Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στην Χάγη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στην Χάγη

Στον πολυχώρο της Σχεδίας η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς συντάκτες

Ξεκούραστος και ευδιάθετος μετά τις μίνι χριστουγενιάτικες διακοπές στο Μέτσοβο, ο πρωθυπουργος Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την καθιερωμένη συνάντηση με τους δημοσιογράφους στο κλείσιμο του έτους και μίλησε για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Η συνάντηση με τους συντάκτες του κυβερνητικού ρεπορτάζ, σε μία συμβολική και καθόλου τυχαία κίνηση, που βλέπει προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και των ψηφοφόρων του, έγινε στον πολυχώρο “Σχεδία Home”, που διαχειρίζεται η κοινότητα που εκδίδει και το περιοδικκό δρόμου “Σχεδία”. Στο εστιατόριο ήταν και ο Σεφ που έχει επιμεληθεί το μενού, Λευτέρης Λαζάρου, με τον οποίο συνομίλησε ο πρωθυπουργός, όπως και με τους εργαζόμενους που έχουν εκπαιδευθεί για να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες.

Το πρώτο θέμα που θέλησαν να αποσπάσουν πληροφορίες οι κυβερνητικοί συντάκτες ήταν το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, για το οποίο όμως ο πρωθυπουργός είπε ότι, παρότι το σκέφθηκε στο Μέτσοβο, “χρόνος υπάρχει ακόμη…Είμαι κοντά στην απόφαση ωστόσο δεν έχω αποφασίσει ακόμη”. Χαριτολογώντας πρόσθεσε ότι “το όνομα του επικρατέστερου είναι γραμμένο σε πέτρα, αλλά θα φανεί όταν λιώσουν τα χιόνια”. Πρόσθεσε πάντως απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό ότι “μπορεί οι μπουλντόζες να μπουν νωρίτερα, ακόμη κι αν χρειαστεί να ανέωει στην μπουλντόζα ο Άδωνις”.

Για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης, αφού σημείωσε ότι “έχουμε πάντα διαύλους επικοινωνίας”, τάχθηκε υπέρ της παραπομπής στην Χάγη “της διαφοράς της υφαλοκριπίδας και της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία”, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό υπό πίεση. Υποστήριξε πάντως ότι ειδικά στο θέμα της Λυβίης, η Τουρκία είναι απομονωμένη. Σημείωσε ότι η θέση της Ελλάδας είναι “πολιτική λύση την οποία θα αγκαλιάζει η ΕΕ” και πρόσθεσε ότι για εμάς “κόκκινη γραμμή είναι το όποιο καθεστώς προκύψει να ακυρώσει την Συμφωνία με την Τουρκία”. Στο αντικειμενικά συναφές θέμα των εξοπλιστικών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι “Εάν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες θα εξετάσουμε σοβαρά να αγοράσουμε f 35 γιατί είναι τα πιο έτοιμα και σύγχρονα της αγοράς”. Διευκρίνησε ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο και της συμμετοχής στην παραγωγή του f35 μέσω της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας για την οποία επιπλέον σημείωσε ότι η κυβέρνηση την ενισχύει. Είπε ακόμη ότι το θέμα θα συζητηθεί στο επικείμενο ταξείδι του στις ΗΠΑ όπου βεβαίως θα συζητηθούν και τα υπόλοιπα ζητήματα και φυσικά περιμένει επενδύσεις.

Αφού επανέλαβε το αυτονόητο ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023, αναφέρθηκε στον εκλογικό νόμο, που θα κατατεθεί μέσα στον Ιανουάριο. Σημείωσε ότι “δεν θα συναντηθώ με τους πολιτικούς αρχηγούς…Η πρόταση που ετοιμάζω είναι πολύ κοντά σε αυτό που έχω ακούσει από το ΚΙΝΑΛ…Θα έχει ανώτατο και κατώτατο μπόνους κλιμακωτά. Δε θεωρώ ότι είναι εύκολες οι 200 ψήφοι, αν χρειαστεί θα ψηφιστεί και με 158 ψήφους…Δεν εχω πολλές προσδοκίες απο τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός αν αλλάξει θέση και θεωρήσει που μπορεί να εκλεγεί πρωτο κόμμα”.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ως θετικό ότι διαφαίνεται συναίνεση με τον ΣΥΡΙΖΑ στα ελληνοτουρκικά ενώ εκτίμησε πως ούτε στα θέματα του νόμου και της τάξης διαταράσσεται η συναίνεση, αφού όλοι είναι εναντίον της ανομίας και της παραβατικότητας. Ερμηνευτικά, φάνηκε να μην ταυτίζεται με την στάση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη για τις υπερβάσεις των δυνάμεων καταστολής. 

Documento Newsletter