Στο Αγιο Ορος ο Μητσοτάκης για να «θάψει» τη Νίκη, ενώ στoχεύει και στους ακροδεξιούς που εκτιμά ότι στήριξαν την Πλεύση
Η προαναγγελθείσα επίσκεψη του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αγιο Ορος μαρτυρά το γεγονός ότι η νίκη της 21ης Μαΐου αντιμετωπίζεται ως κάτι ρευστό. Ενόψει της νέας εκλογικής μάχης, στο Μοσχάτο αντιλαμβάνονται πως πράγματι οι κάλπες είναι άδειες, ο πολιτικός χρόνος πολύς και η ικανοποίηση έδωσε γρήγορα τη θέση της στην αγωνία και στον προβληματισμό. Το «προσκύνημα» στις μονές που έδωσαν γραμμή… Νίκης θεωρήθηκε η καλύτερη λύση για το επιτελείο του απερχόμενου πρωθυπουργού, αφού νωρίτερα είχε προωθηθεί ακόμη και η λύση ειδικού απεσταλμένου για την εξασφάλιση της εύνοιάς τους.
Αλλωστε το κόμμα που παραλίγο να μπει στη Βουλή θεωρείται πως έχει αντλήσει ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία, οι οποίες μάλιστα θα μπορούσαν να επιστρέψουν, εξού και το βάρος πέφτει εκεί. Διόλου τυχαία, οι μικροκομματικές μεθοδεύσεις επηρέασαν ακόμη και τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπου έπειτα από έντονο παρασκήνιο επιβλήθηκε ως υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας ο Αλκιβιάδης Στεφανής, που όλο το προηγούμενο διάστημα δρούσε ως «ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Αγίου Ορους και ακριτικών περιοχών».
Η Νίκη αποτελεί μαζί με το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου τους πρώτους τη τάξει στόχους, κυρίως για την επιρροή που ασκούν στο τελικό όριο της αυτοδυναμίας. Η διαφορά μιας πεντακομματικής από μια επτακομματική Βουλή –οκτακομματική εάν μπει και το ΜέΡΑ25– είναι περισσότερες από δέκα έδρες, που αφαιρούνται από το μπόνους εδρών που θα εξασφαλίσουν οι «γαλάζιοι» σε περίπτωση πρωτιάς. Αν για το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη δεν υπάρχει προοπτική διεμβολισμού προς όφελος της Νέας Δημοκρατίας για την άντληση ψηφοφόρων, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας θεωρούνται το ακριβώς αντίθετο.
Oι «μακεδονομάχοι» και τα λοιπά ακροδεξιά ρεύματα στα δύο κόμματα αποτελούν ξεκάθαρο πόλο έλξης για τους «γαλάζιους». Στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αντιλαμβάνονται πως ο «μπαμπούλας» της προοδευτικής διακυβέρνησης εξαϋλώθηκε με τη διαφορά που εξασφάλισαν την περασμένη Κυριακή, συνεπώς αναμένουν ένα κύμα φυγής ψηφοφόρων με καταβολές στο ΠΑΣΟΚ, προς το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.
Μια τέτοια εξέλιξη απειλεί σοβαρά τον εκλογικό σχεδιασμό, αφού ακόμη και με τα σημερινά ποσοστά τους ο στόχος της αυτοδυναμίας παραμένει αμφίβολος. Γι’ αυτό και τα δύο κόμματα που ενισχύθηκαν εν πολλοίς από ακροδεξιές ψήφους θα βρεθούν στο στόχαστρο τόσο των κομματικών στελεχών όσο και των μιντιακών βραχιόνων του κόμματος, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις.
Προσευχή… μην τους πάρουν είδηση
Την ίδια ώρα η αλαζονεία που πρώτος ο Αδωνης Γεωργιάδης εκδήλωσε με τη διακήρυξη για τους 180 βουλευτές και την αλλαγή του συντάγματος αποκλειστικά με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το δημόσιο ράπισμα του Κυρ. Μητσοτάκη προς τον αντιπρόεδρό του ήταν απολύτως αναμενόμενο, αφού ο τελευταίος έριξε λάδι στη φωτιά που έτσι κι αλλιώς καίει κάτω από το εκλογικό ποσοστό των «γαλάζιων».
Στο Μοσχάτο εκτιμούν ότι δηλώσεις όπως του Αδ. Γεωργιάδη πυροδοτούν τα ανακλαστικά δημοκρατικών ψηφοφόρων και όχι μόνο από τη δεξαμενή των πασοκογενών. Ο φόβος πως ο Κυριάκος θα είναι ανεξέλεγκτος αγγίζει ακόμη και ψηφοφόρους των «γαλάζιων» – και όχι άδικα. Από τη μονοκομματική αναθεώρηση του συντάγματος και τους κινδύνους που εγκυμονεί κάτι τέτοιο για την υγεία, την παιδεία, τα δημόσια αγαθά όπως το νερό, έως την απόλυτη ισοπέδωση των θεσμών της χώρας, μεταξύ των οποίων Δικαιοσύνη και ανεξάρτητες αρχές.
Η… καθησυχαστική δήλωση που έσπευσε να κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης πως «είναι αδύνατον η ΝΔ να πάρει 180 έδρες, ειδικά αν μπουν περισσότερα κόμματα στη Βουλή» είναι πρωτοφανής για πολιτικό αρχηγό που στοχεύει στην εξουσία, είναι όμως αποκαλυπτική της τακτικής του. Προφανώς και ο ίδιος επιθυμεί διακαώς τέτοια παντοδυναμία, όμως αντιλαμβάνεται πόσο επικίνδυνο είναι για τον ίδιο τον στόχο της αυτοδυναμίας να γίνεται αυτή η συζήτηση προεκλογικά.
Φόβος και… παρακολούθηση εντός των τειχών
Την αντιφατική κατάσταση που επικρατεί εντός της Νέας Δημοκρατίας μετά την εκλογική νίκη ομολόγησε πάντως και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Πολλοί που ήδη έχουν εκλεγεί βουλευτές πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρχει ένας πολύ αυστηρός μηχανισμός παρακολούθησης της πολιτικής τους δραστηριότητας στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου» δήλωσε στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση. Η αναφορά του –εκτός των μειδιαμάτων που προκαλεί καθώς προέρχεται από το στόμα ενός πρωθυπουργού που βαρύνεται με το σκάνδαλο των υποκλοπών– σκιαγραφεί την ισορροπία του τρόμου ανάμεσα στους «γαλάζιους» και ειδικά σε όσους δεν βρίσκονται στον σχεδιασμό του «κόμματος Μητσοτάκη» ή θεωρούνται απειλές για τον ίδιο.
Θα πρέπει βέβαια να υπογραμμιστεί πως εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις βουλευτών που έβγαλαν την προεκλογική περίοδο στον… αυτόματο και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να κινητοποιούνται ιδιαίτερα για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας στοχεύει κυρίως στη δημιουργία άλλοθι για τις καρατομήσεις που ετοιμάζει, φανερές ή άτυπες. Εχει ήδη γραφτεί πως Αντώνης Σαμαράς, Νίκος Δένδιας και Αδ. Γεωργιάδης βρίσκονται στο στόχαστρό του, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους βουλευτές που θεωρούνται «δορυφόροι» τους.