Κυριάκος, το σκυλάκι για όλες τις δουλειές των ΗΠΑ

Κυριάκος, το σκυλάκι για όλες τις δουλειές των ΗΠΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΝΟΥΛΑΝΤ. Τρίτη 5 Απριλίου 2022 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

«Ο κύριος λόγος που ήρθα στην Αθήνα ήταν για να πω ευχαριστώ για όλα αυτά που κάνουμε μαζί». Η πρώτη φράση της Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, στη συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή» είναι πολύ διαφωτιστική για τις προθέσεις του κυριότερου ατλαντικού συμμάχου της Ελλάδας αλλά και για την κυβέρνηση της χώρας.

Οι ΗΠΑ τα παίρνουν όλα –στην κυριολεξία σαρώνουν– και καλά κάνουν θα έλεγε κανείς για τα αμερικανικά συμφέροντα, αλλά η Αθήνα δεν παίρνει ανταλλάγματα για τις παραχωρήσεις πέρα από ευχαριστίες και ένα χτύπημα στην πλάτη των κυβερνητικών παραγόντων για το πόσο πιστοί είναι. Η Νούλαντ έφτασε στην Αθήνα για να βγάλει από τη σακούλα της και να προσφέρει ψωμάκια, όπως έκανε το 2014 στην πλατεία Μαϊντάν στους Ουκρανούς που είχαν εξεγερθεί κατά του φιλορωσικού καθεστώτος, συνοδευόμενη από τον απερχόμενο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Η επιστροφή της κυβέρνησης στο «δόγμα Παπάγου» δεν έχει κομίσει κανένα όφελος για την Ελλάδα και οι Αμερικανοί είναι κυνικοί στην εκτίμηση της κατάστασης. Δίπλα από την ολοσέλιδη συνέντευξη της Νο2 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κυριαρχεί ο τίτλος για το πράσινο φως που άναψε η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα για την προμήθεια των F16 που διακαώς ποθούσε η τουρκική πλευρά.

Αλλά και η ίδια η Νούλαντ έχει κόψει τη φόρα της Αθήνας σε μια σειρά φιλόδοξα project και έχει βάλει τη σφραγίδα των ΗΠΑ στη ΝΑ Μεσόγειο, η οποία φυσικά και περιέχει την –κατά Μητσοτάκη– «απομονωμένη» Τουρκία.

Σταχυολογούμε:

  • Άνευ όρων και ανταλλαγμάτων παράδοση της Αθήνας στους αμερικανικούς σχεδιασμούς εκτός Βαλκανίων: «Ο ρόλος που διαδραματίζει n Ελλάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ως πάροχος ασφάλειας που βοηθάειτην Ουκρανία ήταν εξαιρετικός».
  • Για την ενέργεια: «Η επένδυση στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι κακή ιδέα». Είναι καρφί για το σχέδιο του South Stream και όσους το σχεδίασαν. Έτσι μείναμε με «τον αγωγό ΤΑΡ και τη διασύνδεση προς τη Βουλγαρία και τώρα τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη».
  • Έβαλε ταφόπλακα στον East Med και καθόρισε την ενεργειακή ατζέντα στην τριμερή: «Περισσότερο LNG, περισσότερα καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών». «Το κομμάτι από το οποίο απομακρυνόμαστε τώρα είναι αυτός ο βαρύς αγωγός στον βυθό της θάλασσας που θα είναι πολύ ακριβός και θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να κατασκευαστεί».
  • Έκλεισε το μάτι στους εφοπλιστές: «Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε το αέριο. Πρέπει, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε LNG». Ομοίως και στη ναυπηγοεπισκευή (με αμερικανική εποπτεία): «Θα τονώσετε ξανά εδώ μια vαυπηγική επιχείρηση».
  • Εξήρε την τουρκική διπλωματία των ίσων αποστάσεων: «Το γεγονός πως ο πρόεδρος Ερντογάν είχε μια αποτελεσματική σχέση με τον πρόεδρο Πούτιν και μια αποτελεσματική σχέση με τον πρόεδρο Ζελένσκι ήταν σημαντικό για να μπορέσει η Τουρκία να δημιουργήσει έναν ασφαλή χώρο για διπλωματία».
  • Για τη θέση της Τουρκίας σε σχέση με τη στάση της Ελλάδας: «Η Ελλάδα παρέχει υποστήριξη ασφάλειας στην Ουκρανία, πολύ γενναιόδωρα, πολύ γρήγορα, πολύ αποτελεσματικά, αλλά και n Άγκυρα το έχει κάνει».

Η αρχιτέκτονας της αμερικανικής εμπλοκής στην Ουκρανία μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη σχέση με την Ελλάδα και την καθοριστική συμβολή της στο μέτωπο: «Χωρίς αυτή τη σχέση θα μπορούσαμε να λάβουμε περισσότερη υποστήριξη ασφαλείας στην Ουκρανία, κυριολεκτικά εντός δύο ημερών από το αίτημα του Ζελένσκι; Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε μέρος του εξοπλισμού που είχαν οι ΗΠΑ εδώ στην Ουκρανία; Θα είχαμε την εικόνα πληροφοριών που χρειαζόμασταν για να καταλάβουμε τι επρόκειτο να κάνει ο Πούτιν και να προετοιμαστούμε για αυτό;»

Και τι πήρε η Αθήνα ως αντάλλαγμα; Ειδικά όταν σέρνεται η κατάσταση διχοτόμησης της Κύπρου έπειτα από εισβολή όπως σήμερα στην Ουκρανία. Η Βικτόρια Νούλαντ άφησε ένα ευχολόγιο υποσχέσεων στο πλαίσιο πάντα των γεωπολιτικών ενεργειακών σχεδιασμών των ΗΠΑ: «Βλέπω μια ευκαιρία για το Κυπριακό. Μιλάμε πάντα για την προσπάθεια επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας για τη διασφάλιση μιας δικοινοτικής ομοσπονδίας και, στη συνέχεια, την εκμετάλλευση της ενέργειας».

Επιτυχία! Να είσαι το pet της Ουάσιγκτον, το σκυλάκι για όλες τις δουλειές.

Documento Newsletter