Η οικογένεια Μητσοτάκη ήταν στην ουσία από την πρώτη στιγμή ειλικρινής στις θέσεις της για την (πρώην) Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τα τότε «Σκόπια» και σήμερα «Βόρεια Μακεδονία».
Στις 13 Φεβρουαρίου του ’93 ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πατέρας του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δήλωνε με ευκαιρία τη διαιτησία για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ:
«Μετά από ένα χρόνο, πολύ περισσότερο μετά από δέκα χρόνια, κανείς δεν θα θυμάται αυτή την κουβέντα. Σαρανταπέντε χρόνια δεν την είχαμε ανακινήσει αυτή την συζήτηση. Σαρανταπέντε χρόνια δεν μας ενοχλούσε αυτό το όνομα. Θα το έχουμε ξεχάσει. Η ουσία μας ενδιαφέρει. Και αυτή η Δημοκρατία πρέπει να στηριχθεί στην Ελλάδα. Πρέπει να την στηρίξουμε να υπάρχει και να την προσεγγίσουμε να πλησιάσει προς εμάς».
Αυτή ήταν η αρχική γραμμή και αντιμετώπιση της οικογένειας και παρέμεινε πάντα η ίδια, άλλοτε επιμελώς κρυμμένη λόγω των εξελίξεων, άλλοτε σαφώς εκπεφρασμένη.
Και δεν ήταν καθόλου τυχαίο, όταν εν τη ρύμη του λόγου της, στη Βουλή, η Ντόρα Μπακογιάννη -κατά τη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών- αποκάλεσε τους γείτονες «Μακεδόνες».
«Δεν θέλαμε με κανένα τρόπο να δώσουμε εθνότητα και γλώσσα στους Μακεδόνες» είχε αναφέρει συγκεκριμένα η πρώην υπουργός Εξωτερικών.
Και η θέση αυτή της οικογένειας δεν άλλαξε ούτε και σήμερα, όταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε την Πέμπτη 13/5/21 από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, την «πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μέρος της ενταξιακής διαδικασίας».
Γιατί ή η Συμφωνία είναι κακή, οπότε η καλή εφαρμογή της θα παράξει κακό, ή είναι καλή και η σωστή εφαρμογή της θα παράξει καλό αποτέλεσμα.
Και τα δύο δεν μπορούν να ισχύουν!
Και τι καλύτερο για έναν πρωθυπουργό της Ελλάδας από το να βλέπει να έχει εκτοπιστεί η Τουρκία και να ακούει από τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, το ότι αποτελεί τιμή το ότι η ελληνική αεροπορία φυλάει τη γειτονική χώρα;
Είναι ο ίδιος πρωθυπουργός που μιλάει συχνά με τον Ζάεφ στο τηλέφωνο, στέλνει ιατρική βοήθεια στη γειτονική χώρα αλλά αρνείται να πει το όνομά της στο Twitter γιατί χρωστάει την καρέκλα του στο Μέγαρο Μαξίμου στους ακροδεξιούς και πολέμιους της συμφωνίας.
Την ώρα που δεν φέρνει στη Βουλή την επικύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία γιατί φοβάται μια χούφτα ακροδεξιών, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της, Ζόραν Ζάεφ, σκιαγραφεί τις σχέσεις των δύο χωρών και την ελληνική επιχειρηματικότητα που διαπρέπει στη γειτονική χώρα.
Αναφέρει λοιπόν ο Ζάεφ:
- Είμαστε στο τελικό στάδιο των επαφών με τα Ελληνικά Πετρέλαια για τη λειτουργία του αγωγού πετρελαίου. (…) Θα δοθεί η ευκαιρία στα Ελληνικά Πετρέλαια να διοχετεύσουν επίσης πετρέλαιο στη Σερβία, στο Κόσοβο και στην ευρύτερη περιοχή.
- Όπως γνωρίζετε πιθανότατα θα υπογραφεί Μνημόνιο με τον Όμιλο Κοπελούζου. Η χώρα μας θα επενδύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ενεργειακά project στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς. Είναι τεράστια ευκαιρία και μεγάλη τιμή. Ξ
- Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως είμαστε στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με τον Όμιλο Μυτιληναίος για τη μονάδα παραγωγής που χρησιμοποιεί αέριο στα Σκόπια, την πρωτεύουσά μας. Η ΔΕΗ είναι ένα από τους βασικούς συμμετέχοντες σε αυτό το μεγάλο έργο, ύψους 700 εκατ. ευρώ, ένα έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ενεργειακό μείγμα της ευρύτερης περιοχής.
- Μια ακόμη μεγάλη επιχείρηση θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Πανευρωπαϊκού Διαδρόµου VIII, ενός ευρωπαϊκού άξονα που θα ενώνει Ιταλία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Τουρκία. Αυτό είναι θετικό για την επιχειρηματικότητα στην ευρύτερη περιοχή, είναι το μεγαλύτερο έργο και υπάρχει περιθώριο για πολλές επενδύσεις.
Αλήθεια, πιστεύει κανείς λογικός άνθρωπος πλέον πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν κακή, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αντίθετος; Έχει κανείς καμία αμφιβολία πως χρησιμοποίησε την πατριδοκαπηλία για να φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και τώρα είναι δέσμιος του λαϊκισμού του που έρχεται σε αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντα;