Κύπρος: Προκλητικός ο Τατάρ στα Κατεχόμενα – «Θα κατεδαφίσουμε ορισμένα κτίρια στα Βαρώσια»

Κύπρος: Προκλητικός ο Τατάρ στα Κατεχόμενα –  «Θα κατεδαφίσουμε ορισμένα κτίρια στα Βαρώσια»
Βαρώσια (AP Photo/Nedim Enginsoy)

«Μπουλντόζες» στα Βαρώσια προανήγγειλε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Ο ίδιος δήλωσε συγκεκριμένα, ότι ο αρχικός στόχος της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου» (ΤΔΒΚ) – η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία – ήταν να δοθούν κάποιες περιοχές των Βαρωσίων σε δημόσια χρήση και αυτό επετεύχθη.

«Ο μακροπρόθεσμος στόχος» συνέχισε, είναι να κατεδαφίσει ορισμένα κτίρια στην περιοχή των Βαρωσίων, να κατασκευάσει νέα στη θέση τους και να προχωρήσει στην οικονομική εκμετάλλευση της περιοχής.

Ο Τατάρ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις στο πρακτορείο Anadolu με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από το παράνομο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «τα Βαρώσια είναι μια περιοχή υπό την κυριαρχία της “ΤΔΒΚ”» και ότι «με το άνοιγμά της το 2020 απέκτησε περιεχόμενο η θέση περί κυριαρχικής ισότητας και ισότιμο διεθνές καθεστώς δύο κρατών στην Κύπρο».

«Είναι γεγονός ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων έχει πολύ σημαντική άμεση και έμμεση συμβολή στην οικονομία μας. Στην επόμενη φάση, ελπίζω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν μέσω της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας, αλλά υπάρχει μια λεπτομέρεια εκεί. Μετά το 1571, το μεγαλύτερο μέρος της Κύπρου μετατράπηκε σε βακούφι. Κατά παράβαση της συμφωνίας που συνήφθη το 1878, η Αγγλία παραχώρησε τις βακουφικές περιουσίες των Βαρωσίων στους Ελληνοκύπριους. Τώρα, η Διοίκηση Βακουφίων Κύπρου (Εβκάφ) ασχολείται με το θέμα αυτό και έχει ενστάσεις σχετικά με τη λεηλασία των βακουφικών περιουσιών», ανέφερε ο Τατάρ, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Υποστήριξε ακόμη, ότι από την ημέρα του ανοίγματος, επισκέφτηκαν τα Βαρώσια 2,2 εκατομμύρια επισκέπτες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 90% των τουριστών.

Διαβάστε επίσης:

Μέση Ανατολή: Νεαρός Παλαιστίνιος νεκρός στην Δυτική Όχθη από σφαίρες ισραηλινών στρατιωτών

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν αεροπορική βάση, ένα πλοίο με καλαμπόκι και προχώρησαν στο Ποκρόφσκ

Βρετανία: Γιατρός προσπάθησε να δολοφονήσει τον σύντροφο της μητέρας του με «πειραγμένο» εμβόλιο Covid-19

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter