Κυριάκος: Φοροελαφρύνσεις όταν μειωθούν τα πλεονάσματα…

Κυριάκος: Φοροελαφρύνσεις όταν μειωθούν τα πλεονάσματα…

Τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% καθώς και του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%, υπογραμμίζει στην συνέντευξή του στην Corriere della Sera, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ τις ελαφρύνσεις στα χαμηλά στρώματα και τις κοινωνικές δαπάνες τις παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες καθώς τις συνδέει με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% ή και στο 2%, κάτι που βέβαια δεν έχει προοπτική εφαρμογής αφού το αρνούνται οι εταίροι.

Το ότι καταφεύγει στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, που δεν το έχει θέσει σε καμία επίσημη επίσκεψή του σε Παρίσι, Λονδίνο, Χάγη ενώ αντίθετα δηλώνει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας, δείχνει την αμηχανία του πρωθυπουργού που διατήρησε την υψηλή φορολογία των μεσαίων στρωμάτων, ενώ προχωρά και σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών.

Στις καλένδες τα μέτρα για τους πολλούς

Θέτει την προοπτική επιστροφής μέσα στο 2020 των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) ύψους 0,7% του ΑΕΠ, σημειώνοντας ότι μπορεί να συμφωνηθεί με τους εταίρους της χώρας «η αξιοποίησή τους για επενδυτικούς σκοπούς, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο».

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στη Ρώμη για συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, επαναλαβάνει ότι το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι πρόβλημα της Ευρώπης και την καλεί «να σταματήσει να κρύβει το κεφάλι της στην άμμο», υποκρινόμενη πως πρόκειται για αμιγώς ελληνικό, ιταλικό ή ισπανικό πρόβλημα, δηλαδή ένα ζήτημα που αφορά μόνο τις χώρες πρώτες υποδοχής. Η ΕΕ, λέει, οφείλει να αναθεωρήσει άμεσα το σύστημα του Δουβλίνου και να διασφαλίσει επιμερισμό των βαρών, ειδικά σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση αιτήσεων για άσυλο -κάτι που βρίσκεται στον πυρήνα της πρότασης του Υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Horst Seehofer. «Εάν έχουμε ενιαίους κανόνες παντού, δεν υπάρχει λόγος οι αιτήσεις να εξετάζονται μόνο στην Ελλάδα ή στην Ιταλία», αναφέρει.

Εξίσου γρήγορα πρέπει να ενισχυθεί φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με μία ισχυρότερη Frontex και κανόνες που θα καθιστούν σαφές τι σημαίνει αυτή η αποστολή. Τρίτη πτυχή της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού, σημειώνει, είναι η καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτιών των μετακινήσεων πληθυσμών, δηλαδή του πολέμου και της φτώχειας, ειδικά στην Αφρική. Επισημαίνει ακόμη πως η κυβέρνηση έχει αλλάξει τη νομοθεσία για τη χορήγηση ασύλου ενώ αποφάσισε την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου, μεταφέροντας 20.000 αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα. «Κάθε κατάσταση πρέπει να είναι ελεγχόμενη. Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα αλλά η δική μου δουλειά είναι να το θέσω υπό έλεγχο» τονίζει ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα η κυβέρνηση επικοινωνεί με τις τοπικές κοινωνίες ώστε να εξηγήσει τη σύνθετη κατάσταση.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να δυσφημεί την χώρα λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ηττήθηκαν οι λαϊκιστές μετά την επέλαση του λαϊκισμού στην Ευρώπη, κάνοντας μία σκόπιμη συσκότιση της αριστερής φιλολαϊκής διακυβέρνησης με τον ακροδεξιό λαϊκισμό στην ΕΕ.

Φυσικά θεωρεί ότι κάθε άρνηση στην νεοφιλελεύθερη ιδεολοηψία συνιστά λαϊκισμό και γι αυτό στην συνέντευξή του δηλώνει “πως παραμένει ακατάβλητος αντίπαλος του λαϊκισμού, ο οποίος στοίχισε πολλά στην ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Για να υποστηρίξει την πολιτική του κατά του λαϊκισμού καταφεύγει στον αντικαπνιστικό νόμο: «Αυτή τη στιγμή το 75% του κόσμου είναι μαζί μας σε αυτό, συμπεριλαμβανομένου του 70% των καπνιστών. Πιστεύω ότι υποτιμούμε το πόσο έχει ωριμάσει η ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια των 10 ετών της κρίσης». Εν ολίγοις αφού δεν μπορεί να μειώσει τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, θα μειώσει το κάπνισμα…

Documento Newsletter