Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα σκουπίδια είναι χρυσός για τους ιδιώτες

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα σκουπίδια είναι χρυσός για τους ιδιώτες

Τα σκουπίδια είναι χρυσός θα μπορούσε να είναι το συμπέρασμα από την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο στην ώρα του πρωθυπουργού.

Είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός: «Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα! Είναι πρώτες ύλες, είναι δευτερογενή προϊόντα, είναι δευτερογενή καύσιμα”.Η κυβέρνηση προκρίνει την χρυσοφόρα σε κάθε περίπτωση για τον ιδιωτικό τομέα διαχείριση των απορριμάτων μέσω των συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης: “Για εμάς η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μπορούμε να υλοποιούμε όχι απλά έργα κατασκευαστικά, αλλά ενδεχομένως να παρέχουμε και υπηρεσίες, κάτι το οποίο αφορά, παραδείγματος χάρη -βλέπω εδώ δίπλα μου και τον Υπουργό Υγείας- και τον τομέα της Υγείας. Το κράτος μπορεί κάλλιστα σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένο, αντί να αγοράζει μηχανήματα και να επενδύει σε υποδομές, να αγοράζει υπηρεσίες μέσω μακροχρόνιων συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, παραδείγματος χάρη σε διαγνωστικές εξετάσεις. Άρα για εμάς αυτή είναι μία πολιτική την οποία σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε. Κάνουμε την αρχή ξεμπλοκάροντας με ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο αφορά στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Θα μιλήσουμε πολύ περισσότερο -και κλείνω με αυτό κύριε Πρόεδρε- τις επόμενες εβδομάδες για το πρόβλημα της Αττικής. Το πρόβλημα της Αττικής είναι μεγάλο και θα το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά πριν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Χρειάζεται και βραχυχρόνια αντιμετώπιση, να δούμε δηλαδή τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει στο χώρο της Φυλής, αλλά χρειάζεται και μία γρήγορη αναπροσαρμογή στο πλαίσιο των περιορισμών που έχουμε από τον περιφερειακό σχεδιασμό. Έτσι ώστε να μπορούμε να υλοποιήσουμε μία σειρά από μεγάλα έργα στα οποία σίγουρα θα συμπεριλαμβάνεται και μία μεγάλη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων με σημαντική δυναμικότητα, πολύ μεγαλύτερη αυτής της Πελοποννήσου, η οποία θα μπορεί μεσοπρόθεσμα να δώσει μία μεγάλη ανάσα στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Και να μας βοηθήσει, βέβαια, να πετύχουμε και τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει.

Ανέφερε μεταξύ άλλων: Κεντρικός στόχος της πολιτικής μας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι η υιοθέτηση των καλών πρακτικών της κυκλικής οικονομίας. Κάτι το οποίο, εξάλλου, αποτελεί και κεντρική κατεύθυνση της Ε.Ε. Τι σημαίνει αυτό; Να καταλήγουν σε ταφή όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα -αφού, προηγουμένως, έχουν ανακτηθεί όλα τα χρήσιμα υλικά τους. Και βέβαια στον τομέα της πρόληψης να παράγουμε, όσο τον δυνατόν λιγότερα απορρίμματα στην αρχή αυτής της αλυσίδας. Τα οφέλη από μια τέτοια πολιτική είναι προφανή. Τα υπενθυμίζω:

-Τελειώνουμε πια με τη βάσανο των παράνομων χωματερών. Μας κοστίζουν εκατομμύρια σε πρόστιμα και υπονομεύουν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο το όμορφο φυσικό μας περιβάλλον.

-Περιορισμός των χώρων υγειονομικής ταφής οι οποίοι, το 2040, δεν θα επιτρέπεται να δέχονται πάνω από το 10% των αστικών απορριμμάτων.

-Θα δημιουργηθούν μέσα από μια τέτοια πρωτοβουλία πολλές νέες θέσεις απασχόλησης σε νέους φορείς, εταιρείες διαχείρισης, δημοτικές, περιφερειακές, ιδιωτικές.

-Θα έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε καθαρή ενέργεια από τα βιοαπόβλητα, «πράσινη» ενέργεια.

-Αυτη η πολιτική θα μειώσει τελικά το κόστος για τους Δήμους από τα τέλη ταφής, αλλά θα υπάρχουν και πρόσθετα έσοδα από την ανακύκλωση των απορριμμάτων.

-Και, προφανώς, θα υπάρχει μια πολύ σοβαρή αισθητική αναβάθμιση των πόλεων, των χωριών και συνολικά της ελληνικής περιφέρειας.

Αναφέρθηκε στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ λέγοντας ότι “είναι δυστυχώς εξαιρετικά χαμηλή. Κι εδώ η ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης είναι πάρα πολύ μεγάλη. Μόλις 170 εκατομμύρια είχαν συμβασιοποιηθεί μέχρι τον περασμένο Ιούλιο από τα 940 που προβλέπονται για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Και πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα, διότι η Ε.Ε., μετά το 2021, θα σταματά να χρηματοδοτεί τέτοιου είδους επενδύσεις. Άρα τα χρήματα πρέπει να απορροφηθούν το συντομότερο δυνατό.

Ειδικότερα για την Πελοπόννησο ανέφερε: “Ένα από τα έργα που πρέπει να τρέξουμε είναι αυτό της Πελοποννήσου…Στο διυπουργικό νομοσχέδιο, δώσαμε τη δυνατότητα πια σε Δήμους και σε Περιφέρειες να παίρνουν πιο εύκολα τέτοιες αποφάσεις. Το έργο, μόλις συμβασιοποιηθεί, θα προσθέσει άλλα 60 εκατ. απορρόφησης από το ΕΣΠΑ…Τα απορρίμματα της Πελοποννήσου υπολογίζονται, συνολικά, σε 270.000 τόνους ανά έτος. Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση ήταν 150.000 τόνοι αλλά αυτό έχει μειωθεί στους 100.000 τόνους. Γιατί το λέω αυτό; Υπάρχει πάντα μια επιφύλαξη όταν δρομολογούνται τέτοιες μονάδες, ότι αφού πρέπει να λειτουργήσουν και χρειάζονται πρώτη ύλη μήπως αυτό υπονομεύσει ταυτόχρονα τους στόχους που θέτουμε για την ανακύκλωση και βρεθούμε στην κατάσταση όπου βρίσκεται σήμερα η Κοπεγχάγη: να μην έχουμε αρκετά απορρίμματα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτές οι μονάδες».

Documento Newsletter