Κυριάκος Μητσοτάκης: Το προσφυγικό-μεταναστευτικό χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το προσφυγικό-μεταναστευτικό χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση

«Είναι ώρα, η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να περάσει από τα λόγια στα έργα και να μεταφραστεί σε χειροπιαστή αλληλεγγύη», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό κατά την υποδοχή του προέδρου της Κομισιόν, Σαρλ Μισέλ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα στη Λέσβο είπε ότι «το συμπέρασμα είναι ότι χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση. Σ’ αυτό έχουμε συμφωνήσει και με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τον πρόεδρο του Συμβουλίου. Άλλωστε θα βρεθεί ο Charles Michel σε λίγες ώρες στη Λέσβο να δει από κοντά την κατάσταση».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε βέβαια να αποδώσει τις ευθύνες στους πρόσφυγες: «Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία δυσάρεστα συμβάντα στη Μόρια ξεκίνησαν όταν κάποιοι μετανάστες αρνήθηκαν να ελεγχθούν μετά την εμφάνιση κάποιων πρώτων κρουσμάτων κορονοϊού…». Πρόσθεσε ότι τα γεγονότα στην Μόρια δείχνουν «πώς μπορεί κάποιοι να μετατρέπουν το νόμιμο δικαίωμα στο άσυλο σε επικίνδυνη ασυλία στην παρανομία».

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις είπε ότι «η φύλαξη των συνόρων, αυστηρή, θα συνεχιστεί από την οργανωμένη πολιτεία. Και στον Έβρο αλλά και στη θάλασσα…Όμως, κάποια στιγμή, όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και σήμερα, πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα: Διότι η Ελλάδα σηκώνει ένα δυσβάσταχτο βάρος του κοινού μας προβλήματος…Και η διαχείριση μιας τέτοιας πρόκλησης δεν μπορεί να επαφίεται μόνο σε χώρες πρώτης υποδοχής, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Χρειάζεται μία νέα πολιτική μετανάστευσης, ταυτοποίησης, παροχής ασύλου, μετεγκαταστάσεων, επιστροφών. Και γι’ αυτό και περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κοινό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Η κυρία von der Leyen μας ενημέρωσε ότι αυτές θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 23 Σεπτεμβρίου, σε λίγες μέρες από τώρα».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο νέο κέντρο που δημιουργείται στην Λέσβο: «Θέση της Ελλάδας είναι ότι η Μόρια ανήκει πια στο παρελθόν και ότι πρέπει να περάσουμε από τη Μόρια στην ίδρυση και τη λειτουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε άλλη περιοχή, όπως ήδη έχουμε αρχίσει και κάνουμε. Μία νέα δομή στην οποία πρέπει να κυματίζουν μαζί η ευρωπαϊκή και η ελληνική σημαία. Να γίνει πράξη, δηλαδή, η ευρωπαϊκή συνευθύνη όχι μόνο στην κατασκευή του αλλά και στη λειτουργία του. Με βάση τις αρχές του κοινού πολιτισμού μας και του Κράτους Δικαίου».

Documento Newsletter