Κυριάκος κερνάει, Μητσοτάκης πίνει

Κυριάκος κερνάει, Μητσοτάκης πίνει

Εκλογικός νόμος-υβρίδιο και πολιτικοί εκβιασμοί με πρόωρες εκλογές για τη διαιώνιση του μητσοτακικού κράτους

Εκλογικό υβρίδιο ετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με νέο μείγμα πλειοψηφικού συστήματος για την ανάδειξη βουλευτών. Ο εκλογικός νόμος «χτίζεται» από εκλογολόγους, νομικούς και πολιτικούς αναλυτές του Μαξίμου με τρόπο ώστε όλα τα πολιτικά ενδεχόμενα προσφυγής στις κάλπες, ακόμη και πρόωρης –η εκδοχή αυτή υπάρχει ακόμη στο πρωθυπουργικό τραπέζι–, να ενισχύουν… εκλεπτυσμένα το προβάδισμα του πρώτου κόμματος όσο η ΝΔ έχει τη δυναμική τής νωπής πρωτιάς της. Επιδιώκοντας να «απενεργοποιήσει» σύντομα την απλή αναλογική που ψηφίστηκε το 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ εμφανίστηκε να εγκαταλείπει τη συναίνεση, να γυρίζει την πλάτη στο ΚΙΝΑΛ και να αμφισβητεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας, με δεδομένο ότι επιμένει στην απλή αναλογική. Δεν διστάζει να αδειάζει ακόμη και κυβερνητικούς επιτελείς και υπουργούς που επιχειρηματολογούσαν (ακόμη και τον Ιούλιο, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος) για «τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και τη συναίνεση» στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Μπόνους με παραλλαγές

Θα προσφύγει πολλές φορές μέσα στις αντιφάσεις της δεξιάς πολιτικής του ο Κυρ. Μητσοτάκης στον Ελευθέριο Βενιζέλο για να δώσει… κεντρώο και μεγαλόπνοο άλλοθι σε επιλογές του. Ακόμη και το πλειοψηφικό των εκλογών του 1928, που έφερε επιστρέφοντας από το Παρίσι στην Ελλάδα ο Ελ. Βενιζέλος, απέναντι στην «καταστροφική» απλή αναλογική του της παλαιάς εποχής. Η «ανάγκη ισχυράς κυβερνήσεως» γαρ…

Πάντως, την ώρα που προσπαθεί να ισορροπήσει στις αντιφάσεις λόγων και έργων με λύσεις εκλογικές που να μην πλήττουν το προφίλ του ως πρωθυπουργού που φέρνει «τομές», αναζητά τη μείξη που θα προσδίδει επικοινωνιακά στον νέο εκλογικό νόμο μια διαχειρίσιμη προπαγάνδα «καινοτομίας». Η εύθραυστη ισορροπία θα παίζει ανάμεσα σε ένα πλειοψηφικό σύστημα με αναλογικά στοιχεία που μειώνει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και την πολιτική του συρμού για επικράτηση του δικομματισμού (όσο ξαναπερπατήσει) και κυρίως για τη «γαλάζια» εκλογική επιβίωση (όσο περπατήσει). Το κλειδί μπορεί να είναι, με παραλλαγές, η θεσμική πρόβλεψη ότι οι έδρες που θα λάβει ως μπόνους ένα κόμμα δεν μπορεί να ξεπερνούν το 10% και κάτι των συνολικών κοινοβουλευτικών εδρών… Παράλληλα, το ποσοστό του πρώτου κόμματος και η διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος μπαίνουν στο ζύγι των σεναρίων…

Ζήτημα πρόωρων εκλογών

Είναι αξιοσημείωτο ότι μένει διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών από επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το επισήμανε νωρίς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Και ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» στη ΔΕΘ όταν ρωτήθηκε από την ΕΡΤ αν θα εξαντλήσει την τετραετία «ή μήπως έχετε στο μυαλό σας άλλα πράγματα για να κάψετε την απλή αναλογική;». Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν το αρνήθηκε, αλλά άτσαλα περιορίστηκε να πει: «Εάν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος με 200 βουλευτές, οι επόμενες εκλογές –που σας λέω ότι θα γίνουν το 2023– θα είναι εκλογές απλής αναλογικής. Αρα θα είναι διπλή κάλπη». Η ΝΔ περιορίζει τη… συναίνεση στην ψήφο εξωτερικού και τρέχει να… ξεδοντιάσει τους πολιτικούς αντιπάλους με τον νέο εκλογικό νόμο.

Το συναινετικό τροπάριο από το υπουργείο Εσωτερικών άλλαξε μετά τη συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός αποσύνδεσε τον εκλογικό νόμο από τη συνταγματική αναθεώρηση και ευθέως προανήγγειλε ότι εφόσον ο εκλογικός νόμος που θα φέρει δεν ψηφιστεί από 200 βουλευτές, η χώρα θα οδηγηθεί σε διπλές εκλογές. Η μια εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική, βάσει της συνταγματικής πρόβλεψης, και στη συνέχεια πάλι εκλογές –εφόσον οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν διαμορφώνουν συνθήκες για κυβέρνηση συνεργασίας– με το μητσοτάκειο εκλογικό σύστημα που να ευνοεί νέα «γαλάζια» κυβέρνηση.

Ετσι «γειώθηκαν» οι διαρροές γύρω από συναινετικά σενάρια εκλογικού συστήματος –γερμανικού τύπου, με έμπνευση από ΚΙΝΑΛ– για την αναλογία αντιπροσωπευτικότητας της ψήφου και πλειοψηφικού μπόνους, διπλής ψήφου, μία για βουλευτή ακόμη και άλλου κόμματος σε μονοεδρικές και άλλη σε ευρύτερες περιφέρειες που θα μετρά στην επιλογή για το κόμμα που θα κυβερνήσει, κλιμακωτή ενίσχυση εδρών ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων κ.λπ.

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και ο υπουργός Τ. Θεοδωρικάκος διατήρησαν από καιρό τη γραμμή Μητσοτάκη, με κριτήριο «την αναλογική εκπροσώπηση και την κυβερνησιμότητα». Τώρα η ρήση του πρωθυπουργού που έχει γίνει… viral σε όλα τα γραφεία των κυβερνητικών στελεχών είναι ότι «δεν είναι δυνατόν να έχεις 40% και να μην έχεις αυτοδύναμη κυβέρνηση». Οι πρόσφατες εξελίξεις έκαναν τον Τ. Θεοδωρικάκο να προσθέσει δημοσίως ότι ετοιμάζονται διάφορες λύσεις, αλλά «τη σχετική πρωτοβουλία θα την έχει ο πρωθυπουργός».

Σχέδια επί χάρτου για ένα νέο εκλογικό σύστημα διαμορφώνει το «γαλάζιο» κυβερνητικό επιτελείο με ειδικούς επιστήμονες, εκλογολόγους, στατιστικούς αναλυτές, συνταγματολόγους που προσαρμόζουν τις προτάσεις τους στις κυβερνητικές επιδιώξεις. Ηδη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έχει δώσει μια πρόγευση για κάποιες τεχνικές κατευθύνσεις για τον νέο εκλογικό νόμο σε δημόσιες παρεμβάσεις του ήδη από τα μέσα Ιουλίου («Παραπολιτικά»). Το νέο εκλογικό σύστημα θα είναι διαβαθμισμένο, που θα αξιολογεί το ποσοστό του πρώτου κόμματος ή τη διαφορά, έχει πει, συμπληρώνοντας ότι θα είναι «ένα πιο εκλεπτυσμένο σύστημα, που θα περιέχει και ρήτρες εξομάλυνσης»…

Documento Newsletter