ΚΥΤ Μαλακάσας: Κατσαρίδες, ποντίκια και ακραία αθλιότητα στην διαβίωση των προσφύγων (Photos – Videos)

ΚΥΤ Μαλακάσας: Κατσαρίδες, ποντίκια και ακραία αθλιότητα στην διαβίωση των προσφύγων (Photos – Videos)

Ακραίες συνθήκες εξαθλίωσης για τους αιτούντες άσυλο, στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μαλακάσα. Μάλιστα όπως καταγγέλλει και η δικηγόρος Δάφνη Τσοκαναρίδη στο Documentonews, «εδώ και αρκετό καιρό από το Σεπτέμβρη σχεδόν, απεργούν οι διερμηνείς καθώς το υπουργείο καθυστερεί να τους πληρώσει και όλες οι διαδικασίες καθυστερούν».

Η καθυστέρηση αυτή πολλές φορές ξεπερνά και το νόμιμα αποδεκτό 25ήμερο. Αυτή τη στιγμή ραντεβού μετατίθενται και πολλοί καταλήγουν να διαμένουν σε άθλιες συνθήκες εντός ενός ΚΥΤ που μοιάζει περισσότερο με φυλακή τύπου Γκουαντάναμο.

Καταγγελία δικηγόρου Δάφνης Τσοκαναρίδη

«Κυρίες/οι,
με μεγάλη μου λύπη σας απευθύνω το παρόν μήνυμά μου, καθώς στα συνημμένα αρχεία θα διαπιστώσετε (αν δεν τις γνωρίζετε ήδη) και μόνοι σας τις πραγματικά ΑΘΛΙΕΣ συνθήκες που επικρατούν στο χώρο φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας.

Χθες, 7 Οκτωβρίου 2024, η εντολέας μου εισήλθε μετά από προγραμματισμένο της ραντεβού στο ΚΥΤ Μαλακάσας, προκειμένου να υπαχθεί στις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησής της και να συντελεστεί η καταγραφή του αιτήματος διεθνούς προστασίας της, έχοντας μάλιστα στη κατοχή της σχετικό ιατρικό έγγραφο από τη χώρα καταγωγής της, με το οποίο διαπιστώνονται ευρήματα ψυχολογικής φύσεως και τα οποία είναι ικανά να τη χαρακτηρίσουν ως ευάλωτο πρόσωπο, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.

Σήμερα μετά από αναρίθμητες κλήσεις μου προς τη διοίκηση του ΚΥΤ, προκειμένου να μάθω πότε τελικά θα συντελεστεί η πλήρης καταγραφή του αιτήματός της ουδείς ήταν σε θέση να με κατατοπίσει σχετικώς ενώ ταυτόχρονα εξηγούσα την ευάλωτη θέση της εντολέως μου και οτι κρίνεται αναγκαίο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, καθώς η παραμονή της εντός του ΚΥΤ της προκαλεί τεράστια δυσφορία.

Γιατί τόση δυσφορία αναρωτήθηκα και η ίδια, γιατί τόση υπερβολή; Φυσικά όποιος είναι έξω απ’ το χορό πολλά τραγούδια λέει καθώς δεν πίστευα τι θα αντικρύσω στη συνέχεια.

Η εντολέας μου λοιπόν μου απέστειλε τα συνημμένα βίντεο και φωτογραφίες και αμέσως μόλις τα είδα με έπιασε αποτροπιασμός.

Ποντίκια, κατσαρίδες και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας εντός και εκτός των κοντέινερ που τους παραχωρούνται για τη φιλοξενία τους μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 25 ημέρες.

Φυσικά μετά τη θέαση των βίντεο και των φωτογραφιών αυτών και την εκ νέου επικοινωνία μου με το ΚΥΤ ξάφνου η καταγραφή της εντολέως μου έγινε δυνατή και είναι ζήτημα λεπτών πλέον να φύγει από το ΚΥΤ και να επιστρέψει στο σπίτι της.

Ουδέν έχω να σχολιάσω για την ανταπόκριση των υπαλλήλων του ΚΥΤ η οποία ήταν άμεση, καθώς γνωρίζω και η ίδια οτι οι άνθρωποι αυτοί επίσης δουλεύουν κάτω από αμφίβολες συνθήκες και μεγάλη πίεση και οτι πιθανότατα δεν γνωρίζουν για τις καθ αυτές συνθήκες που επικρατούν πέραν των συρματοπλεγμάτων που τους χωρίζει από το χώρο φιλοξενίας των αιτούντων. Βλέπω επίσης και με πόση επιμέλεια έχει χτιστεί ο χώρος με τουρνικέ, κάρτες, ηλεκτρονικά συστήματα και υπαλλήλους σεκιούριτι σαν να μπαίνω στις φυλακές Κορυδαλλού. Φυσικά αυτό αποτελεί απόφαση των αρμόδιων φορέων καθώς άπτεται της ασφάλειας του χώρου αλλά δεν είναι δυνατόν να μην δίνεται η απαραίτητη προσοχή και φροντίδα για τους χώρους που έστω και προσωρινά ζουν αυτοί οι άνθρωποι.

Πείτε μου σας παρακαλώ, ποιοι από εσάς θα ζούσατε σε τέτοιες συνθήκες για τόσες ημέρες. Η ίδια μάλιστα, έχοντας επισκεφθεί το ΚΥΤ Μαλακάσας αναρίθμητες φορές για την εκπροσώπηση των εντολέων μου έχω διαπιστώσει τη παραμονή και ανήλικων αιτούντων και φυσικά οικογενειών με παιδιά διαφόρων ηλικιών, από βρέφη μέχρι εφήβους. Οι συνθήκες αυτές αποτελούν εξετευλισμό και ταπείνωση για τους αιτούντες.

Η ίδια ως πολίτης της χώρας αυτής και ιδιαίτερα ως δικηγόρος νοιώθω άφατη ντροπή για τις συνθήκες που αυτοί οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν κινδυνεύοντας ταυτόχρονα από μολυσματικές ασθένειες για τις οποίες ελέγχονται με την είσοδό τους στο ΚΥΤ αλλά όχι κατά την έξοδό τους από αυτό αλλά και περαιτέρω ψυχολογική φθορά από αυτή που συνήθως ήδη έχουν υποστεί.

Τόσο εγώ όσο και άλλοι συνάδελφοί μου έχουμε απευθύνει προς το Υπουργείο σας τα προβλήματα και τις αντιξοότητες που συναντάμε καθημερινά στην άσκηση του επαγγέλματός μας πλην όμως, το Υπουργείο σας κωφεύει επανειλημμένα και αρνείται να συνεργαστεί μαζί μας και με τους υπαλλήλους που όλοι εμείς αναγκαζόμαστε να εργαζόμαστε καθημερινά σε απαράδεκτες συνθήκες αλλά οι εικόνες αυτές πλέον ξεπερνούν κάθε ανοχή.

Λυπάμαι τέλος για τα υπέρογκα κονδύλια, είτε ευρωπαϊκά είτε ελληνικά, που σπαταλούνται αναιτίως για τη δήθεν καλυτέρευση των δομών και των κάθε είδους υπηρεσιών που απ’ οτι φαίνεται γίνεται για ό,τι γίνεται αντιληπτό και όχι σε όλο το φάσμα των διαδικασιών. Που είναι οι διερμηνείς που τόσο καιρό τώρα αναβάλλονται συνεντεύξεις με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται όλα τα μέρη, που είναι οι τουαλέτες στο ΠΓΑ Αττικής, που είναι η συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς, διεθνείς και εθνικούς κανόνες που διέπουν τις διαδικασίες αυτές, που είναι όλα αυτά τα προφανή που θα έπρεπε το απαστράπτον Υπουργείο σας να φροντίσει;
Πραγματικά λυπάμαι.»

Φωτογραφίες 

 

 

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΘ: Άθλιες συνθήκες στις φοιτητικές εστίες – Πεταμένα στρώματα, ξεχαρβαλωμένες βρύσες, φθορές και εγκατάλειψη

«Πυρά» από την TAZ: Ο θάνατος του Καμράν στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό – «Το αντίθετο»

Νέες αποκαλύψεις για τη δολοφονία στην Κυψέλη: «Τον σκοτώσαμε γιατί μας βίαζε», ισχυρίζονται τα ξαδέρφια του (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter