Ευρωκατεδάφιση του «φιλελεύθερου» Μητσοτάκη μετά την υπερψήφιση ψηφίσματος-χαστούκι την περασμένη Τετάρτη από την oλομέλεια
Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την κρίσιμη συνεδρίαση της ολομέλειας της Ευρωβουλής που υπερψήφισε το ψήφισμα-χαστούκι για το τραγικό επίπεδο του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Παρά τις παρασκηνιακές ενέργειες της ΝΔ ώστε να εμποδίσει την υπερψήφιση, το Eυρωκοινοβούλιο υιοθέτησε τελικά το κείμενο με το οποίο καταδικάζεται με τον πλέον ηχηρό τρόπο η αυταρχική κυβέρνηση Μητσοτάκη σε πολλαπλά επίπεδα.
Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, αποτελεί ισχυρό χτύπημα στη διεθνή εικόνα του φιλελεύθερου ηγέτη που προσπαθεί απεγνωσμένα να καλλιεργήσει ο πρωθυπουργός.
Δείτε επίσης: Ευρωκοινοβούλιο: Υποκλοπές, Τέμπη, αστυνομική βία και ελευθερία του Τύπου στο ψήφισμα κόλαφο για τον Μητσοτάκη
Τι αναφέρει το ψήφισμα
Πρόκειται για διεθνή διασυρμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του πρωθυπουργού προσωπικά, ο οποίος κατατάσσεται πλέον στη λίστα των αυταρχικών ηγετών που περιορίζουν τη δημοκρατία. Μάλιστα, το κείμενο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίσει την παραβίαση των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα ακόμη και με οικονομικά μέτρα σχετικά με τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Δεν μπορεί μάλιστα κανείς να αποφύγει τον παραλληλισμό του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου –όχι κατά της Ελλάδας αλλά ξεκάθαρα κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη– με το χαστούκι του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της ελληνικής χούντας πάνω από μισό αιώνα πριν.
Δείτε επίσης: Άρειος Πάγος: Συγκαλούν ολομέλεια για το ψήφισμα «καταπέλτη» του Ευρωκοινοβουλίου με σκοπό να το αντικρούσουν
Σύμφωνα, λοιπόν, με το ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο:
Καταδικάζει τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, τις απειλές, τις καταχρηστικές μηνύσεις και αγωγές, τον εκφοβισμό δικαστικών (κατονομάζονται η Ελένη Τουλουπάκη για την υπόθεση Νοvartis και ο Χρήστος Ράμμος της ΑΔΑΕ για το σκάνδαλο υποκλοπών), καθώς και την έλλειψη προόδου στην έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.
Εκφράζει ανησυχίες για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών και τη διανομή των κρατικών επιδοτήσεων.
Ειδικά για το σκάνδαλο των υποκλοπών καταδικάζει τις τηλεφωνικές υποκλοπές πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων ευρωβουλευτών, ζητεί να απομακρυνθεί η ΕΥΠ από τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού και εκφράζει ανησυχίες για πολιτική πίεση, εκφοβισμό και παρενόχληση αξιωματούχων που ελέγχουν την κυβέρνηση.
Αναφέρεται ακόμη στο μεγάλο ζήτημα της άσκησης υπερβολικής αστυνομικής βίας, στη σύνδεση της αστυνομίας με το οργανωμένο έγκλημα και την κακομεταχείριση μεταναστών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ναυάγιο της Πύλου. Τέλος, αναφέρεται και στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη καταγγέλλοντας την έλλειψη πολιτικής αμεροληψίας στην κοινοβουλευτική έρευνα.
Εχθροί της Ελλάδας
Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη ακολούθησε τη θλιβερή πεπατημένη της συκοφαντίας όλων εκείνων που της ασκούν κριτική χαρακτηρίζοντάς τους σχεδόν «εχθρούς της Ελλάδας», δείχνοντας ξεκάθαρα την έλλειψη ψυχραιμίας που επικρατεί πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «πολιτικό παιχνίδι κατά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του ισχυρότερου κόμματος εντός αυτού, της ΝΔ». Σε μια προσπάθεια να προβάλει ως υπεύθυνους για οποιαδήποτε πιθανή συνέπεια όχι τα κυβερνητικά στελέχη που καταπατούν το κράτος δικαίου αλλά την αντιπολίτευση ανέφερε ότι «είναι, πάντως, λυπηρό ότι ανάμεσα στους ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν το συγκεκριμένο αίτημα υπάρχουν και Ελληνες ευρωβουλευτές, πολλώ μάλλον όταν αυτό εισηγείται τη διακοπή ή ακόμη και την αναστολή της χρηματοδότησης της χώρας».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως η «ανθρωπογεωγραφία» των ευρωβουλευτών που με τον έναν τρόπο ή τον άλλο έβαλαν «πλάτη» στον Κυρ. Μητσοτάκη παρά το γεγονός ότι εκφράζουν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Εξαιρώντας την περίπτωση του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, που απουσίαζε λόγω Covid-19, καθώς και του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος επίσης είχε δηλώσει ότι είχε προγραμματισμένο ιατρικό ραντεβού, δεν ήταν λίγοι οι Ελληνες ευρωβουλευτές που δεν στήριξαν το ψήφισμα.
Κατά του ψηφίσματος τάχθηκε ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μανώλης Φράγκος, με το κόμμα του να λέει ότι συμφωνεί σε γενικές γραμμές αλλά δεν αποδέχεται την ευρεία χρήση της λέξης «μειονότητες» καθώς, όπως λέει, το καθιστά «εθνικά επικίνδυνο».
Δηλώνοντας «παρών» επιχείρησε να ελιχθεί και το ΚΚΕ. Θεωρητικοποιώντας τις διαφωνίες του σε μια εκτενή ανακοίνωση, το ΚΚΕ δήλωσε ότι οι ευρωβουλευτές του Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος ψήφισαν «παρών» υποστηρίζοντας ότι το ψήφισμα «ξεπλένει την κυβέρνηση της ΝΔ» και ότι οι όποιες επισημάνσεις «γίνονται από τη σκοπιά των δήθεν “αξιών” της ΕΕ».
Κατά του ψηφίσματος τάχθηκε και η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και κατηγορούμενη στην υπόθεση του Qatar-gate Εύα Καϊλή, «κλείνοντας το μάτι» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Από την άλλη πλευρά, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην ψηφοφορία δεν παρέστη ο ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκε στα αγροτικά μπλόκα. Δεν είναι ακόμη σαφές αν η απουσία του από την ψηφοφορία αναδεικνύει ρήγματα εντός της κυβερνητικής παράταξης.
Κατονομάζονται οι κυβερνητικές επιθέσεις στο Documento
Το επίμαχο ψήφισμα περιέχει και ξεκάθαρη αναφορά στην προσπάθεια στραγγαλισμού εναντίον του Documento. Συγκεκριμένα αναφέρει στο σημείο ΙΣΤ: «λαμβάνοντας υπόψη ότι, τον Δεκέμβριο του 2023, οι φορολογικές αρχές επέβαλαν υπέρογκο πρόστιμο ύψους 435.000 ευρώ στην εβδομαδιαία εφημερίδα Documento· λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης καταδίκασε το μέτρο αυτό και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στις 7 Δεκεμβρίου 2023».
Μάλιστα, στο ψήφισμα-κόλαφο για τον Κυρ. Μητσοτάκη υπάρχουν και άλλες αναφορές σε ζητήματα που αφορούν την εφημερίδα, όπως η λίστα Πέτσα, από την οποία είχε εξαιρεθεί μόνο το Documento, αλλά και οι επιθέσεις με μαζικές καταχρηστικές αγωγές SLAPPs κατά ΜΜΕ.
Διαβάστε επίσης: Ευρωκοινοβούλιο: Υποκλοπές, Τέμπη, αστυνομική βία και ελευθερία του Τύπου στο ψήφισμα κόλαφο για τον Μητσοτάκη