«Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η ορχηστρική μουσική του Χατζηδάκι ή τα κομμάτια των Socrates δεν θεωρούνται “ελληνόφωνο τραγούδι”», καταγγέλλει η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κυριακή Μάλαμα.
Κριτική για την αντίληψη του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με τον ορισμό του ελληνικού τραγουδιού «που αποβαίνει τελικά εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων μουσικών δημιουργών» ασκεί η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κυριακή Μάλαμα με αφορμή το σχέδιο νόμου που βγήκε στη διαβούλευση και αφορά την ανάδειξη και προστασία της άυλης πολιτιστική κληρονομιάς. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι ο ορισμός «αποκλείει το σύνολο της ελληνικής ορχηστρικής μουσικής, την ελληνική ροκ, την ελληνική τζάζ, αλλά και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που παίζουν μουσική χωρίς στίχους, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που προτείνουν ορχηστρική, ατμοσφαιρική μουσική, ακόμα κι αν αυτή προέρχεται από Έλληνες δημιουργούς».
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Το Υπουργείο Πολιτισμού ανάρτησε στη δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου με τίτλο “Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και της ορχηστρικής μουσικής απόδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς -Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού”.
Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου που σχετίζονται με αυτό που αποκαλούμε “ελληνικό τραγούδι” εδράζονται σε εσφαλμένη και πολύ περιοριστική βάση και καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού, τώρα που υπάρχει ακόμα χρόνος, να τις διορθώσει. Ο όρος “ελληνόφωνο τραγούδι”, ο οποίος χρησιμοποιείται από το νομοσχέδιο και που στην βάση του προβλέπονται μια σειρά από κίνητρα και υποχρεώσεις, αποκλείει την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων μουσικών δημιουργών.
Αποκλείει το σύνολο της ελληνικής ορχηστρικής μουσικής, την ελληνική ροκ, την ελληνική τζάζ, αλλά και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που παίζουν μουσική χωρίς στίχους, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που προτείνουν ορχηστρική, ατμοσφαιρική μουσική, ακόμα κι αν αυτή προέρχεται από Έλληνες δημιουργούς. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η ορχηστρική μουσική του Χατζηδάκι ή τα κομμάτια των Socrates δεν θεωρούνται “ελληνόφωνο τραγούδι”.
Συνεπώς, η δική μας πρόταση είναι το Υπουργείο Πολιτισμού να επεξεργαστεί εκ νέου το νομοσχέδιο εστιάζοντας αυτή τη φορά στα “ελληνικά μουσικά έργα” ή και στα “μουσικά μοτίβα Ελλήνων συνθετών”, σε ότι αφορά την κινηματογραφική μουσική. Μόνο στη βάση αυτού του ορισμού μπορούμε να μιλάμε για μέτρα ενίσχυσης του “ελληνικού τραγουδιού” και των συντελεστών του».