κυβέρνησης να απαντήσει ουσιαστικά στην εντεινόμενη κρίση ακρίβειας, καθώς ο ίδιος ήταν που χαρακτήρισε «ψίχουλα» τα συνολικά 1,1 δισ. ευρώ σε τρεις μήνες με αποδέκτες 3,2 εκατ. πολίτες. Λίγες ώρες αργότερα, οι υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης που ανέλαβαν να τα εξειδικεύσουν θα πιστοποιούσαν τον παραπάνω χαρακτηρισμό, πασχίζοντας να καλύψουν την κυβερνητική ανεπάρκεια.

«Η κυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευση του πρωθυπουργού για τη στήριξη των πολιτών με έμφαση στους πλέον ευάλωτους αλλά και των επιχειρήσεων, των ανθρώπων της δημιουργίας και της παραγωγής. Υλοποιεί τη δέσμευση αυτή με ένα πρόγραμμα ενίσχυσης που έχουμε σχεδιάσει και θέσει σε εφαρμογή εδώ και πολλούς μήνες» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς η κυβέρνηση σηκώνει επί της ουσίας ψηλά τα χέρια, προαναγγέλλοντας μάλιστα και για χειρότερα.

«Εκ των πραγμάτων τα μέτρα που λαμβάνουμε καλύπτουν κατά προτεραιότητα αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη. Και ακόμη κι όταν ποσά κατ’ άτομο είναι μικρά» ήταν η κυνική παραδοχή του Θ. Σκυλακάκη, ο οποίος έδωσε και μία ζοφερή διάσταση, σκιαγραφώντας το κυβερνητικό αδιέξοδο και τον προβληματικό οικονομικό σχεδιασμό.

Ο αρχιτέκτονας ενός προϋπολογισμού που έλαβε ως βάση τα πιο αισιόδοξα σενάρια, άνευ πανδημίας και με πληθωρισμό σχεδόν δέκα φορές κάτω από τον πραγματικό, δήλωσε πως «δεν έχουμε πλήρη ορατότητα για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, συνεπώς είμαστε αναγκασμένοι να λαμβάνουμε μέτρα μόνο για το χρονικό διάστημα για το οποίο έχουμε ορατότητα, μέχρι να καθαρίσει η εικόνα και να κάνουμε ένα σενάριο μακροοικονομικό, σε συνθήκες μικρότερης αβεβαιότητας».

«Ένα σενάριο, με απλά λόγια, που θα έχει σοβαρές πιθανότητες να υλοποιηθεί» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, με τη βαριά σκιά της ανεπάρκειας να βαραίνει κυρίως τον ίδιο. Μέχρι τότε, από τα σενάρια της κυβέρνησης απουσιάζουν μέτρα όπως πλαφόν στις τιμές, μία σοβαρή ελάφρυνση του ΦΠΑ σε αγαθά όπως τα τρόφιμα, και φυσικά, ουσιαστικές παρεμβάσεις στους φόρους καυσίμων, ούτε και κατά της κερδοσκοπίας, κατά της οποίας έβαλε τις τελευταίες εβδομάδες.

Κρίνοντας από το δεκάλεπτο σχεδόν διάγγελμα του Κυρ. Μητσοτάκη την Τετάρτη, η εξαγγελία νέων μέτρων στήριξης ήταν για την κυβέρνηση μία μάλλον δυσάρεστη δέσμευση, την οποία αντιμετώπισε με δυσκολία και για «τα μάτια του κόσμου». Οι δικαιολογίες για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν στον λόγο του πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ η αγωνία που έχει κυριεύσει το κυβερνητικό επιτελείο έχει ξεκάθαρη και με την προαναγγελία αλλαγής του δόγματος της ενεργειακής πολιτικής, που μέχρι χθες ήταν η στροφή στην πράσινη ενέργεια.

Οι ανακοινώσεις, και μάλιστα «σύντομα» στις οποίες αναφέρθηκε για την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, εκτός από τα σοβαρά ερωτήματα που προκαλούν για την εξωτερική πολιτική και τις σχέσεις με την Τουρκία, περιγράφουν και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, δεδομένων των ιδεοληψιών που δεν επιτρέπουν μέχρι σήμερα τη λήψη πιο ουσιαστικών μέτρων.

Διαβάστε επίσης:

Μέτρα «ασπιρίνες» από την κυβέρνηση: 13 ευρώ τον μήνα η επιδότηση της βενζίνης – Μειωμένο το επίδομα Πάσχα

 

Ετικέτες