Κύπρος: Θύελλα αντιδράσεων για την παύση του Γενικού Ελεγκτή – «Σοβαρό πλήγμα στη διαφάνεια»

Αναταράξεις στην πολιτική σκηνή της Κύπρου προκάλεσε η παύση καθηκόντων του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία πυροδότησε σειρά αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Καταδικάζει την απόφαση το ΑΚΕΛ που καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Στο σκεπτικό του Συμβουλίου, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, χρησιμοποιήθηκαν οι αναφορές για «μετέωρες θέσεις του Γενικού Ελεγκτή». «Η αντίδραση του Γενικού Ελεγκτή σε σειρά γνωματεύσεων, με βάση τα τεκμήρια, δεν πρόκειται για απλά μια έκφραση ή μια διαφωνία. Αφορούν τον τρόπο αντίδρασης και τα κίνητρα, αφού αμφισβητούνται οι προθέσεις του και τα Συνταγματικά του δικαιώματα», ανέφερε μεταξύ άλλων η απόφαση του Οργάνου.

Στην πρώτη του δήλωση μετά την απόφαση, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έκανε λόγο για ήττα στον αγώνα κατά της διαφθοράς, καταγγέλλοντας ανελέητο πόλεμο από το σύστημα.  «Υπηρέτησα 10 χρόνια τον θεσμό και φεύγω έχοντας απόλυτη ήσυχη τη συνείδηση μου. Το έργο που παρήχθη μιλά από μόνο του και αναγνωρίζεται τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς. Από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων μου υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια φαγώματος μου, σε μια προσπάθεια με την οποία συντάχθηκε και ο νυν Πρόεδρος Χριστοδουλίδης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οδυσσέας Μιχαηλίδης: «Υπήρξε προσπάθεια φαγώματός μου για τέσσερα χρόνια»

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρόκειται για μία «μαύρη ημέρα για την Κύπρο» και πως το περιεχόμενο της απόφασης «καταργεί τον ρόλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας».

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της εφημερίδας «Χαραυγή», προσκείμενης στο ΑΚΕΛ. «Βαθαίνει η δυσπιστία στους θεσμούς, πλήγμα στη διαφάνεια και τη λογοδοσία», σημειώνεται στο πρωτοσέλιδο σχετικά με την παύση των καθηκόντων του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

«Απόφαση – πλήγμα, ασήκωτες οι ευθύνες Χριστοδουλίδη»

«Η απόφαση του Συμβουλίου είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη, συνιστά πλήγμα στον ανεξάρτητο θεσμό του Γενικού Ελεγκτή και τραυματίζει σοβαρά τη διαφάνεια, τη δημόσια λογοδοσία και τον έλεγχο στον τόπο μας», σημειώνει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του.

«Η παύση του Γενικού Ελεγκτή θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αμφισβήτηση και την καχυποψία των πολιτών έναντι των θεσμών, των εξουσιών και του πολιτικού συστήματος, αφού η Ελεγκτική Υπηρεσία και ο Γενικός Ελεγκτής συνέβαλαν να βγουν σκάνδαλα στο φως σε μια περίοδο κατακόρυφης αύξησης της διαφθοράς εξαιτίας της διακυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ που δίκαια θεωρείται ως η πιο διεφθαρμένη στην ιστορία του τόπου. Προφανώς αυτό είναι που δεν άρεσε και ενόχλησε.

Το ΑΚΕΛ ευθύς εξαρχής είχε έντονα διαφωνήσει με την απόφαση της Γ. Εισαγγελίας να ζητήσει την παύση του Γενικού Ελεγκτή από τον Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, προφανώς με τη συναίνεση και την κάλυψη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ενέργεια τους αυτή δείχνει σοβαρή έλλειψη ανοχής στον έλεγχο, τη διαφάνεια και την κριτική. Οι σχέσεις μεταξύ των θεσμών δεν μπορούν να επιλύονται στα δικαστήρια και η συγκεκριμένη απόφαση όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις αλλά -πολύ φοβόμαστε- θα τις κάνει χειρότερες.

Η όλη διαχείριση του θέματος από μέρους της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη και της Γενικής Εισαγγελίας βάζει τη δημόσια ζωή σε αχαρτογράφητα νερά με απρόβλεπτες προεκτάσεις και συνέπειες και για τούτο οι ευθύνες τους είναι ασήκωτες», καταλήγει.

Διεκόπη η συνεδρίαση της Επιτροπής

Στον απόηχο της παύσης των καθηκόντων του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου διέκοψε με ομόφωνη απόφαση τη συνεδρίαση της Πέμπτης ως ένδειξη σεβασμού στον τέως Ελεγκτή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας, προερχόμενος από το ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης «ήταν ο στενότερος συνεργάτης της επιτροπής που έχαιρε εκτίμησης εντός κι εκτός συνόρων». Ως προς το περιεχόμενο της απόφασης ανέφερε ότι πλέον «ο κάθε αξιωματούχος θα μετρά τα λόγια του ως προς το τί λέει κι εξέφρασε εκ νέου τη διαφωνία του με την προωθούμενη πρόταση για δημιουργία ελεγκτικού συνεδρίου».

«Ως ένδειξη αβρότητας κι ευγένειας προς τα μέλη της ελεγκτικής Υπηρεσίας ο ΔΗΣΥ συμφώνησε με την εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής», ανέφερε η Αντιπρόεδρος και βουλευτής του κόμματος Σάββια Ορφανίδου, σύμφωνα με το dialogos.com.cy.

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου (ΑΚΕΛ) τόνισε ότι «οι εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή εστιάζονταν σειρά θεμάτων ξεχωριστά σε αντίθεση με τις πολυσέλιδες εκθέσεις που δίδονταν προ της ανάληψης των καθηκόντων του» για να σημειώσει ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης βοήθησε στην πρόληψη της πάταξης της διαφθοράς.

«Η χθεσινή ήταν μια καθόλου καλή μέρα για τη Δημοκρατία» τόνισε ο Χρήστος Χριστοφίδης κι επεσήμανε ότι «χάθηκε ένας άνθρωπος που παρακαλούσε την κυβέρνηση Αναστασιάδη να μην υπογράψει τη συμφωνία για το Βασιλικό προειδοποιώντας για το τι θα ακολουθήσει».

Από την πλευρά της η ανεξάρτητη Αλεξάνδρα Ατταλίδου σημείωσε ότι «σήμερα γιορτάζει το διεφθαρμένο κράτος κι πολίτες πρέπει να κλαίνε. Έδωσε συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που όπως ανέφερε, «σαν Πόντιος Πιλάτος δεν υπέγραψε καν την παύση του Γενικού Ελεγκτή και σηκώθηκε κι έφυγε από τη Κύπρο».

Διαβάστε επίσης

Όταν η «Μονάδα 8200» της Mossad που οργάνωσε τις εκρήξεις στους βομβητές είχε έρθει στην Ελλάδα για το Predator – Η αποκάλυψη του Documento

Ισραηλινό δημοσίευμα – «βόμβα»: Σχέδιο δολοφονίας Νετανιάχου από ισραηλινό που στρατολόγησε το Ιράν – Οι μυστικές συναντήσεις

Τέμπη: «Στέλνετε μηχανοδηγούς στο έλεος του Θεού, μήπως αποτραπεί το δυστύχημα» – Ξεσπά συγγενής θύματος

Διασυνοριακή απάτη-μαμούθ: Οι 62 εμπλεκόμενοι, η μέθοδος… carousel, και η ζημιά των 30 εκατ. ευρώ για το δημόσιο

Το επιτελικό θράσος Μητσοτάκη πηγή… «έμπνευσης», παρά τα «βέλη» εντός και εκτός Ελλάδας

Μήπως και ο Moody’s κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση;

Ετικέτες