Κύθηρα: Κραυγή αγωνίας από εκπαιδευτικούς και γονείς – Στο Γυμνάσιο λείπουν 10 ειδικότητες καθηγητών (Video)

Κύθηρα: Κραυγή αγωνίας από εκπαιδευτικούς και γονείς – Στο Γυμνάσιο λείπουν 10 ειδικότητες καθηγητών (Video)

Στην πανεκπαιδευτική απεργία της Τετάρτης συμμετείχαν δάσκαλοι και καθηγητές από όλη τη χώρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι συγκεντρώσεις σε περιοχές της Ελλάδας που το κράτος συνηθίζει να ξεχνά, όπως τα Κύθηρα.

Η συγκέντρωση των εκπαιδευτικών έγινε στην κεντρική πλατεία Στάη στη Χώρα Κυθήρων, και εκτός από τα πανελλαδικά αιτήματα αναδείχθηκαν και οι συνθήκες εργασίας τους όσο και η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα σχολεία των Κυθήρων.

Απαιτούν την κάλυψη όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών και τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Να λυθούν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στα Κύθηρα, τις σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σύμφωνα με το kythera.news

Όπως επεσήμαναν, η έλλειψη καθηγητών οδηγεί σε συγχωνεύσεις τμημάτων και αδυναμία κάλυψης όλων των μαθημάτων, γεγονός που υποβαθμίζει το επίπεδο της εκπαίδευσης. Σε δήλωσή της η εκπαιδευτικός Βάσω Δελαβερίδου, εκπροσωπώντας τους εκπαιδευτικούς της Α’βάθμιας ανέφερε: «Βρισκόμαστε εδώ, στην κεντρική πλατεία της Χώρας, για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Ζητάμε αυξήσεις στους μισθούς, την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, συλλογική σύμβαση εργασίας που να κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας. Ειδικά για τους αναπληρωτές, διεκδικούμε την εξίσωση των δικαιωμάτων μας με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Αρνούμαστε την αξιολόγηση που κατηγοριοποιεί τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Να σταματήσουν οι διώξεις και τα πειθαρχικά. Απαιτούμε άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Να καλυφθούν όλα τα κενά και οι εκπαιδευτικοί να είναι στη θέση τους από 1η Σεπτεμβρίου. Απαιτούμε μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα. Λεφτά για την παιδεία και την υγεία. Οι μαθητές πρέπει να λάβουν την εκπαίδευση που δικαιούνται. σαν παιδιά τρίτης κατηγορίας.»

Η εκπαιδευτικός Β’βάθμιας Μαρία Μιλιγκάκη δήλωσε: «Είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά φέτος. Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα, αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε προσωπικό. Δεν έχουμε συναδέλφους για να καλύψουμε τα μαθήματα, δε χωρίζουμε τα τμήματα όπως θα θέλαμε, όπως θα έπρεπε με το νόμο. Δυστυχώς, ίσως το οικονομικό θέμα να είναι η κύρια αιτία αλλά σε αυτό δεν μπορούμε να πάρουμε τα παιδιά για ομήρους. Τα παιδιά αξίζουν μια καλή εκπαίδευση. Θέλουμε τα νησιά να κατοικούνται, να είναι γεμάτα ζωή. Πώς θα γίνει αυτό όταν το επίπεδο πέφτει συνεχώς; Εάν δεν γίνει κάτι, αν δεν καταλάβουμε ότι στα νησιά δεν αναδείχθηκαν πέρυσι, τα προβλήματα υπάρχουν χρόνια και πρέπει να αντιμετωπιστούν και με την αντίστοιχη νομοθεσία. Ας αλλάξουν νόμοι, ας δουν τι μπορεί να γίνει προκειμένου να λειτουργήσει το σύστημα. Είμαστε εδώ, συμπαραστεκόμαστε στους δασκάλους και έχουμε και εμείς αυτά τα αιτήματα».

Η φωνή των γονέων

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και γονείς, οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εκπαιδευτικών. Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Κυθήρων Μυρώπη Νικολόπουλου δήλωσε: «Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Κυθήρων βρίσκεται σήμερα εδώ, στην πλατεία της Χώρας για να δηλώσει έμπρακτα τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εκπαιδευτικών. Διεκδικούμε την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων καθηγητών στο Γυμνάσιο Κυθήρων. Καταγγέλλουμε τις πολιτικές που εξαθλιώνουν τους εκπαιδευτικούς και κατατάσσουν τα σχολεία και τους μαθητές μας σε τρίτης κατηγορίας. Καταγγέλλουμε τα ψέματα του κ. Πιερακάκη, ο οποίος στη 20 Σεπτεμβρίου δήλωσε με έπαρση ότι τακτοποίησε το πρόβλημα των Κυθήρων μέσα σε 48 ώρες κατά 90%. Να τον ενημερώσουμε ότι, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στο Γυμνάσιο Κυθήρων λείπουν 10 ειδικότητες καθηγητών, δεν διδάσκονται βασικά μαθήματα φυσικών επιστημών, όπως φυσική, χημεία, βιολογία, γεωγραφία καθώς και μαθήματα αγγλικής γλώσσας, γυμναστικής, μουσικής, καλλιτεχνικών και τεχνολογίας. Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μα αν δεν δικαιωθούμε. Θέλουμε καθηγητές στο Γυμνάσιο τώρα!».

Μία ακόμη από τους γονείς που βρέθηκαν στην πλατεία η κ. Λάμπρου δήλωσε: «Στεκόμαστε δίπλα στους δασκάλους και συμμεριζόμαστε τα αιτήματά τους. Περιμένουμε από τον Δήμαρχό μας να πάρει θέση και να κάνει την επόμενη κίνηση». Ανάγκη για δράση και άμεσες λύσεις «χθες» Η κατάσταση στην εκπαίδευση των Κυθήρων, όπως επισημάνθηκε και από τους συμμετέχοντες στην απεργία, είναι ένα ζήτημα που χρονίζει. Η έλλειψη υποδομών και η υποστελέχωση των σχολείων δημιουργούν ένα κλίμα απογοήτευσης και ανασφάλειας τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους γονείς και τους μαθητές. Ειδικά στα νησιά, όπως τα Κύθηρα, όπου οι συνθήκες είναι πιο απαιτητικές, τα προβλήματα αυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και την κοινωνική συνοχή. Η απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς την κεντρική διοίκηση για την ανάγκη ουσιαστικής βελτίωσης της εκπαίδευσης, αλλά και για τη στήριξη των νησιών, που παλεύουν να παραμείνουν ζωντανά και κατοικήσιμα μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Απαιτούνται άμεσες νομοθετικές αλλαγές και χρηματοδοτήσεις που θα μπορέσουν να επιλύσουν τα ζητήματα της παιδείας στα απομακρυσμένα νησιά, όπως είναι τα Κύθηρα.

Διαβάστε επίσης:

«Δωρεάν Παιδεία» φώναξαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην απεργία και τη διαδήλωση της Αθήνας (Video-Photos)

«Θέλουμε σχολεία, όχι κονσέρβες» – Στοιβαγμένοι ανά 27 οι μαθητές σε τάξεις μόλις 45 τ.μ. στο 4ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς

Υπόθεση «Αμαρυλλίς»: Η έδρα κατάσχεσε τη δουλειά του σκιτσογράφου Παναγιώτη Μητσομπόνου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter