Την πολιτική Μητσοτάκη και τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης καυτηριάζει με ανάρτησή του και βίντεο στο «Χ» ο Γιώργος Κύρτσος.
Υπογραμμίζει πως αντί της πολιτικής των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών η μεσαία τάξη -με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της που απαριθμεί- να αντιστοιχεί στα 2/3 του πληθυσμού, εδώ στην Ελλάδα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης την συρρικνώνει και βρίσκεται πλέον στο 1/3 του πληθυσμού, με τα ανάλογα αρνητικά αποτελέσματα για τη χώρα μεταξύ των οποίων και τη φυγή των νέων στο εξωτερικό.
Σημειώνει μάλιστα:
«Στην Ελλάδα δυστυχώς είχαμε τάση να πάμε στους 2/3 πριν τη κρίση, τη χρεοκοπία του Ελληνικού Δημοσίου και την κρίση της Ευρωζώνης αλλά τώρα είμαστε στο ένα στους τρεις.»
Διαβάστε επίσης: Ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα του Μητσοτάκη: Τρίτη σε απώλεια πληθυσμού σε όλον τον κόσμο
Αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Κατ’ αρχή η μεσαία τάξη ενδιαφέρεται να έχει παιδιά και εγγόνια, οι περισσότεροι δηλαδή της μεσαίας τάξης. Εδώ έχουμε ρεκόρ υπογεννητικότητας γιατί δεν υπάρχει οικογενειακή πολιτική. Η μεσαία τάξη θέλει ένα καλό επίπεδο απασχόλησης για τα παιδιά της και τα εγγόνια της, αλλά τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν πλέον στην Ελλάδα. Είναι η εξαίρεση από έναν κανόνα μιζέριας, γι αυτό φεύγει πολύς νέος κόσμος στο εξωτερικό. Η μεσαία τάξη θέλει ένα επίπεδο εκπαίδευσης. Μπορεί να το αναζητήσει βέβαια στα ιδιωτικά φροντιστήρια, στα ιδιωτικά σχολεία κλπ αλλά αυτό είναι ολοένα ακριβότερο. Θέλει ένα επίπεδο υγείας, θέλει ένα επίπεδο γειτονιάς, θέλει ένα επίπεδο κοινωνικής συνοχής για να μπορεί να λειτουργήσει σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον. Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει στην πολιτική Μητσοτάκη.»
Η ανάρτηση του Γιώργου Κύρτσου:
Η ελληνική μεσαία τάξη είναι μισή σε σχέση με τη μεσαία τάξη των πιο αναπτυγμένων χωρών της ΕΕ.Η κυβερνητική πολιτική οδηγεί στην συνέχιση της συρρίκνωσής της.
Τι αναφέρει στο βίντεο:
Συνεχίζεται η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης την οποία συνεχώς επικαλείται ο Μητσοτάκης για να δικαιολογήσει πλευρές της πολιτικής του. Στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κοινωνική και πολιτική άποψη η μεσαία τάξη αντιστοιχεί στο 60 έως 70% του πληθυσμού. Έχουν δηλαδή μια καλή απασχόληση, ένα επίπεδο ζωής κάποια στοιχεία ιδιοκτησίας, καλή προοπτική. Είναι 2 στους 3 εκεί σε γενικές γραμμές. Στην Ελλάδα δυστυχώς είχαμε τάση να πάμε στους 2/3 πριν τη κρίση, τη χρεοκοπία του Ελληνικού Δημοσίου και την κρίση της Ευρωζώνης αλλά τώρα είμαστε στο ένα στους τρεις. Ένας στους τρεις θα λέγαμε έχει ευρωπαϊκό επίπεδο ζωής και ευρωπαϊκή προοπτική. Ένας στους τρεις τρέχει από το πρωί ως το βράδυ για να προλάβει, προλαβαίνει αλλά δεν είναι μεσαία τάξη με αυτή την έννοια γιατί δεν έχει ποιότητα ζωής, και ένας στους τρεις τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ ή έχει παραιτηθεί τέλος πάντων αλλά δεν τα καταφέρνει.
Επομένως έχουμε εξ ορισμού μια συρρίκνωση της μεσαίας τάξης. Τώρα έρχεται η κυβέρνηση και λέει «εμείς φροντίζουμε τη μεσαία τάξη και φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» και κάτι τέτοια. Προφανώς φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι για την κυβέρνηση. Γιατί όταν λέμε για την μεσαία τάξη υπάρχουν ορισμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να εξυπηρετούνται από την πολιτική.
Κατ’ αρχή η μεσαία τάξη ενδιαφέρεται να έχει παιδιά και εγγόνια – οι περισσότεροι δηλαδή της μεσαίας τάξης- εδώ έχουμε ρεκόρ υπογεννητικότητας γιατί δεν υπάρχει οικογενειακή πολιτική. Η μεσαία τάξη θέλει ένα καλό επίπεδο απασχόλησης για τα παιδιά της και τα εγγόνια της, αλλά τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν πλέον στην Ελλάδα. Είναι η εξαίρεση από έναν κανόνα μιζέριας, γι αυτό φεύγει πολύς νέος κόσμος στο εξωτερικό. Η μεσαία τάξη θέλει ένα επίπεδο εκπαίδευσης. Μπορεί να το αναζητήσει βέβαια στα ιδιωτικά φροντιστήρια, στα ιδιωτικά σχολεία κλπ αλλά αυτό είναι ολοένα ακριβότερο. Θέλει ένα επίπεδο υγείας, θέλει ένα επίπεδο γειτονιάς, θέλει ένα επίπεδο κοινωνικής συνοχής για να μπορεί να λειτουργήσει σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον. Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει στην πολιτική Μητσοτάκη.
Διαβάστε επίσης:
Τι είναι τελικά η Ομάδα Αλήθειας;
Ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα του Μητσοτάκη: Τρίτη σε απώλεια πληθυσμού σε όλον τον κόσμο
Τραμπ: «Υπογράψτε τη συμφωνία» – Το μήνυμα στον Πούτιν και η ατάκα για Ζελένσκι και Κριμαία