Κύπρος «ώρα μηδέν» – Δεν πάει στη Γενεύη ο Τούρκος Πρωθυπουργός

Κύπρος «ώρα μηδέν» – Δεν πάει στη Γενεύη ο Τούρκος Πρωθυπουργός

Μετά την γνωστοποίηση του Μπιναλί Γιλντιρίμ για τη μη μετάβασή του στην Γενεύη, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να δώσει το “παρών”, παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου ήταν σε ετοιμότητα, σύμφωνα με πληροφορίες.

22:50 Με το τέλος των διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης θα εκδοθεί ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη.

22:36 Πηγές εντός διαπραγματευτικής διαδικασίας, αναφέρουν ότι το θέμα για την σύσταση τεχνικής επιτροπής, η οποία θα κληθεί να ετοιμάσει ένα κατάλογο με θέματα και θέσεις όλων των εμπλεκομένων, βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

21:30 Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις πάνω στην πρόταση Κοτζιά, μαζί με δημιουργία working group κατά τα πρότυπα της συμφωνίας για το Ιράν .

Πηγές εντός διαπραγματευτικής ομάδας αναφέρουν ότι δεν ισχύουν τουρκικές αναφορές ότι η πρόταση απορρίφθηκε από Τζόνσον και Τσαβούσογλου.

21:00 Απών από την Διάσκεψη στη Γενεύη ο Μπιναλί Γιλντιρίμ 

Μετά την γνωστοποίηση του Μπιναλί Γιλντιρίμ για τη μη μετάβασή του στην Γενεύη, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να δώσει το “παρών”, παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου ήταν σε ετοιμότητα, σύμφωνα με πληροφορίες. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα μεταβεί ούτε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

Η Διάσκεψη πάντως θα συνεχιστεί αύριο όπως ανέφερε νωρίτερα και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες .

20:59 Δεν αναμένεται να μείνει περισσότερο χρόνο στη Γενεύη ο ΓΓ του ΟΗΕ. 

“Είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου. Θα είναι μια συμφωνία που θα ισχύσει κατόπιν δημοψηφίσματος”, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο που ακολουθήθηκε από μια ανοιχτή συζήτηση κατά την οποία μπορέσαμε να ταυτοποιήσουμε όχι μόνο τις πολύ σημαντικές προόδους που έχουν γίνει στις διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες στα πρώτα πέντε κεφάλαια, αλλά επίσης μπορέσαμε να ταυτοποιήσουμε την πολυπλοκότητα των προβλημάτων σε σχέση με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που πρέπει να επιλυθούν» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με τη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό.

«Δεν θέλουμε μια άμεση λύση που απλώς θα μπαλώνει την κατάσταση, αλλά μια βιώσιμη λύση για τις δύο κοινότητες, αλλά και για την Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι υπάρχει τεράστια πρόοδος σε πολλές πτυχές.

«Θέλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγγυηθεί μια διαδικασία που θα σημάνει συγκεκριμένα αποτελέσματα», σημείωσε.

Το χρονικό της ημέρας

16:31 Η Κύπρος μπορεί να γίνει σύμβολο ειρήνης για το 2017 – Ολοκληρώθηκε η πρώτη επίσημη ομιλία γγ του ΟΗΕ

16:30 Γκουτέρες: Είμαστε στην αρχή του θέματος Ασφάλειας και Εγγυήσεων. Τώρα αρχίσαμε. Ευελπιστώ ότι θα υπάρξει επιτυχία. Ελπίζω ότι αυτό χρειάζεται ο κόσμος της Κύπρου. Χρειαζόμαστε σύμβολο ελπίδας

16:29 Γκουτέρες: Σχεδιασμός ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν όσο χρειάζεται. Δεν έχουμε χρονοδιάγραμμα. Δεν είναι μια απλή συνέχεια, αλλά πρέπει να φτάσουμε σε αποτέλεσμα

16:28  Γκουτέρες: Η συμφωνία θα επικυρωθεί απο τον λαό. Ξέρετε ότι τα δημοψηφίσματα δεν είναι εύκολη διαδικασία για τον λαό. Δεν θα είναι γρήγορη λύση, επαναλαμβάνει ο νέος γγ του ΟΗΕ. Θα χρειαστεί χρόνος να φτάσουμε σε απτή λύση

16:27 Γκουντέρες: Αυτό που κάνουμε τώρα, είναι να βρούμε ετοιμολογία οργάνων. Να ικανοποιούν τα όργανα τις ανησυχίες για ασφάλεια τ/κ πλευράς και εγγυήσεων ε/κ πλευράς

16:26 Γκουντέρες: Φθάνουμε πολύ κοντά σε διευθέτηση σε μια δημιουργία μιας ΔΔΟ, μια ομοσπονδιακή οντότητα

16:26 Γκουτέρες: Πολλές προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι θα πρέπει να φθάσουμε σε διευθέτηση σε όλα τα κεφάλαια

16:22  Γκουτέρες: Υπάρχει δρόμος που πρέπει να καλυφθεί

16:21 Γκουτέρες: Εποικοδομητική η εναρκτήρια συζήτηση στη Διάσκεψη

16:21 Γκουτέρες: Αποφασισμένος τρόπος για επανένωση της Κύπρου – Χάρη στις προσπάθειες των δύο, είμαστε εδώ, στο ίδιο τραπέζι με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

16:20 Τώρα η πρώτη επίσημη ομιλία Γκουτέρες ως Γ.Γ. του ΟΗΕ, στην ιστορική Διάσκεψη.

15:45 Δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον για τις διαπραγματεύσεις -Βίντεο

15:41 Τη συμμετοχή της Ελλάδας με εποικοδομητικές προτάσεις στη διάσκεψη, έτσι ώστε να βρεθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων και να αποδίδει τη μέγιστη δυνατότητα ισότητας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του στο πρώτο μέρος της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η Ελλάδα, όπως τονισε ο κ. Κοτζιάς, θεωρεί ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο, και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων.

Σημείωσε δε, ότι θα μπορούσε το θέμα της Ασφάλειας να καλυφθεί από μία καλύτερη αστυνόμευση σε πολιτειακό, ομοσπονδιακό επίπεδο, με μία ομοσπονδιακή και ενδεχομένως, μία διεθνή αστυνομική δύναμη.

Η καλύτερη εγγύηση βέβαια, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς είναι εγγύηση για τα δικαιώματα όλων και χαιρέτισε την παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκας Μογκερίνι που δείχνει, όπως είπε, το ενδιαφέρον και τον ρόλο που μπορεί να διαδραμματίσει η ΕΕ.

Επίσης ευχαρίστησε τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για τις προσπάθειες που καταβάλουν τα Ηνωμενα Έθνη για την επίτευξη του ιστορικού στόχου της επανένωσης της Κύπρου. Ο ΟΗΕ τόνισε, ο κ. Κοτζιάς πρέπει να ακολουθήσει το πνεύμα και το γράμμα του καταστατικού του χάρτη και να είναι θεματοφύλακας των αρχών του.

Έχουμε όλοι ιστορικές ευθύνες για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή, είπε ο κ. Κοτζιάς και αναφέρθηκε στο πολιτικό θάρρος του προέδρου Ανασταστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί που καταβάλλουν προσπάθειες για να καταλήξουν στην επανένωση του νησιού.

Τόνισε ότι η λύση πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα εξίσου Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, αλλά και των τριών μειονοτήτων. Και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να νοιώθουν ασφαλείς,τόνισε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση του Κυπριακού, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ένας φάρος σταθερότητας και ένα παράδειγμα για όλη τη Μέση Ανατολή. Η λύση θα ήταν φωτεινό παράδειγμα για όλες τις χώρες της περιοχής, θα δημιουργούσε συνθήκες ευημερίας, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το μέλλον της Κύπρου, όπως και της Τουρκίας, κατέληξε ο κ. Κοτζιάς, είναι στην ΕΕ, «εμείς πιστεύουμε σε αυτό και θέλουμε να εργαστούμε για την επανένωση του νησιού για να μπορούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ονειρεύονται, να μπορούν να αισθάνονται αυτή τη χώρα πατρίδα τους, να μπορούν να χτίσουν με ασφάλεια το μέλλον των παιδιών τους».

15:37 Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κλείσιμο της τοποθέτησης του, ο Ακιντζί ευχαρίστησε την ΕΕ που παρευρίσκεται με το ρόλο παρατηρητή στη Διάσκεψη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πήρε απάντηση από τον κ.Γιούνκερ, όταν πήρε το λόγο, ο οποίος του είπε ότι “η ΕΕ είναι εδώ ως ενδιαφερόμενος μέρος καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και θα παραμείνει και μετά τη λύση ως τέτοιο. 

14:42 Στο γεύμα εργασίας θα συμμετάσχουν από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 

14:39 Συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου Νίκο Κοτζιά, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον θα έχει νωρίς το απόγευμα ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Παλάτι των Εθνών, στη Γενεύη.

Στη συνέχεια θα έχει χωριστές συναντήσεις μαζί τους καθώς και με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την `Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι.

14:36 Γιούνκερ – Αναστασιάδης στο περιθώριο της δεξιώσης μετά την εναρκτήρια τελετή της διάσκεψης – Φωτό

14:30 Ο ΟΗΕ υποστηρίζει τη λύση. Θέλουμε καλά νέα από την Κύπρο.

14:20 Οι λεπτομέρειες των τοποθετήσεων Αναστασιάδη, Τσαβούσογλου, Ακιντζί – Βίντεο από τον τηλεοπτικό σταθμό Sigma

14:00 Η τοποθέτηση Τσαβούσογλου κινήθηκε στο γνωστό πλαίσιο με αναφορές για αναγκαιότητα συνέχισης των τουρκικών εγγυήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τοποθέτηση Γιούνκερ ήταν αρκούντως υποστηρικτική για την Κύπρο. 

13:55 Παυλόπουλος: Η πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο του κυπριακού εδάφους και η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού

Όσο και εάν είναι δύσκολοι οι καιροί, όπως, η σημερινή δύσκολη συγκυρία, έχουμε αποδείξει διαχρονικά ως Έλληνες ότι την υπεράσπιση της πατρίδας, της ιστορίας μας, την υπεράσπιση των εθνικών ζητημάτων και εθνικών δικαίων δεν πρόκειται να την επηρεάσει κατ’ ελάχιστο οποιαδήποτε κρίση, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας το πρωί σε σπουδαστές της σχολής Εθνικής Άμυνας για «τα εθνικά θέματα στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».

Επιπλέον, κατέστησε σαφές και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού εάν δεν υπάρξει πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο του κυπριακού εδάφους. Προς τούτο, μάλιστα, επικαλέστηκε την περίπτωση της ενοποίησης των δύο Γερμανιών, προϋπόθεσεις για την οποία αποτέλεσαν η πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη τη Γερμανία και η αποχώρηση και του τελευταίου Σοβιετικού στρατιώτη.

Την ομιλία του κ. Παυλόπουλου παρακολούθησαν επίσης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

13:52 Διαφωνίες μεταξύ των κυπριακών κομμάτων

Αντιδράσεις προέκυψαν μεταξύ των κυπριακών κομμάτων για χειρισμούς του προέδρου Αναστασιάδη ως προς το θέμα του χάρτη για το εδαφικό και για τη σύνθεση της Διεθνούς Διάσκεψης, ενώ ήδη εγκατέλειψε την Γενεύη η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας επίσης δεν παρέστησαν στην τελετή έναρξης της Διάσκεψης οι πρόεδροι του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Σε κοινή ανακοίνωση, οι τέσσερις Κύπριοι πολιτικοί αρχηγοί, περιλαμβανομένης της προέδρου της Αλληλεγγύης Ελένης Θεοχάρους, αναλύουν τα σημεία διαφωνίας τους, επικρίνοντας τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποδοχή των τουρκικών διαδικαστικών όρων και της πάγιας τουρκικής αξίωσης για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης. Υποστηρίζουν ότι δεν τηρήθηκε καμία από τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί:

Πρώτον, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στη Διάσκεψη, ενώ η συμμετοχή του κατοχικού ηγέτη αναβαθμίζει το ψευδοκράτος.

Δεύτερον, δεν υπάρχει έστω ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ενώ επιβεβαιώνεται η κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας, με την απαράδεκτη απαίτηση για εκ περιτροπής προεδρία.

Τρίτον, δεν υπάρχει συμφωνία στο εδαφικό, ενώ παράλληλα φυλάσσονται σαν επτασφράγιστο μυστικό οι χάρτες που κατατέθηκαν και

Τέταρτον, ελλοχεύει ο κίνδυνος διασύνδεσης στο τραπέζι της Διάσκεψης, των άλυτων θεμάτων των εσωτερικών πτυχών με τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ κυπριακών Μέσων Ενημέρωσης, η Ελένη Θεοχάρους αναχώρησε από τη Γενεύη δηλώνοντας ότι διαφωνεί με τη διαδικασία της πολυμερούς διάσκεψης, «η οποία θα είναι τελικά πενταμερής και στη διάρκειά της θα συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρίς να έχουν επιλυθεί το περιουσιακό και άλλα σημαντικά θέματα».

Η Τουρκία, πρόσθεσε η κυρία Θεοχάρους, θα καταφέρει να πάρει και στο θέμα της ασφάλειας ότι θέλει, χωρίς η ίδια να δώσει κάτι. Είπε επίσης, ότι χθες λέχθηκε ότι το Εθνικό Συμβούλιο συμφώνησε στην κατάθεση του χάρτη, ενώ η ίδια εξέφρασε την αντίθεσή της αναφέροντας ότι ο τουρκικός χάρτης αντίκειται στη φιλοσοφία και προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η κυρία Θεοχάρους ανέφερε επίσης ότι φεύγει από τη Γενεύη διαμαρτυρόμενη και για τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον της περί διαρροών.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών χαρακτήρισε κρίσιμες τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι αυτό το οποίο προέχει είναι η υπεράσπιση της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Σε γραπτή δήλωση ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης υποστηρίζει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος υποχώρησης του Προέδρου Αναστασιάδη στο θέμα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων και ο κίνδυνος να τεθούν στη πενταμερή διάσκεψη όλα τα θέματα, ώστε να γίνει ένα ανατολίτικο παζάρι, όπως είναι η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς. Όπως είπε ο κ. Περδίκης, δεν υπήρξε συμφωνία στο Εθνικό Συμβούλιο στο θέμα της κατάθεσης χαρτών, προσθέτοντας ότι ο ίδιος διαφώνησε και με τη διαδικασία και με το περιεχόμενο του χάρτη.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι παρά τις διαφωνίες με την πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη, ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, αποφάσισε όπως τον συνοδεύσει στη Διάσκεψη της Γενεύης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ενόσω διαρκούν οι συνομιλίες στη Γενεύη, θα καταθέτει με υπευθυνότητα τις διαφωνίες και τις προτάσεις του, εκεί και όπου ο Πρόεδρος το ζητεί. Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως η εκτίμηση της Συμμαχίας Πολιτών γι’ αυτή την φάση του Κυπριακού και η κριτική για λάθη επί της διαδικασίας και επί της ουσίας, θα γίνει δημόσια μετά το τέλος της Διάσκεψης.

13:49 Τζανακόπουλος: Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη εφόσον διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης

13:44 Ολοκληρώθηκε η εναρκτήρια τελετή της Διάσκεψης

13:42 Νίκος Κατσουρίδης (ΑΚΕΛ) Η ΕΕ ας ασκήσει επιτέλους τον ρόλο της

13:38 Ανάρτηση του Τούρκου ΥΠΕΞ από τη διάσκεψη

13:33 BBC: Παρών αύριο ο Γιλντιρίμ στην Διάσκεψη

13:31 Αναφορές Κοτζιά σε πλήρη αποχώρηση στρατευμάτων, σε κατάργηση εγγυήσεων που είναι αποικιοκρατικό κατάλοιπο και σε σύμφωνο φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου. 

13:27 Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Να αδράξουμε τη στιγμή

13:21  Ο Νίκος Αναστασιάδης περιέγραψε την διπλή ιδιότητα με την οποία βρίσκεται στον ΟΗΕ. Δεν είπε ευθέως ότι είναι πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, περιέγραψε την
πρόταση για την ασφάλεια. Ο κ.Ακιντζί δεν έκανε απευθείας αναφορά στις
τουρκικές εγγυήσεις. Έκανε αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας στην συμβολή της στην
οικονομική επιβίωση των κατεχομένων.

Δείτε το βίντεο

12:54 ΟΗΕ – Αίθουσα των Εθνών 

Η Διάσκεψη θα αρχίσει με τριμερή κατ’ ιδίαν συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί-Γκουτιέρες, ενώ προηγουμένως θα γίνουν διμερείς συναντήσεις μεταξύ διαφόρων εμπλεκομένων μερών στη Διάσκεψη. 

Την Ευρώπη εκπροσωπεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πληροφορίες της ελληνοκυπριακής πλευράς αναφέρουν ότι η τοποθέτηση της Ε.Ε, θα είναι εξαιρετικά υποστηρικτική για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τη διαδικασία που ακολουθούν οι δυο πλευρές, για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Πάντως χθες μετά την υποβολή των χαρτών η πλευρά Αναστασιάδη εξέφρασε κάποιες αντιρρήσεις. 

Σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να επισημανθεί σε σχέση με την μέχρι τώρα διαδικασία είναι ότι, ούτε ο τουρκοκυπριακός χάρτης που κατατέθηκε δεν ικανοποίησε πλήρως την ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά ούτε έχουν κλείσει όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού. 

Οι δυο πλευρές θα επανέλθουν στα εκκρεμούντα ζητήματα, σε μεταγενέστερο χρόνο που θα συμφωνηθεί μετά την Διάσκεψη.

Στη Διάσκεψη το μόνο ζήτημα το οποίο θα συζητήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη, είναι αυτό της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Η Διάσκεψη, σύμφωνα με τον κ. Έιντε δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί στις 12 Ιανουαρίου, αλλά να πάρει παράταση και για τις επόμενες ημέρες.

Μάρτιν Σούλτς: Χρειάζεται μια ηρωική αποφασιστικότητα

Documento Newsletter