Κυρώσεις κατά του Ισραήλ συζητούν για πρώτη φορά οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Jose Manuel Albares Bueno, δεξιά, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Micheal Martin απευθύνονται σε συνέντευξη Τύπου πριν από τις συνομιλίες για τη Μέση Ανατολή στις Βρυξέλλες, Δευτέρα 27 Μαΐου 2024. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προχώρησαν για πρώτη φορά σε μια «σημαντική» συζήτηση σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ εάν δεν συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μιχόλ Μάρτιν.

«Υπήρξε μια πολύ σαφής συναίνεση σχετικά με την ανάγκη να υποστηριχθούν οι διεθνείς ανθρωπιστικοί νομικοί θεσμοί», δήλωσε ο Μάρτιν στους δημοσιογράφους μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, και να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα για να επιτραπεί η απρόσκοπτη είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.

Ωστόσο, το Ισραήλ συνέχισε τις επιχειρήσεις του στη Ράφα και την Κυριακή βομβάρδισε έναν προσφυγικό καταυλισμό, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς ήταν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας. Τα πλήγματα καταδικάστηκαν ευρέως από τους ηγέτες της ΕΕ.

«Για πρώτη φορά σε σύνοδο της ΕΕ, με πραγματικό τρόπο, είδα σημαντική συζήτηση σχετικά με τις κυρώσεις και το “τι θα γινόταν αν”», δήλωσε ο Μάρτιν. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι υπάρχει «κάποια απόσταση μεταξύ των ανθρώπων που εκφράζουν την ανάγκη για μια προσέγγιση με βάση τις κυρώσεις, εάν το Ισραήλ δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου … και της συμφωνίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, δεδομένων όλων των διαφορετικών προοπτικών εκεί».

«Αλλά υπάρχει μεγάλη ανησυχία … μεταξύ των κρατών μελών σε σχέση με μια ξεκάθαρη κατάσταση όπου το ΔΔΔ έχει αποφανθεί, έχει εκδώσει προσωρινές διαταγές, και η ΕΕ πάντα υποστήριζε την ανεξαρτησία του δικαστηρίου αυτού και την ανάγκη τα έθνη να συμμορφωθούν με αυτό», είπε.

«Υπήρξε έντονη συζήτηση σχετικά με τις προσωρινές διαταγές του Διεθνούς Δικαστηρίου», δήλωσε ο Μάρτιν με «πολύ σαφείς απόψεις ότι το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με αυτές τις προσωρινές διαταγές για να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα με τη Ράφα και να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα».

«Ένα από τα συμπεράσματα ήταν να συγκαλέσουμε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ για να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας και να … επιδιώξουμε από το Ισραήλ μια απάντηση όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις εντολές του Δικαστηρίου», είπε.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ο λόγος ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα γεγονότα τώρα θέτουν πραγματικά αυτό το ζήτημα στο επίκεντρο της προσοχής, ιδίως με δεδομένη την επίθεση χθες το βράδυ, όταν σκοτώθηκαν τόσοι πολλοί αθώοι άνθρωποι».

«Η λογοδοσία είναι πολύ σημαντική. Είναι σημαντικό για όλους εκείνους που δολοφονήθηκαν από τη Χαμάς, να υπάρξει λογοδοσία για αυτό που έκανε η Χαμάς, για τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν βάναυσα καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του πολέμου», δήλωσε ο Μάρτιν.

Το Τμήμα Εξωτερικού Τύπου του Ισραήλ δήλωσε στο POLITICO ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις δηλώσεις του Martin, αλλά ότι πριν από το χτύπημα, «εκτιμήθηκε ότι δεν θα υπήρχε απροσδόκητη βλάβη σε αμάχους».

Είπαν ότι ο Μηχανισμός Διερεύνησης και Αξιολόγησης Γεγονότων του Γενικού Επιτελείου των IDF «διερευνά τις συνθήκες θανάτου αμάχων στην περιοχή μετά το χτύπημα» και οι IDF «λυπούνται για οποιαδήποτε βλάβη σε μη εμπλεκόμενους αμάχους κατά τη διάρκεια της μάχης».

Πηγή: Politico – EU foreign ministers discuss sanctions against Israel

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Ισραηλινά τανκς μπήκαν στο κέντρο της Ράφα

Αποκάλυψη Guardian: Ο επικεφαλής της Μοσάντ απείλησε Εισαγγελέα του ΔΠΔ για να εγκαταλείψει έρευνα για εγκλήματα πολέμου

ΟΗΕ: «Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει» – Μήνυμα Γκουτέρες προς Νετανιάχου και Διεθνή Κοινότητα για τη Γάζα

Απομόνωση Νετανιάχου για τη σφαγή στη Γάζα – Τα εντάλματα, η Χάγη και η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Η Ρωσία λύγισε την Ουκρανία και κάνει επίδειξη ισχύος – Με την πλάτη στον τοίχο το Κίεβο αναζητεί βοήθεια