Κυριάκος, ο σταρ… της ελικοπτεράδας

Ιπτάμενος και τζαμπατζής

«Με το πλοίο της γραμμής στην Τήνο ο Μητσοτάκης». Μετά βαΐων και κλάδων έσπευσαν τα φιλικά στο Μέγαρο Μαξίμου ΜΜΕ, η συντριπτική πλειονότητα δηλαδή, να διαφημίσουν την απλότητα του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τήνο, όπου επέλεξε να περάσει ένα «διήμερο ελευθερίας».

Και μπορεί ο πρωθυπουργός να επιχείρησε να παρουσιαστεί ως πολίτης που ταξιδεύει με… ταπεινά μέσα, εντούτοις ο προκλητικός τρόπος διαχείρισης του δημόσιου και ιδιωτικού βίου του δεν τον άφησε ακόμη μία φορά να… αγιάσει. Μολονότι είχε αναφερθεί ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα χρησιμοποιούσε πλοίο της γραμμής και για την επιστροφή του από την Τήνο, το documentonews.gr αποκάλυψε ότι η επάνοδός του πραγματοποιήθηκε με ιδιωτικό ελικόπτερο τύπου Airbus.

Κόστος 5.000 ευρώ

Στο εύλογο ερώτημα ποιας εταιρείας το ελικόπτερο χρησιμοποίησε –επιβιβάστηκε με ακόμη τρία άτομα–, ο πρωθυπουργός δεν έκρινε σκόπιμο να δώσει απάντηση. Επειτα από σχετική ερώτηση που δέχτηκε, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απάντησε ότι «ο πρωθυπουργός μετέβη στην Τήνο για ιδιωτική επίσκεψη με το πλοίο της γραμμής. Λόγω αλλαγής στο πρόγραμμά του μίσθωσε ιδιωτικό ελικόπτερο για την επιστροφή του στην Αθήνα, επιλέγοντας να μη μετατρέψει σε ταξί τα ελικόπτερα του στρατού».

Το πρώτο δεδομένο από την επίμαχη απάντηση –πέρα από τη μη αποκάλυψη των στοιχείων μίσθωσης του ελικοπτέρου– είναι πως μολονότι γίνεται λόγος για αλλαγή στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, αυτό φαίνεται ότι είναι ψευδές. Κι αυτό γιατί μετά την άφιξή του στην Αθήνα, το πρωί της περασμένης Δευτέρας, ο πρωθυπουργός παρευρέθηκε σε σχήμα –συμμετείχε και ο Σωτήρης Τσιόδρας– στο οποίο συζητήθηκε η εξέλιξη της πανδημίας. Το συγκεκριμένο σχήμα συνεδριάζει –υπό την παρουσία του πρωθυπουργού– σχεδόν κάθε Δευτέρα και φαντάζει απίθανο να συγκροτήθηκε εκτάκτως την περασμένη Δευτέρα.

Ως αποτέλεσμα, το επόμενο ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να επιστρέψει από την Τήνο με ελικόπτερο, πτήση που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, στοιχίζει περίπου 4-5 χιλιάδες ευρώ. Το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός μίσθωσε το συγκεκριμένο ελικόπτερο αλλά δεν δίνει στη δημοσιότητα το μισθωτήριο. Ακόμη μία φορά ο πρωθυπουργός φέρεται σαν να μην είναι δημόσιο πρόσωπο. Σαν να μην πιστεύει ότι οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Σαν να μην έχει αναπτυγμένο το αίσθημα της ενσυναίσθησης. Κάτι που είχε επιβεβαιώσει και όταν είχε κάνει αίτηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να λάβει αποζημίωση –ως πλημμυροπαθής– για καταστροφές που προκλήθηκαν σε 50 ελαιόδεντρα.

Ετσι όμως ο οποιοσδήποτε κακόπιστος θα μπορούσε να υποθέσει ότι ο πρωθυπουργός, γόνος μιας από τις πιο πλούσιες οικογένειες της χώρας, στην πραγματικότητα δεν μίσθωσε το ελικόπτερο, αλλά του παραχωρήθηκε από κάποιον επιχειρηματία. Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φορά. Εκτός βέβαια αν ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό στο να πραγματοποιεί δωρεάν ταξίδια με εναέρια μέσα που του παραχωρούν φίλοι του επιχειρηματίες για άγνωστους λόγους.

Μπορεί τα φίλια προς αυτόν ΜΜΕ να έσπευσαν να εξυμνήσουν την απλότητα του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τήνο με το πλοίο της γραμμής, ο ίδιος όμως φρόντισε πολύ γρήγορα να… τους εκθέσει επιστρέφοντας με ιδιωτικό ελικόπτερο τύπου Airbus , πτήση που στοιχίζει περίπου 4-5 χιλιάδες ευρώ. Ομως το Μαξίμου ακόμη και τώρα αρνείται να δώσει το μισθωτήριο στη δημοσιότητα

 

Αποβίβαση στο ΣΕΦ

Σύμφωνα με τα σχέδια πτήσης που έχει στην κατοχή του το Documento, το ελικόπτερο ECE35 που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός είναι της εταιρείας Airlift. Αναχώρησε από τον Ασπρόπυργο λίγο μετά τις 7 το πρωί της περασμένης Δευτέρας και στη συνέχεια έφτασε στην Τήνο, όπου πραγματοποίησε ενδιάμεση στάση. Εκεί επιβιβάστηκαν τέσσερα άτομα, εκ των οποίων τα δύο ήταν το πρωθυπουργικό ζεύγος. Στη συνέχεια το ελικόπτερο έφυγε από την Τήνο και πραγματοποίησε ενδιάμεση στάση στο ελικοδρόμιο του ΣΕΦ, όπου αποβιβάστηκαν τα τέσσερα άτομα και έπειτα το ελικόπτερο επέστρεψε στον Ασπρόπυργο, στη βάση της εταιρείας.
Σύμφωνα με το ιστορικό της επικοινωνίας του πύργου ελέγχου με τον πιλότο του ελικοπτέρου –δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα greekhelicopters.gr–, η ελέγκτρια ρωτάει: «Θα πάτε στο ελικοδρόμιο της Τήνου;». Στις 8.32 η ελέγκτρια ακούγεται να επικοινωνεί πάλι με τον πιλότο και να λέει: «Σε δέκα λεπτά στο έδαφος στο ΣΕΦ. Τι εννοείτε με την απογείωση μετά, δεν κατάλαβα. Α, θα με καλέσετε στο ΣΕΦ πριν την απογείωση, ευχαριστώ».

«Δεν σου έκατσε…»

Το Documento επικοινώνησε με έναν αυτόπτη μάρτυρα –τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας–, ο οποίος δήλωσε ότι «πηγαίνοντας το πρωί της περασμένης Δευτέρας προς την πόλη της Τήνου είδα ένα ελικόπτερο να πλησιάζει το ελικοδρόμιο. Φτάνοντας στο ελικοδρόμιο είδα το ελικόπτερο που είχε προσγειωθεί κι εκείνη την ώρα εμφανίστηκαν τρία αυτοκίνητα. Δύο τζιπ με φιμέ τζάμια κι ένα συμβατικό αυτοκίνητο το οποίο είχε από πίσω, σε ειδική θήκη, δύο ποδήλατα.

Γνωρίζαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν στο νησί, έτρωγε στις ταβέρνες του νησιού μας, δεν ήταν κάτι κρυφό. Σταμάτησα κι εγώ και χάζευα. Βγήκε μαζί με τη σύζυγό του από το ένα τζιπ. Φορούσε τζόκεϊ και τζιν παντελόνι και μάσκα. Χαιρέτησε τους κυβερνήτες του ελικοπτέρου. Δεν πρόσεξα αν ήταν άλλοι μαζί τους».
Τότε όμως «εμφανίστηκε ένας τύπος με κοστούμι, μαζί με έναν ακόμη. Ημουν έτοιμος να φύγω, δεν είδα την επιβίβαση του πρωθυπουργού στο ελικόπτερο. Μου είπε επιτακτικά να κάνω στην άκρη, να βγω από το αυτοκίνητο και να του δώσω το κινητό μου τηλέφωνο. Δεν ήθελα να μπλέξω και του το έδωσα αδιαμαρτύρητα. Το άνοιξε, είδε κάποιες φωτογραφίες, δεν βρήκε προφανώς τίποτε γιατί δεν είχα τραβήξει τίποτε. Γυρίζει και μου λέει “δεν σου έκατσε μάλλον”. Τον ρώτησα τι εννοεί και μου απάντησε: “Η φωτογραφία του πρωθυπουργού”. Το ελικόπτερο έγραφε πάνω Airbus και ήταν λευκό ή ανοικτό γκρι. Το χαρακτηριστικό του ήταν ότι ο πίσω έλικας ήταν κλειστού τύπου. Σαν ανεμιστήρας δηλαδή. Και είχε σκούρα τζάμια».

Το αεροταξί των καναλαρχών

Το Documento επικοινώνησε με την Airlift προκειμένου να μας απαντηθεί πόσο στοίχισε το ταξίδι του πρωθυπουργού, αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση. Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας Airlift, ιδιοκτήτριας του συγκεκριμένου ελικοπτέρου. Πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Νίκος Ντάβαρης, ο οποίος είναι επίσης ιδιοκτήτης μαζί με τον Πάνο Κυριακόπουλο της κυπριακής εταιρείας Visbia Media Productions Limited. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι μέτοχος κατά 51,36% της εταιρείας Νέα Τηλεόραση ΑΕ, η οποία κατέχει το Star Channel.

Πρόκειται για στοιχείο που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα αναφορικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί ελικόπτερο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην ελληνική τηλεόραση. Οπως έχει αποκαλύψει το Documento, το πρωί της 12ης Αυγούστου 2018 το ελικόπτερο του ισχυρού άνδρα του Ant1 Θοδωρή Κυριακού έφυγε από το Πόρτο Χέλι με προορισμό τα Χανιά, όπου παρέλαβε τη Μαρέβα Μητσοτάκη και τη μετέφερε στη βίλα του Θ. Κυριακού στο Πόρτο Χέλι.

Λίγες ώρες μετά, το μεσημέρι της Κυριακής, το ελικόπτερο επέστρεψε στα Χανιά, όπου παρέλαβε τον Κυρ. Μητσοτάκη και ακόμη έναν επιβάτη, ο οποίος στα σχέδια πτήσης αναφερόταν ως MPAHALAKIS I, με προορισμό επίσης τη βίλα του Θ. Κυριακού στο Πόρτο Χέλι. Η παρέα των τριών φιλοξενήθηκε στη βίλα του Θ. Κυριακού για ένα και μόνο βράδυ. Οπως προέκυπτε από το σχέδιο πτήσης, το ελικόπτερο αναχώρησε την επομένη, 13 Αυγούστου 2018, από το Πόρτο Χέλι για τα Χανιά.

Οπως τότε, έτσι και τώρα που αποκαλύπτεται ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί τα ελικόπτερα ισχυρών ανδρών των ελληνικών media σαν… ταξί, ο πρωθυπουργός δεν αισθάνεται την ανάγκη να λογοδοτήσει. Σαν να είναι αυτονόητο ότι μπορεί να διατηρεί τέτοιου είδους σχέσεις με τους ιδιοκτήτες των Μέσων που έχουν χρηματοδοτηθεί αφειδώς μέσω της λίστας Πέτσα και τα οποία στηρίζουν απροκάλυπτα, ακόμη και αποκρύπτοντας μη αρεστές ειδήσεις, την κυβερνητική γραμμή.

Μίσθωση αλά Siemens;

Εξίσου ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι εάν ο πρωθυπουργός υπό το βάρος και των νέων σημερινών αποκαλύψεων αναγκαστεί το αμέσως προσεχές διάστημα να δημοσιοποιήσει το επίμαχο μισθωτήριο. Ή εάν –εφόσον δεν έχει υπάρξει τέτοια μίσθωση– αναγκαστεί να εξοφλήσει ετεροχρονισμένα το κόστος του ταξιδιού. Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που πράττει κάτι τέτοιο.

Οπως έχει καταθέσει στο δικαστήριο η Αικατερίνη Τσακάλου, γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens είχε 356 καταγραμμένες συνομιλίες με την οικογένεια Μητσοτάκη. Στην κατάθεσή της η Αικ. Τσακάλου είχε αναφερθεί και στις «δωρεές» της εταιρείας (οικιακός εξοπλισμός, τηλεφωνικά κέντρα κ.ά.) στον Κυρ. Μητσοτάκη και στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Ο σημερινός πρωθυπουργός αναγκάστηκε τελικά υπό το βάρος του τεράστιου θορύβου που ξέσπασε τότε από την αποκάλυψη του σκανδάλου να πληρώσει το κόστος του τηλεφωνικού κέντρου.

Οπως χαρακτηριστικά είχε καταθέσει η Αικ. Τσακάλου: «Μου είχε παραγγείλει (σ.σ.: ο Χριστοφοράκος) τηλεφωνικά κέντρα για τον εξοπλισμό δύο πολιτικών γραφείων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, νομίζω ότι η κάλυψη της δαπάνης ξεπερνούσε το επιτρεπόμενο όριο. Μου είχε πει ο Χριστοφοράκος να βρω τρόπο να καλυφθούν από την εταιρεία, αλλά εγώ δεν είχα κανέναν μαγικό τρόπο. Υπήρξε μεγάλη χρονοτριβή, έγινε φασαρία στον Τύπο και τελικά τα κάλυψε ο κ. Μητσοτάκης». Μάλιστα, βάσει εσωτερικής αλληλογραφίας της Siemens, την οποία είχε δημοσιεύσει το περιοδικό Hot Doc, προέκυπτε αίτημα από τον Μιχ. Χριστοφοράκο για τη δωρεά του εξοπλισμού –συνολικής αξίας περίπου 160.000 ευρώ– στον Κυρ. Μητσοτάκη, απλώς αυτό απορρίφθηκε από την ηγεσία της εταιρείας. Λίγο καιρό μετά ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να αποπληρώσει το επίμαχο κόστος.

4-5.000
ευρώ είναι το κόστος μιας πτήσης με ελικόπτερο σαν αυτή με την οποία επέστρεψε το πρωθυπουργικό ζεύγος από
την Τήνο

 

ΛΕΖΑΝΤΑ
01, 02 Μπορεί τα φίλια προς αυτόν ΜΜΕ να έσπευσαν να εξυμνήσουν την απλότητα του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τήνο με το πλοίο της γραμμής, ο ίδιος όμως φρόντισε πολύ γρήγορα να… τους εκθέσει επιστρέφοντας με ιδιωτικό ελικόπτερο τύπου Airbus (03), πτήση που στοιχίζει περίπου 4-5 χιλιάδες ευρώ. Ομως το Μαξίμου ακόμη και τώρα αρνείται να δώσει το μισθωτήριο στη δημοσιότητα
04, 05 Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης, το ελικόπτερο αναχώρησε από τον Ασπρόπυργο λίγο μετά τις 7 το πρωί της περασμένης Δευτέρας και στη συνέχεια έφτασε στην Τήνο όπου πραγματοποίησε ενδιάμεση στάση. Εκεί επιβιβάστηκαν τέσσερα άτομα, εκ των οποίων τα δύο ήταν το πρωθυπουργικό ζεύγος. Στη συνέχεια το ελικόπτερο έφυγε από την Τήνο και πραγματοποίησε ενδιάμεση στάση στο ελικοδρόμιο του ΣΕΦ, όπου αποβιβάστηκαν τα τέσσερα άτομα και έπειτα το ελικόπτερο επέστρεψε στον Ασπρόπυργο, στη βάση της εταιρείας

Στρατιωτικό ελικόπτερο για να δει Λιγνάδη

Η αγάπη του Κυρ. Μητσοτάκη όμως για τα εναέρια μέσα δεν κρύβεται. Ακόμη χειρότερα, δεν κρύβεται η καθεστωτική του αντίληψη για το πώς δύναται να αξιοποιεί δημόσια ευεργετήματα χωρίς να λογοδοτεί. Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου ο πρωθυπουργός μετέβη με πτήση της γραμμής στην Αντίπαρο, όπου φωτογραφήθηκε με τον Τομ Χανκς και τη σύζυγό του με… τα ελληνικά διαβατήρια στο χέρι. Μετέπειτα ο πρωθυπουργός μαζί με τη Μαρ. Μητσοτάκη μετέβησαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Επίδαυρο.

Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης, το ελικόπτερο αναχώρησε από τον Ασπρόπυργο λίγο μετά τις 7 το πρωί της περασμένης Δευτέρας και στη συνέχεια έφτασε στην Τήνο όπου πραγματοποίησε ενδιάμεση στάση. Εκεί επιβιβάστηκαν τέσσερα άτομα, εκ των οποίων τα δύο ήταν το πρωθυπουργικό ζεύγος. Στη συνέχεια το ελικόπτερο έφυγε από την Τήνο και πραγματοποίησε ενδιάμεση στάση στο ελικοδρόμιο του ΣΕΦ, όπου αποβιβάστηκαν τα τέσσερα άτομα και έπειτα το ελικόπτερο επέστρεψε στον Ασπρόπυργο, στη βάση της εταιρείας

 

Χρησιμοποιήθηκε στρατιωτικό ελικόπτερο –εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης– επειδή ο πρωθυπουργός ήθελε να παρακολουθήσει την παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου, την οποία σκηνοθέτησε ο κατηγορούμενος πλέον για βιασμό κατ’ εξακολούθηση Δημήτρης Λιγνάδης, εκλεκτός της Λίνας Μενδώνη. Βέβαια, η Αριστ. Πελώνη, με αφορμή το τελευταίο ταξίδι του Κυρ. Μητσοτάκη, είπε ότι ο πρωθυπουργός μίσθωσε ελικόπτερο «για να μη μετατρέψει σε ταξί τα ελικόπτερα του στρατού»…

Με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Τον Νοέμβριο του 2019 ο Κυρ. Μητσοτάκης ταξίδεψε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και από εκεί πέταξε με τη σύζυγό του για Βοστώνη προκειμένου να συναντήσουν τον γιο τους Κωνσταντίνο. Κυριάκος και Μαρ. Μητσοτάκη ταξίδεψαν από τη Νέα Υόρκη προς τη Βοστώνη με εμπορική πτήση, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, το πρωθυπουργικό Gulfstream V τους ακολούθησε. Ετσι, το πρωθυπουργικό ζεύγος επέστρεψε στην Ελλάδα απευθείας από τη Βοστώνη με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο, το οποίο ενδιαμέσως είχε μεταβεί από τη Νέα Υόρκη στη Βοστώνη. Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι μετά τις πρώτες πληροφορίες που ήθελαν το ζεύγος να ταξιδεύει για αναψυχή με το Gulfstream V, το Μαξίμου είχε επιχειρήσει να διαψεύσει την είδηση.