Κύριε Μαρινάκη το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού το έχετε διαβάσει;

Κύριε Μαρινάκη το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού το έχετε διαβάσει;

Σε απροκάλυπτα ψέματα προχώρησε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχετικά με την υπόθεση, όπου εδώ και 13 χρόνια δύο πρώην εργαζόμενοι της εφημερίδας «Κήρυκας Χανίων», συμφερόντων και του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από το συνολικό ποσό των 200.000 ευρώ που πρέπει να τους καταβληθούν, σύμφωνα με την αμετάκλητη απόφαση στα δικαστήρια, όπως αποκάλυψε το Documento.

Συγκεκριμένα, τη στιγμή που υπάρχουν επίσημα έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο πόθεν έσχες  του 2021 έχει το 75% των μετοχών της εταιρείας, ο Παύλος Μαρινάκης, υποστήριξε ότι «εάν κάτσει κάποιος και ψάξει τη διαχρονική εξέλιξη της μετοχικής σύνθεσης και των μεγάλων ή μικρών του Κήρυκα θα καταλάβει ότι το δημοσίευμα αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως μικρομέτοχος έχει αποχωρήσει πάνω από 15 χρόνια από τον εθνικό κήρυκα. Άρα πως μπορεί να είναι υπόλογος για μία υπόθεση που αφορά μία επιχείρηση εν προκειμένω μία εφημερίδα από την οποία όχι ως μεγαλομέτοχος αλλά ως μικρομέτοχος έχει αποχωρήσει τόσα πολλά χρόνια;»

Τα ψέματα του κυβερνητικού εκπροσώπου δείχνουν με τον πιο καθαρό τρόπο ότι ο μπαταχτσής πρωθυπουργός είναι βαριά εκτεθειμένος, καθώς η εταιρεία στην οποία παραμένει μεγαλομέτοχος  δεν έχει αποζημιώσει μέχρι και σήμερα δύο ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας.

Όλα αυτά μάλιστα την στιγμή ο ίδιος στα Χανιά κατέθεσε αίτημα στον ΕΛΓΑ προκειμένου να αποζημιωθεί ως πλημμυροπαθής για 50 ελαιόδεντρα ενώ εξακολουθεί να αβγατίζει την ακίνητη περιουσία του. Όπως αποκάλυψε το Documento, η οικογένεια του πρωθυπουργού έκανε πριν από λίγους μήνες 41 τα ακίνητά της, καθώς αγόρασε δύο οικόπεδα σε µια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας, στο Ζαγόρι. Μάλιστα το αντίτιμο των δύο οικοπέδων έφτασε τις 71.000 ευρώ, σχεδόν όσα χρωστά μόνο στον ένα εκ των δύο πρώην εργαζομένων του «Κήρυκα Χανίων».
Υπενθυμίζεται ότι το 2016 το Documento είχε αποκαλύψει ότι η εφημερίδα των Χανίων είχε δανειοδοτηθεί με προβληματικές εγγυήσεις από τις τράπεζες Πειραιώς και Παγκρήτια.

Η επιτροπή της Βουλής για τις δανειοδοτήσεις των ΜΜΕ εξέτασε στη συνέχεια και την υπόθεση του «Κήρυκα Χανίων». Όπως αποκαλύφθηκε, επί έντεκα και πλέον χρόνια το δάνειο δεν αποπληρωνόταν και μόνο μετά τις αποκαλύψεις στη Βουλή «ενεργοποιήθηκε» η Τράπεζα Πειραιώς.

Οι αγωγές και οι καταδικαστικές αποφάσεις

Τον Φεβρουάριο του 2009 το Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων συνεδρίασε προκειμένου να εκδικάσει την αγωγή αποζημίωσης που είχε καταθέσει σε βάρος της εταιρείας Κήρυξ Δημοσιογραφικές Εκδοτικές και Τυπογραφικές Εκμεταλλεύσεις ΑΕ ο πρώην εργαζόμενος της εταιρείας Γεώργιος Σολανάκης. Επρόκειτο για την εταιρεία η οποία εξέδιδε την ιστορική εφημερίδα «Κήρυκας Χανίων», συμφερόντων της οικογένειας Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 ο σημερινός πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατείχε το 60% των μετοχών της εταιρείας, ενώ με βάση το τελευταίο πόθεν έσχες κατέχει μετοχές της συνολικής αξίας 384.000 (η εταιρεία έχει μετονομαστεί).

Το 2005 η Κήρυξ ΑΕ διέκοψε την έκδοση της εφημερίδας υπό το βάρος οικονομικών προβλημάτων, όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει το 2016 ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν η δανειοδότηση απασχόλησε τη Βουλή.

Τον Μάρτιο του 2005 εκδόθηκε νέα εφημερίδα με τον τίτλο «Νέος Κήρυκας». Ως εκδότρια εταιρεία εμφανιζόταν η Περίγραμμα ΑΕ, με την οποία ο Κων. Μητσοτάκης είχε αναφέρει ότι δεν είχε καμία ιδιοκτησιακή σχέση. Τελικά λίγα χρόνια μετά, συγκεκριμένα το 2011, και η δεύτερη εκδοτική προσπάθεια ναυάγησε. Η ιστορική εφημερίδα σταμάτησε να εκδίδεται καθώς τα οικονομικά βάρη ήταν δυσβάσταχτα.

Ο Γ. Σολανάκης είχε εργαστεί στην εφημερίδα από το 1995 έως και τον Αύγουστο του 2004, τα πρώτα τέσσερα χρόνια ως εισπράκτορας και στη συνέχεια από το 1999 έως το 2005 ως σελιδοποιός, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση.

Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του Γ. Σολανάκη και καταδίκασε την Κήρυξ ΑΕ. Η εταιρεία υποχρεώθηκε να καταβάλει ως αποζημίωση στον πρώην εργαζόμενο το ποσό των 48.471 ευρώ καθώς επίσης και άλλα 1.800 ευρώ για ένα μέρος των δικαστικών εξόδων. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ο Γ. Σολανάκης απασχολούνταν με «αποδοχές που υπολείπονταν από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας», ενώ παράλληλα εργαζόταν υπερωρίες και νυχτερινά δίχως να πληρώνεται όπως όριζε η σχετική νομοθεσία.

Η πρωτόδικη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων κατέστη αμετάκλητη το 2011. Συγκεκριμένα, σε βάρος της πρωτόδικης απόφασης κατατέθηκε έφεση. Ωστόσο στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν παρέστη κανένας εκπρόσωπος, με αποτέλεσμα η δικάσιμος να ματαιωθεί. Στη συνέχεια, όπως πληροφορούμαστε, ουδέποτε κατατέθηκε κλήση επαναφοράς της συζήτησης επί της έφεσης της εταιρείας. Οπως μας ενημέρωσε κατόπιν επικοινωνίας η δικηγόρος Ευαγγελία Κεζέμπογλου, που είχε χειριστεί νομικά την υπόθεση, αυτό είχε αποτέλεσμα η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση να καταστεί αμετάκλητη αλλά ουδέποτε δόθηκαν τα χρήματα στον εργαζόμενο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter