Κυρανάκης και Νικολάου σιγοντάρουν τον όχλο για το έγκλημα της Πάτρας

Κυρανάκης και Νικολάου σιγοντάρουν τον όχλο για το έγκλημα της Πάτρας

Πολιτικό όφελος από την αγανάκτηση και τις έντονες αντιδράσεις που προκαλεί η ειδεχθής δολοφονία του ενός παιδιού και ο υπό έρευνα θάνατος των άλλων δύο επιχειρούν να αποκομίσουν δύο επιφανή στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αφού την ώρα που μέρος της κοινωνίας δεν φείδεται στις ακραίες αντιδράσεις, ο Κώστας Κυρανάκης έρχεται να υποδαυλίσει την ακραία ρητορική, ενώ η Σοφία Νικολάου προκαλεί διάχυτα ερωτήματα για το πως είναι δυνατόν μέχρι πρότινος να κατείχε τη θέση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Χωρίς τέλος εξελίσσεται το σήριαλ της υπόθεσης της Ρούλας Πισπιρίγκου μετά τις αποκαλύψεις για τη δολοφονία του ενός παιδιού της, την ώρα που οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται για τις συνθήκες του θανάτου και των υπόλοιπων δύο.

Με την αρωγή των μέσων ενημέρωσης, οι αποκαλύψεις για την τραγωδία των τριών μικρών στην Πάτρα πυροδοτούν τα πιο ζοφερά αντανακλαστικά της κοινωνίας, με το έλλειμμα ψυχραιμίας να διακατέχει τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας πολιτών. Οι εικόνες του όχλου έξω από το σπίτι της οικογένειας Πισπιρίγκου και η αναγραφή «θάνατος» στον τοίχο θα σημαδέψει το συλλογικό υποσυνείδητο και θα αποτελέσει στο μέλλον αναμφίβολα ζήτημα μελέτης των κοινωνικών αντανακλαστικών. Και αν για αυτό το κομμάτι της κοινωνίας αυτή η αντίδραση μπορεί να βρει την εξήγησή της σε κοινωνικοανθρωπολογικές συζητήσεις, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης διεξάγουν τη δημόσια συζήτηση, τα παραπάνω δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία για εκλεγμένους πολιτικούς και στελέχη της κυβέρνησης με σημαντικότατα πόστα μέχρι πρόσφατα.

Την αρχή έκανε την Τετάρτη η Σοφία Νικολάου, που μέχρι πρότινος ήταν η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής της κυβέρνησης, θέση την οποία άφησε για να πολιτευτεί στις επερχόμενες εκλογές. Με μία ρητορική που σε τίποτα δεν θυμίζει τη θέση που κατείχε και τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί, το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα «Τρεις αθώες ψυχές.. Άραγε, υπάρχει τιμωρία για τέτοιο έγκλημα;», δίνοντας την αίσθηση πως τα προηγούμενα καθήκοντά της εξαντλούνταν στην διάθεση εκατομμυρίων ευρώ σε ημέτερους με απευθείας αναθέσεις.

Από κοντά, την Πέμπτη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης έγραψε «Δεν υπάρχει καμία ποινή στον Ποινικό Κώδικα που να αντιστοιχεί σε αυτό το τερατώδες έγκλημα. Κανένας “σωφρονισμός” δεν μπορεί να σωφρονίσει μια μάνα που σκοτώνει τα παιδιά της εν ψυχρώ» σε μία δήλωση που θα ζήλευαν αρκετοί εχθροί της δημοκρατίας και του δικαιϊκού μας συστήματος. Η προσθήκη στο τέλος «Τα ισόβια να είναι ισόβια. #Πατρα» λίγο αλλάζει το μήνυμα που αποφάσισε να στείλει ο βουλευτής στο οργισμένο πλήθος, δράττοντας την ευκαιρία να καβαλήσει το ρεύμα οργής και αντίδρασης.

Σε μία στιγμή που οι αντοχές και η προσήλωση της κοινωνίας της κοινωνίας στον δυτικό τρόπο ζωής και τα κοινωνικά κεκτημένα των περασμένων αιώνων για την απόδοση Δικαιοσύνης, που θα πρέπει να ανοίξει επιτέλους μία σοβαρή συζήτηση για τις δομές του κράτους και την ουσιαστική στήριξη της οικογένειας, και που υπάρχει ανάγκη από το πολιτικό σύστημα να απευθύνει ψύχραιμες φωνές ώστε να ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας την βλέπουν ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτική σπέκουλα και αναζήτηση ψήφων.

Documento Newsletter