Με το μεταναστευτικό και μία φημολογούμενη νέα συμφωνία με την Τουρκία να βρίσκεται στο επίκεντρο αλλά σε γενικές γραμμές την ατζέντα να παραμένει μυστήριο, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι κυβερνητικές διαρροές φρόντιζαν από τη Δευτέρα να φτιάξουν το κλίμα των ανακοινώσεων που θα ακολουθήσουν, μιλώντας για «περιπολίες του Λιμενικού, ταχύτερο έλεγχο αιτήσεων ασύλου και λειτουργία των κέντρων στα νησιά» που έχουν αποδώσει κατά την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως αναζητούνται λύσεις για καλύτερα αποτελέσματα.
Εκεί είναι που πέφτει στο τραπέζι η «νέα συμφωνία» με την Τουρκία, προκαλώντας ερωτήματα τόσο για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, όσο και για το τι τελικά συμφωνήθηκε μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.
«Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου η τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα, η υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού» ανέφερε η λιτή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, δίχως την παραμικρή περαιτέρω λεπτομέρεια.
Από τις σχετικές ανακοινώσεις προκύπτει για μία ακόμα φορά πως το γραφείο του πρωθυπουργού συνεχίζει να κινείται με μυστικότητα και για τα εξοπλιστικά προγράμματα, με πηγές του Μαξίμου να περιορίζονται σε γενικές αναφορές για την πορεία υλοποίησης των ήδη υφιστάμενων.
Σε σχετικό ερώτημα πάντως που δέχθηκε άλλωστε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαίωσε ότι ελληνική και τουρκική κυβέρνηση «βρίσκονται στην κατεύθυνση, λοιπόν, των συζητήσεων οι οποίες προχωρούν όλο και περισσότερο. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις» προανήγγειλε. Ακόμα, υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση «είναι πολύ σημαντική η διαδικασία επικοινωνίας με την Τουρκία», βάζοντας στο τραπέζι «συνεργασία» με την Τουρκία, «όχι μόνο μια διμερής συνεργασία, δηλαδή όχι μόνο της Τουρκίας με την Ελλάδα, μια συνεργασία της Ευρώπης με την Τουρκία».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ομόλογος του Γιώργου Γεραπετρίτη, Χακάν Φιντάν αποκάλυψε από μεριάς Τουρκίας πως «υπάρχει βούληση να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την καλή θέληση», δείχνοντας ουσιαστικά έναν μηχανισμό για το μεταναστευτικό, και κατ’ επέκταση μία νέα συμφωνία. Έβαλε πάντως ως προϋπόθεση «να μην κλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο», με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η αποκάλυψη Αυγενάκη
Κατά τις κυβερνητικές πηγές, στο επίκεντρο των σχεδιασμών βρίσκεται μία συμφωνία Αθήνας-Άγκυρας-Βρυξελλών, αλλά και η επέκταση του φράχτη στον Έβρο, συνεχίζοντας το εμπόριο ξενοφοβίας, παρότι οι υπόλοιπες κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν αλλαγή προσανατολισμού.
Εξαιρετικά αποκαλυπτικός πάντως και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, μίλησε τη Δευτέρα για νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση που θα φέρνει τους «παράνομους μετανάστες» στα χωράφια, με μια «διαδικασία νομιμοποίησης των απασχολούμενων για μακρά περίοδο στη χώρα μας», σε μια στροφή της κυβέρνησης από την αντιμεταναστευτική ρητορική.
«Γι’ αυτό το λόγο και ζητήσαμε επιμόνως να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Εξωτερικών σε ενίσχυση των κατά τόπους πρεσβειών μας, γραφείων μας ώστε να εξετάζονται οι φάκελοι αλλά όχι με διάθεση απόρριψης γιατί αυτό συμβαίνει το τελευταίο διάστημα μονίμως, αλλά με πραγματική διάθεση ελέγχου του φακέλου του κάθε ενδιαφερόμενου να έρθει στην Ελλάδα για να εργαστεί κατόπιν αιτήματος συγκεκριμένης εταιρείας η οποία θα τον απασχολήσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα» είπε ο υπουργός, αποκαλύπτοντας πως οι αιτήσεις ασύλου σήμερα απορρίπτονται συλλήβδην, και πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, αποκαλύπτοντας το κυβερνητικό σχέδιο εργαλειοποίησης των μεταναστών.
Συγκεκριμένα, μίλησε για μία «διαφορετική ιδέα» του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε «να δούμε και αυτούς που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας και εργάζονται… Είναι γεγονός ότι έχουμε αρκετές χιλιάδες εργαζόμενους παρανόμως στη χώρα μας, που όμως για πάρα πολλά χρόνια ξέρουν τις ιδιαιτερότητες τις δυσκολίες εκτροφής αιγοπροβάτων στα βουνά ή σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες ή σε μεγάλες καλλιεργητικές μονάδες».