Κύριε Φλωρίδη, ο Χαράλαμπος Αθανασίου κανονίζει σε ποιες υποθέσεις θα γίνουν εφέσεις;

Κύριε Φλωρίδη, ο Χαράλαμπος Αθανασίου κανονίζει σε ποιες υποθέσεις θα γίνουν εφέσεις;

Άμεση και ξεκάθαρη οφείλει να είναι η αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, μετά την ωμή παρέμβαση του πρώην υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος δε δίστασε παρά την πανηγυρική αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη (μετά από μήνυση που είχε καταθέσει ο ίδιος), να πει ψέματα αλλά και να προαναγγείλει ότι για την υπόθεση θα παρέμβει εισαγγελέας που θα ασκήσει έφεση για να δικαστεί ξανά από Δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Υπογραμμίζεται ότι η απόφαση του δικαστηρίου χαιρετίστηκε και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης (ECPMF).

Δείτε επίσης: Χαιρετίζει την αθώωση Βαξεβάνη το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου: Υπέροχα νέα από την Ελλάδα

Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασίου, απαξιώνοντας τον ίδιο τον θεσμό, χωρίς να σέβεται τη Δικαιοσύνη (παρότι υπήρξε ανώτατος δικαστής) όχι μόνο είπε ψέματα για την πανηγυρική αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη αλλά προανήγγειλε ότι θα ξαναγίνει η δίκη.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, έχει διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης, υπήρχε για χρόνια προβεβλημένος συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των Δικαστών και έφτασε έως τα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης, και σήμερα βουλευτής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ως εκ τούτου, έχει όλες εκείνες τις ιδιότητες που δεν του επιτρέπουν να συμπεριφέρεται δημοσίως κατ’ αυτόν τον τρόπο, στέλνοντας εμφανώς τα λάθος μηνύματα, αφήνοντας «σκιές» για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, οφείλει να προστατέψει τον θεσμό μετά την τοποθέτηση του Αθανασίου. Να βγει και να πάρει θέση ξεκάθαρα υπέρ της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών. Να απαντήσει δηλαδή στα ερωτήματα που έχουν εύλογα ανακύψει. Είναι ο Χαράλαμπος Αθανασίου αυτός που κανονίζει πότε και σε ποιες υποθέσεις θα γίνουν εφέσεις ή όχι; Παίρνει η Δικαιοσύνη εντολές από τον Χαράλαμπο Αθανασίου ή από οποιονδήποτε άλλο; Έχει ήδη κανονιστεί από τον Χαράλαμπο Αθανασίου η απροκάλυπτη παρέμβαση «δικού του» εισαγγελέα στην ξεκάθαρη, ομόφωνη ετυμηγορία των δικαστών που απάλλαξαν τον Κ. Βαξεβάνη μετά από ενδελεχέστατη ακροαματική διαδικασία 15 ημερών.

Διαβάστε επίσης: Δίκη Αθανασίου – Βαξεβάνη: Ομόφωνα αθώος για τη συκοφαντική δυσφήμιση ο Βαξεβάνης – Στον Εισαγγελέα ο Αθανασίου για παράνομη κατοχή εγγράφων

Η δικαίωση Βαξεβάνη και η επίμαχη δήλωση Αθανασίου

Αμέσως μετά την πανηγυρική αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη στη δίκη που πραγματοποιήθηκε μετά από μήνυση που είχε καταθέσει ο Αθανασίου κατηγορώντας τον εκδότη του Documento για συκοφαντική δυσφήμιση, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, επιχείρησε να θολώσει τα νερά υποστηρίζοντας ψευδώς, μέσω δήλωσής του  ότι ο Κώστας Βαξεβάνης δεν αθωώθηκε, παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο αποφάσισε ομοφώνως την αθώωσή του από την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης την οποία αντιμετώπιζε. Ο Αθανασίου υποστηρίζει ότι ο Κ. Βαξεβάνης κρίθηκε ένοχος για απλή δυσφήμηση, αλλά έπαψε τη δίωξη λόγω παραγραφής.

Ωστόσο, το ακόμη πιο ανησυχητικό και προβληματικό είναι ότι στη δήλωσή του, ο Χαρ. Αθανασίου παραδέχεται ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι Δευτεροβάθμιο δικαστήριο «θα εξετάσει εξ’ αρχής το σύνολο της όλης υπόθεσης» και θα κρίνει ότι «το αδίκημα αυτό της απλής δυσφήμησης, εν όψει του ότι τελέσθηκε δια του τύπου, δεν παραγράφεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Εφόσον όμως έφεση κατά της απόφασης μπορεί να ασκήσει μόνο ο κατηγορούμενος και ο Εισαγγελέας, προκύπτει από τη δήλωση Αθανασίου ότι ο πρώην υπουργός γνωρίζει, ή υποκρίνεται ότι γνωρίζει με σκοπό να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση, το τι θα κάνει η Εισαγγελία.
Γνωρίζει ο πρώην υπουργός τι θα κάνει ο Εισαγγελέας; Αν ναι, πώς το γνωρίζει; Εκτός αν ο Χαράλαμπος Αθανασίου μόλις ανακοίνωσε ότι… το έχει ήδη κανονίσει.

Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ήταν άλλωστε ξεκάθαρη. Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν υπήρξε συκοφαντική δυσφήμιση, για την οποία είχε ασκήσει εξ’ αρχής μήνυση ο Χαρ. Αθανασίου. Συνεπώς το δικαστήριο αποδέχτηκε ότι όλα όσα γράφτηκαν ήταν αληθή. Από την άλλη, η πιθανότητα να υπάρχει απλή δυσφήμιση, δηλαδή αρνητικοί αλλά όχι ψευδείς χαρακτηρισμοί κατά του Αθανασίου, δεν κρίθηκε από το δικαστήριο λόγω υφ’ όρον παραγραφής.

Άλλωστε και η εισαγγελέας στην αγόρευσή της είχε ξεκαθαρίσει ότι με βάση την αποδεικτική διαδικασία, ούτε απλή δυσφήμηση ούτε εξύβριση δεν στοιχειοθετείται.

Δείτε επίσης: Ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη προαναγγέλλει ο Αθανασίου μετά την πανηγυρική αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη

Documento Newsletter