Ο Κασίμ-Τζομέρτ Τοκάγεφ την προηγούμενη Πέμπτη ανακοίνωσε ότι θα η χώρα του θα ευθυγραμμιστεί με το καθεστώς κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία. Επίσης, ο ηγέτης του Καζακστάν δήλωσε την ότι η χώρα του δεν θα βοηθήσει τη Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη Δύση τείνει να κυριαρχήσει η υποψία ότι η Μόσχα εξακολουθεί να λαμβάνει ζωτικά αγαθά μέσω των χωρών της Κεντρικής Ασίας.
Συνομιλίες στο Βερολίνο
«Το Καζακστάν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα ακολουθήσει το καθεστώς των κυρώσεων», δήλωσε ο πρόεδρος Κασίμ Τζομέρτ Τοκάγεφ μετά τις συνομιλίες στο Βερολίνο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. «Έχουμε επαφές με τους αρμόδιους οργανισμούς για να συμμορφωθούμε με το καθεστώς κυρώσεων και νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ανησυχίες από τη γερμανική πλευρά για πιθανές ενέργειες που στοχεύουν στην παράκαμψη του καθεστώτος κυρώσεων». Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία έχει κλονίσει το πολιτικό γίγνεσθαι σε χώρες της Κεντρικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν, το οποίο προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την επίθεση της Μόσχας.
Η Αστάνα δεν έχει αναγνωρίσει τις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας που κατέχονται από τη Μόσχα ως μέρος της Ρωσίας. Όμως ο στενός οικονομικός και στρατιωτικός σύμμαχος της Ρωσίας, με την οποία μοιράζεται σύνορα 7.500 χιλιομέτρων, έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι βοηθάει τον μεγαλύτερο γείτονά της να αποκτήσει αγαθά κατά παράβαση των κυρώσεων.
Αναδιάταξη ρόλων στην Κεντρική Ασία
Στο 11ο πακέτο κυρώσεων, η ΕΕ προσπάθησε να καταστείλει τις επανεξαγωγές ευαίσθητων αγαθών από τρίτες χώρες στη Ρωσία με ένα μέτρο που της επιτρέπει να περιορίζει ορισμένες εξαγωγές σε κράτη που δεν συνεργάζονται. Την ίδια στιγμή, τα δυτικά κράτη επιδιώκουν ολοένα και περισσότερο να αυξήσουν το ρόλο τους στην Κεντρική Ασία τη στιγμή που ορισμένοι στην περιοχή αμφισβητούν τους μακροχρόνιους δεσμούς τους με τη Ρωσία. Εκτός από τον Τοκάγεφ, ο Σολτς φιλοξένησε επίσης τους ηγέτες της Κιργιζίας, του Ουζμπεκιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Τατζικιστάν για κοινές συνομιλίες την Παρασκευή.
Η συνάντηση με τους πέντε ηγέτες της Κεντρικής Ασίας ήταν η πρώτη κοινή συνάντηση αυτού του είδους με χώρα της ΕΕ. Η Γερμανία έχει επίσης ενδιαφέρον για την πλούσια σε ενέργεια περιοχή, καθώς το Βερολίνο αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας μετά την εξάντληση των προμηθειών του από τη Ρωσία.