Στο δικό της αφήγημα επιμένει η Νέα Δημοκρατία σχετικά με την υπόθεση της ρωσικής χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων ανά τον κόσμο από το 2014 και έπειτα, έχοντας ωστόσο επιλεκτική μνήμη…και αποφεύγοντας να δώσει απαντήσεις για τα ρεπορτάζ του Documento.
Την ώρα που αποκαλύπτεται ότι η ΝΔ έχει στήσει παραγωγή χρυσών ελληνοποιήσεων, αντί να δώσει απαντήσεις το ρίχνει στην τρέλα και τη συνομωσιολογία.
Αντί να δώσει εξηγήσεις για την πολιτογράφηση του 39χρονου Τούρκου επιχειρηματία, Γιασάμ Αγιαβέφε, έναν άνθρωπο που έχει σχέσεις με κεφάλαια που συνδέονται με τον Πούτιν και τον Ερντογάν και ο οποίος έχει απασχολήσει ακόμη και την Interpol, αλλά και σωρεία άλλων προσώπων με θολό παρελθόν και χρήματα που πιθανότατα έρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.
Αντί να δώσει εξηγήσεις για την αποκάλυψη του Documento ότι η ΝΔ έχει στις τάξεις της την κόρη (Γεωργία Μαρτίνου) του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, ο οποίος μετέφερε ρωσικό άνθρακα στην Τουρκία, παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, και καταφέροντας ακόμη ένα πλήγμα στην εικόνα και τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς δημοσίευμα του Bloomberg, ασχολήθηκε και έκανε γνωστή την υπόθεση του, η ΝΔ ανακαλύπτει ρωσικό δάκτυλο στο Documento. Μάλιστα υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω εφοπλιστής διορίστηκε τον Οκτώβριο του 2019 από την κυβέρνηση της ΝΔ πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους.
Αντί να δώσε εξηγήσεις για το ρεπορτάζ του Documento που αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε στην τιμητική πολιτογράφηση –μέσω συστατικής επιστολής του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη– του Κουβεϊτιανού μεγαλοεπιχειρηματία Ουαλίντ Αμπού Σουντ, ο οποίος αγόρασε τον Αστέρα Βουλιαγμένης και, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, συνδέεται επιχειρηματικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Μητσοτάκης που έκανε ότι μπορούσε να στραγγαλίσει οικονομικά το Documento και να βάλει τον Κώστα Βαξεβάνη φυλακή με ένα σαθρό κατηγορητήριο για τις αποκαλύψεις στο σκάνδαλο Novartis, τώρα ανακαλύπτει ρωσικό δάκτυλο και το ρίχνει στην τρέλα και τη συνωμοσιολογία για να καλύψει τα φιλορωσικά πεπραγμένα του που δημιουργούν πλήθος ερωτηματικών.
Η δε Νέα Δημοκρατία με τη στάση της με τη Συμφωνία των Πρεσπών, την αδελφοποίηση με το κόμμα του Πούτιν, αλλά και την άρνηση της να δεσμευτεί ότι δεν την αφορούν οι αμερικάνικες αναφορές για ρώσικο χρήμα σε πολιτικά κόμματα, επίσης επενδύει στη συνωμοσιολογία και τη νοσηρότητα.
Αντί λοιπόν η Νέα Δημοκρατία να δώσει απαντήσεις για όλα τα παραπάνω, έρχεται και κουνάει το δάκτυλο και επαναφέρει μια υπόθεση ενός καναλιού βάζοντας στο κάδρο τον Κώστα Βαξεβάνη, σε ένα κανάλι που ήταν απλώς εργαζόμενος (που διαδέχτηκε τον Γιάννη Παπουτσάνη) και στο οποίο κεντρικό ρόλο είχε η Ελένη Σώκου η οποία σήμερα είναι εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ για τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης.
Την ίδια ώρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης που προκύπτει ότι είναι το κεντρικό πρόσωπο και στις δύο πολιτογραφήσεις αντί να δώσει εξηγήσεις παριστάνει ότι φέρνει επενδύσεις στη χώρα και κατά την προσφιλή του πρακτική, δεν είπε ούτε λέξη για την ουσία του δημοσιεύματος του Documento, το οποίο απλά έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «συκοφαντικό».
Η ανακοίνωση της ΝΔ:
«Λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη από τις ΗΠΑ για χρηματοδοτήσεις ξένων κομμάτων σε τουλάχιστον 20 χώρες και λίγους μήνες μετά τη δίωξη από την Δικαιοσύνη των ΗΠΑ του Ρώσου ολιγάρχη Malofeyev, μεταξύ άλλων, για την παροχή χρηματοδότησης με 10 εκ. ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα, επικεφαλής του ενημερωτικού τομέα στο οποίο είχε αναλάβει ο κ. Βαξεβάνης, η εφημερίδα του προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών, αλλάζοντας τη συζήτηση και αποφεύγοντας να απαντήσει στα φλέγοντα ερωτήματα που ανακύπτουν. Ο κ. Βαξεβάνης με μυθεύματα και πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα, δεν θα αποφύγει τις εξηγήσεις που οφείλει και γίνονται ακόμα πιο επιτακτικές, ειδικά τώρα που η συζήτηση για τις παρεμβάσεις της Ρωσίας ανοίγει πανευρωπαϊκά».
Επιπλέον, πριν λίγες ημέρες ήταν που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν πήρε αποστάσεις από το «φιλορωσικό» παρελθόν της ΝΔ. Ο Γιάννης Οικονόμου εμφανίστηκε ως… κομματικός εκπρόσωπος, στη γραμμή του κόμματος. Απέφυγε δε να διαψεύσει τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με την Ρωσία και το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από ερώτηση του documentonews.gr.
Η Νέα Δημοκρατία δεν παίρνει αποστάσεις από το «φιλορωσικό» παρελθόν της (Video)
Η υπόθεση
Όσον αφορά την ελληνική υπόθεση ο Κώστας Βαξεβάνης έχει γράψει κείμενο-απάντηση στις τότε κατηγορίες που είχε κάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης περί σχέσεων με τη Ρωσία.
«Στα τέλη Φεβρουαρίου το FBI συνέλαβε στις ΗΠΑ τον Αμερικανό Jack Hanick, τον οποίο ερευνά για σχέση με τον Ρώσο ολιγάρχη Konstantin Malofeyef.
Ο Malofeyef με τη σειρά του, είναι ένας εμφανιζόμενος ως εκατομμυριούχος επιχειρηματίας, με ακροδεξιές απόψεις (μοιάζουν πολύ με του Άδωνη Γεωργιάδη και του Βελόπουλου), ο οποίος διατηρούσε σχέσεις με το Κρεμλίνο, τους αυτονομιστές της Κριμαίας αλλά και την Εκκλησία. Ο Konstantin Malofeyef είχε προνομιακές σχέσεις με τη Μονή Βατοπεδίου.
Σύμφωνα με την έρευνα του FBI, ο Konstantin Malofeyef υλοποιούσε ένα σχέδιο των Ρώσων για διείσδυση στα Βαλκάνια, μέσω Μέσων Ενημέρωσης. Όταν λένε διείσδυση στα Βαλκάνια, το ερώτημα δεν είναι αν υπήρξαν Μέσα που προωθούσαν φιλορωσικές θέσεις (αυτό είναι δικαίωμά τους) αλλά αν τα Μέσα αυτά χρηματοδοτήθηκαν με μαύρο ρωσικό χρήμα. Μέχρι εδώ έχουμε υποθέσεις που αποτελούν και βάση έρευνας για τους Αμερικανούς.
Το 2015, ο εφοπλιστής Γιάννης Καραγεώργης, επιχείρησε να δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασίας (και όχι κανάλι όπως γράφεται) τοπικών καναλιών από όλη την Ελλάδα. Το δίκτυο αυτό είχε την ονομασία Hellasnet και οργανώθηκε στο ξεκίνημά του από τον γνωστό δημοσιογράφο (πρώην διευθυντή Ειδήσεων ΑΝΤ1 και Alpha) Γιάννη Παπουτσάνη. Κάποια στιγμή ο Γιάννης Παπουτσάνης, με κάλεσε με τον ιδιοκτήτη της HellasNet Καραγεώργη, να συνεργαστώ ως πρόσωπο με τηλεοπτική εμπειρία, πράγμα που έγινε. Λίγο μετά ο Γιάννης Παπουτσάνης αποχώρησε και τελικώς ανέλαβα να συντονίσω τον τομέα Ενημέρωσης του δικτύου. Ο ιδιoκτήτης της HellasNet είχε μακροχρόνιες σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη και κυρίως με την Ντόρα Μπακογιάννη.
Γνωστοί δημοσιογράφοι, όπως ο Σωτήρης Πολύζος από το ΤRT Θεσσαλίας, η Έλενα Σώκου (νυν εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ για τα περιφερειακά ΜΜΕ) ο Κώστας Αργυρός , η Βάλια Μπαζού, ο Σταύρος Λυγερός και πολύ άλλοι, δούλεψαν στο δίκτυο αυτό.
Μέλος του ΔΣ της HellasNet, ήταν και ο ερευνώμενος για τις σχέσεις σήμερα με τον Konstantin Malofeyef, o κύριος Jack Hanick. Σχέσεις όμως με τον Konstantin Malofeyef , τις οποίες δεν έκρυψε, είχε ο ιδιοκτήτης Γιάννης Καραγεώργης. Ο Malofeyef έγινε κουμπάρος του, σε έναν πολυτελή γάμο που έγινε στη Ρωσία. Τον Φεβρουάριο του 2015, η γερμανική εφημερίδα De Zeit, για πρώτη φορά έγραψε πως ο Konstantin Malofeyef, υλοποιούσε σχέδιο διείσδυσης του Ρωσικού παράγοντα στα Βαλκάνια. Έγραφε μάλιστα για τις σχέσεις του με τον Καραγεώργη και παρέθετε τη λίστα των καλεσμένων του ζεύγους Καραγεώργη και του Konstantin Malofeyef, στον λαμπερό γάμο στη Ρωσία, που είχε διαρρεύσει από mail υπαλλήλου της ρωσικής πρεσβείας. Ανάμεσα στα ονόματα που παρέθετε η De Zeit, ήταν του Πάνου Καμμένου και της συζύγου του, ενώ υψηλοί καλεσμένοι ήταν ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και η Μάρα Ζαχαρέα. Καλεσμένοι ήταν επίσης εφοπλιστές, οι δημοσιογράφοι Ειρήνη Νικολοπούλου, Τάσος Μπούρας, η Ράλλη Νικολέτα , το ζεύγος Βακάκη και άλλοι.
Λίγους μήνες μετά το ξεκίνημα της συνεργασία με την Hellasnet, η λειτουργία του ενημερωτικού τομέα τερματίστηκε γιατί δεν είχε τα επιθυμητά για την ιδιοκτησία αποτελέσματα. Οι δημοσιογράφοι αποχωρήσαμε και η HellasNet λειτούργησε με πρόγραμμα από τα περιφερειακά κανάλια».